Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravá čokoláda? Ako ju spraviť doma a ešte pri tom aj ušetriť

Dark chocolate with mint leaf
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Depositphotos

BRATISLAVA 28. októbra (Mňamky-Recepty.sk) – Aj keď vo všeobecnosti určite platí, že sladkosti zdraviu neprispievajú, niektoré dobroty sú v správnej miere dokonca odporúčané. Patrí medzi nich aj kvalitná čokoláda. Aká to je a ako si vyrobiť zdravú čokoládovú pochúťku doma? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Zdravá čokoláda

Na začiatok si povedzme, čo je to zdravá čokoláda. Možno ste už počuli o tom, že najlepšia čokoláda je tá holandská alebo belgická. Nie je to však celkom pravda. Proces výroby, ktorým tieto čokolády prechádzajú, nazývaný aj „holandské spracovanie“ totiž čokoládu znehodnocuje. Technologické postupy, ktorými sa chuť horkého až štipľavé kakaa zjemňuje, čiže kvasenie, alkalizácia a pod., totiž pripravujú čokoládu o veľké množstvo zdraviu prospešných flavanolov.

Práve to sú látky, ktoré majú dokázateľne pozitívny účinok pri prevencii infarktu a mŕtvice, preto sa vďaka nim čokoláde prisudzujú aj zdravé vlastnosti. Pôsobia ako antioxidanty, zlepšujú stav ciev, zlepšujú prietok krvi a znižujú krvný tlak.

Dark chocolate bars
Foto: Depositphotos

A ktorá čokoláda obsahuje najviac flavanolov? Ak si máte vybrať, určite zvoľte horkú čokoládu. S obsahom kakaa minimálne 70 % a viac. Avšak mnoho veľkých výrobcov aj tieto vysokopercentné čokolády vyrába spomínaným spôsobom, ktorý zjemňuje ich horkú chuť. Takáto čokoláda je potom lahodná, ma vysoký obsah kakaa a vy ste presvedčení, že ste si kúpili tú najkvalitnejšiu a najzdravšiu čokoládu, ktorá je na trhu. Pretože tomu zodpovedá aj cenovka. V skutočnosti to však môže byť inak.

Všímať si treba najmä to, či čokoláda neobsahuje priveľa tuku a cukru

Ak si však vyberiete horkú čokoládu pred mliečnou, stále ste urobili lepšie rozhodnutie. Okrem spomínaných flavanovol totiž horká čokoláda obsahuje aj vitamíny B a K, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Vďaka tomu, že zlepšuje prietok krvi do mozgu, zvyšuje kognitívne funkcie, povzbudzuje náladu a redukuje stres. Ďalším zaujímavým pozitívnym faktorom je, že horká čokoláda tiež pomáha chrániť pokožku pred slnečným žiarením.

Zhruba 30 gramov takejto kvalitnej čokolády aj niekoľkokrát za týždeň pre vás určite bude mať iba pozitívne účinky.

Ako si urobiť zdravú čokoládu doma

Určite ste si všimli, že tie najkvalitnejšie a najzdravie druhy čokolády sú skutočne drahé. Samozrejme, ak si potrpíte, rozmaznávajte sa. Existuje však aj iný spôsob, ako si dopriať kvalitnú čokoládu presne podľa svojej chuti. Vyrobiť si ju môžete doma. Predstavíme vám jeden jednoduchý spôsob.

Potrebujete na to iba niekoľko ingrediencií a nádoby či náradie, ktoré máte bežne dostupné v kuchyni. Ak by vám niečo chýbalo, pozrite sa napr. na ponuku Moebelix.sk, kde kuchynské vybavenie nakúpite za skvelé ceny.

Čo na to potrebujete? Základnými ingredienciami sú:

  • Kakaové maslo
  • Kakaový prášok
  • Med
  • Ingrediencie podľa vášho výberu (orechy, ovocie či rôzne prírodné dochucovadla)

Pripravte si šálku kakaového masla, šálku kakaového prášku, polovicu šálky medu a vaše vlastné ingrediencie v primeranom množstve.

Postup prípravy je nasledovný. Nad hrncom s vodou na strednom ohni v miske rozpustíme kakaové maslo. Po rozpustení pridáme kakaový prášok a ďalšie ingrediencie okrem medu, ten príde až potom. Všetko zamiešame podľa potreby a necháme chvíľu vychladnúť. Dôležité je, aby zmes vychladla natoľko, aby mala zhruba rovnakú hustotu ako váš tekutý med. Ten potom pridáte do misky a premiešate.

Depositphotos_154398382_xl 2015.jpg
Foto: Depositphotos

Teraz môžete čokoládu naliať do sklenenej misky, pripravenej formy, špeciálnych formičiek alebo napr. aj na plech pokrytý papierom na pečenie. Je to na vás. Následne nechajte čokoládu vychladnúť a teda stuhnúť. Môže to trvať aj 4 hodiny. Ak ju dáte do chladničky, možno o niečo skôr.

Uľahčite si prácu

Ak hľadáte zaujímavé formy, formičky a iné príslušenstvo, ktoré vám určite pomôže vyhrať sa s vašimi domácimi sladkosťami až do dokonalosti, nájdete ich aj v eshope 4home.sk. Ak k tomu využijete niektorý zo zľavových kupónov na Bonipo.sk, môžete pri nákupe ušetriť alebo sa vyhnúť poplatkom za dopravu.

Doma tak môžete vytvoriť dobre vyzerajúce sladkosti pre vašu rodinu, ale pri troche zručnosti aj skutočné krásny, chutný a zdravý darček pre niektorého z vašich najbližších.

Ak ste z okolia Bratislavy a zatiaľ sa na výrobu vlastnej čokolády necítite, no radi by ste touto dobrotou niekoho potešili, môžete si objednať z eshopu Kytickovo.sk. Nájdete tam najrôznejšie čokoládové darčeky ako kytice, bonboniery, čokolády vyrobené na mieru, dokonca s venovaním. Všetko je to krásne, chutné a najmä ide o kvalitnú čokoládu.

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.