Zázrak menom ovsené vločky.

Untitled 1 recovered.jpg
reklama:
reklama:

Ovsené vločky bývajú všeobecne vnímané ako zdravá potravina a nájdete ich v takmer každom vyváženom jedálničku.

Prečo tomu tak ale je a čo získame tým, ak ich budeme konzumovať?

Na to sa pozrieme v dnešnom článku.

C16189a1 47bf 4271 8663 f449a06b384a_1600x900ms.jpg

Ovsené vločky sa môžu pochváliť kvalitným obsahom živín. Majú vysoký obsah bielkovín (cca 14%), nenasýtených mastných kyselín a vitamínov ako trebárs B1, B6, E, železa a vápniku.

 

Majú tiež veľmi nízky glykemický index a sú teda úplne ideálnou potravinou pre chudnutie.

Vaše telo bude nasýtené a vyhne sa prudkým výkyvom hladiny krvného cukru. Ovsené vločky sú často doporučované práve osobám trpiacim cukrovkou.

Ak zostanete nasýtení a vaša hladina cukru nebude kolísať, nebudete mať chuť na sladké  a vyhnete sa prejedaniu. Niekoľko výskumov potvrdilo, že ľudia, ktorí raňajkovali ovsené vločky, dokázali schudnúť oveľa viac tuku ako tí, ktorí si na raňajky dali niečo iné či napríklad vôbec neraňajkovali.

Vlo__ky.jpg

Aké sú ďalšie dôvody pre ich konzumáciu:

 

  • majú vysoký obsah vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na trávenie
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • znižujú riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a infarktu
  • podporujú imunitný systém

Čo s ovsenými vločkami?

Najčastejšie si ľudia doprajú ovsené vločky na raňajky či na desiatu. Môžete si ich pripraviť s mliekom alebo s jogurtom alebo si uvariť ovsenú kašu. Potom už stačí len ozdobiť ovocím, osladiť medom a skvele vyvážené raňajky máte na svete.

Ovsené vločky zužitkujete aj pri pečení. Vyrábať môžete sušienky, tyčinky aj ovsené koláče. Ak je rozmixujete, máte razom ovsenú múku, ktorú môžete v mnohých prípade nahradiť múku klasickú.

1482940062_a_39.jpg

 

Ovsené vločky s arašidovým maslom

Na prípravu potrebujete:

½ šálky ovsených vločiek,

3 lyžice arašidového masla

a 2 lyžice javorového sirupu.

Ako na to?

Vločky zalejte horúcou vodou, pridajte do nich arašidové maslo a javorový sirup.

Vhodné je pridať aj niekoľko vlašských orechov či mandlí.

 

Vločky s džemom a kokosovým olejom

Vločky zalejeme horúcou vodou, pridáme podľa chuti džem, škoricu a kokosový olej.

Chutia výborne!

Navyše kokosový olej je zdrojom tukov so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú pre zdravie prospešné a predĺžia pocit nasýtenia.

Ani s ním to však netreba preháňať.

041026_05_329819.jpg

 

Príprava ovsených vločiek je navyše jednoduchá,

chutia skvele slano aj na sladko a navyše rýchlo zaženú hlad.

 Možno ich pripravovať na stovky rôznych spôsobov.

Najrýchlejší je ale ich zaliať teplým alebo studeným mliekom či vodou a na záver stačí pridať trochou orechov alebo ovocia.

A ak ich povaríte s vodou alebo mliekom, môžete ich dochutiť podľa momentálnej nálady a pripraviť si chutnú kašu.

Vločky sú obľúbené tiež opražené na panvici s vajíčkami alebo sa pridávajú do polievok.

Zručnejší jedinci si môžu pripraviť ovsené placky, sušienky alebo karbonátky.

 

 

 

 

 

30. mája 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?