reklama:

Zálievky do šalátov

reklama:
reklama:

Vinaigrette – základný recept

Na 2 porcie olúpte 1 malú šalotku a pokrájajte ju na veľmi malé kocky.

Dajte ju do mis polu s 1 ČL ostrej horčice,štipkou soli a čierneho korenia.

Prilejte 2 PL bieleho vínneho octu a všetko spolu miešajte metličkou, kým sa soľ nerozpustí.

Nakoniec zašľahajte do zálievky 4 PL slnečnicového oleja tak,aby vznikla krémová zmes.

 

Klasickú zálievku vinaigrette môžete pripraviť aj s iným druhom octu a oleja.

Napríklad z červeného vínneho octu,kvalitného za studena lisovaného olivového oleja a prelisovaného cesnaku

pripravíte taliansku zálievku na rôzne pestré šaláty.

Jemnú orechovú zálievku na krehký dubolistý šalát

alebo na poľníček pripravíte z malinového octu a orechového oleja.

Šalát môžete podľa chuti posypať sekanými vlašskými orechmi.

 

Citrónovo – tymianová zálievka

Z polovice umytého citrón postrúhajte kôru a vytlačte šťavu.

Všetko zmiešajte so štipkou soli, cukru a čerstvo mletého čierneho korenia.

Umyte a osušte stonku tymianu,lístky strihnite, nadrobno posekajte a pridajte do základu, 

do ktorého potom zašľaháte 4 PL kvalitného olivového oleja.

Je to vynikajúce k šalátom s ovčím syrom a olivami,

olúpanej paprike alebo k opečenej cukete.

 

 

Jogurtovo – bylinková zálievka

 

Máte chuť n a ľahkú zálievku z čerstvých byliniek?

V mise zmiešajte 4 PL jogurtu s 2 PL citrónovej šťavy a poriadnou štipkou soli a cukru.

Podľa chuti pridajte 1 prelisovaný strúčik cesnaku.

Do zmesi zamiešajte 4 PL najemno posekaných byliniek  (napríklad, pažítky, petržlenovej vňate,kôpru,pažítky..)

Ak nepatríte k tým,č si musia strážiť kalórie môžete pridať 1 PL repkového oleja alebo 4 PL smotany.

Zálievka je vhodná na rôzne listové šaláty,kolieska uhorky,rezančeky papriky,osminy rajčiaka,

kolieska reďkovky,k šunke a k syru ale aj ku kukurici z plechovky.

Jogurtová

 

Balzamiková zálievka

2 PL  balzamikového octu zmiešajte s väčšou štipkou soli,cukru a čerstvo zomletého čierneho korenia.

Metličkou zašľahajte 4 PL kvalitného olivového oleja, aby vznikla krémová zmes.

Zálievka je vhodná na listový šalát s koktailovými rajčinkami, opraženými píniovými orieškami a hoblinami parmezánu.

2. júna 2017

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?