Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Základné vývary

Zakladne vyvary.jpg
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Vývar je odstredená tekutina, ktorá vznikne po tom, čo sa vo vode uvarí hydina, mäso, ryby, zelenina s koreninami.

Tvorí základ mnohých ďalších polievok a omáčok.

Domáci vývar je v porovnaní s bujónom jemnejší, aromatickejší a menej slaný.

Dá sa zamraziť, takže ho môžeme mať stále poruke.

 

Kurací vývar

Kurací vývar je bledý a číry.Klasický vývar sa pripravuje zo surových kuracích kostí a drobkov, prípradne z kostí a zo zvyškov kuracieho mäsa.Profesionálny kuchári najskôr blanšírujú kosti, aby ich zbavili prebytočného tuku.

Hnedý vývar

Pripravujeme z hovädzích alebo z teľacích kostí.

Má výraznú chuť a intenzívnu farbu, lebo pred varením kosti opečieme.

Tým sa skaramelizuje vonkajšia časť kostí a dodá vývaru správnu farbu.

Touto technikou sa dá zbaviť prebytočného tuku.

Ak chceme pripraviť bledší vývar opekanie vynecháme.

Rybací vývar

Na prípravu jemného rybacieho vývaru používame ryby s bielym mäsom, ako sú morský vlk, kambala platesa, alebo treska.Môžete použiť aj bledoružové ryby ako napríklad losos.

Nepoužívame mastné ryby ako je makrela alebo kapor.

Vývar varíme len 20 minút, pretože pri dlhšom varení zhorkne.

Kocky vývaru

Veľké množstvo vývaru sa dá zamraziť a použiť neskôr. V mrazničke vydrží až 6 mesiacov. Po vychladnutí a odstránení prebytočného tuku vývar znovu privedieme do varu a necháme odpariť (zredukujeme ho) väčšinu tekutiny. Počkáme potom kým vývar vychladne , a koncentrovaný vývar prelejeme do nádoby na ľad a vložíme na 4 hodiny do mrazničky.

Keď vývar zamrazený , jednotlivé kocky opatrne preložíme do plastového vrecka. Vrecko uzavrieme a odložíme do mrazničky.

Ak potrebujete väčšie kusy vývaru môžete na zmrazovanie použiť napríklad formu na muffiny, alebo formy na čokoládu..

Či dokonca zmraziť vývar v plastových vreckách..

0dca44a68a187972c804423eaa8828db ice tray ice cube trays.jpg A101051_1204_frzstksld_vert.jpg 2017 02 01 htfreezesoup 12.jpg

 

Rýchle odstránenie tuku z vývaru

Kuchári používajú túto metódu aby sa zbavili prebytočného tuku z horúceho vývaru.

Je to rýchlejšie než čakať , kým vývar vychladne, a potom odobrať tuk..

Keď je vývar horúci , tuk odstránime pomocou dvojitej vrstvy papierovej utierky namočenej v miske z vývarom, alebo priamo v hrnci.

Môžete taktiež vývar precediť cez sitko na ktorom je položená papierová utierka, preložte ju však dvakrát aby sa tekutinou nepremočila.

Tip0128cook.jpg

Straining kefir.jpg

Papier absorbuje tuk mimoriadne rýchlo..

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre grilovačka Hlavné jedlá Krémy a plnky Nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera Zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies