Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyznáte sa v olejoch?

Oils1.jpg
15
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Názory na to ktorý olej či tuk používať v kuchyni sa stále menia, rastlinné oleje sú však stálicou.Ktorý olej je najvhodnejší pre naše zdravie?

Podľa spracovania základnej suroviny oleje delíme na dve skupiny:

Refined 1.jpg

Rafinované

Tie prechádzajú radom technologických postupov, ktoré ich zbavujú špecifickej vôni aj chuti.Sú univerzálne a neovplyvňujú chuť jedla.Rafinované oleje sú číre, redšie a lacnejšie.

Olive_oils_and_olives_on_table.jpg

Panenské

Základná surovina prechádza šetrným spôsobom spracovania za studena, čím si olej uchováva intenzívnu farbu a výraznú chuť ktorú dodá aj jedlu.Panenské oleje sú hustejšie, majú vyššiu výživovú hodnotu a sú podstatne drahšie.

Rastlinné oleje tiež delíme podľa toho na čo ich chceme použiť.

Panenské sú vhodné na prípravu jedál studenej kuchyne, a na tých rafinovaných varíme..

Ktorý olej je najzdravší?

Na to sa nedá presne odpovedať, každý z olejov má svoje špecifické vlastnosti, takže ideálne je, keď ich striedame, resp..používame ich tak kde sa ten ktorý ma naozaj používať.

Základom rastlinných olejov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hodnoty cholesterolu, chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, sú dôležité pre mozog a nervovú sústavu.Znižujú aj riziko tvorby krvných zrazenín.

Suncokret ulje 300 © evgenyi44 2.jpg

Sila slnečnice

Slnečnicový olej mnoho ľudí považuje za najvhodnejší na varenie,vyprážanie,fritovanie.V skutočnosti ho však už dávno nahradil olej repkový, ktorý ma lepší dymový bod..Čiže tak nečmudí pri varení.Slnečnicový sa prepaľuje už niečo nad 100°C.Napriek tomu ho však netreba zatracovať, obsahuje totiž množstvo mastných kyselín a má tiež vysoký obsah vitamínu E.

Slnečnicový olej urýchľuje liečenie slizníc, pomáha pri problematickej pokožke a podporuje látkovú výmenu..

Aj pri slnečnicovom oleji si môžete dopriať za studena lisovaný..Takýto olej používajte pri príprave jedál v studenej kuchyni

 

 

Shutterstock_1946960001.jpg

 

Repkový olej výborný pri príprave rezňov

Teraz sa najviac v našich kuchyniach používa repkový olej.Má optimálny dymový bod, čo znamená že sa začína prepaľovať až pri teplote nad 200°C. Taktiež sa okrem rafinácie spracováva aj za studena a vtedy ho môžete použiť pri dochucovaní šalátov.

Keďže je chuťovo neutrálny, neprebíja chuť jedla.

Mátiež optimálny pomer omega- 6 mastných kyselín a omega – 3 mastných kyselín. Sú dôležité ako prevencia proti rakovine, dôležité pri imunite..

Repkový olej podporuje trávenie a pohyb čriev, pôsobí ako prevencia zápchy. Devízou tohto oleja je tiež trvanlivosť.

Olio di oliva e ramo ulivo.jpg

Olivový olej pozdrav z južných krajín

Ten netreba extra predstavovať.Hodí sa najmä na prípravu jedál studenej kuchyne, menej vhodný je na varenie, pretože sa rýchlo prepaľuje.Olivové oleje delíme podľa kvality na extra panenský a panenský a ďalej na rafinovaný.

Prvé dva majú výraznú chuť aj farbu a predávajú sa v skle.

olivový olej má antioxidačné účinky ktoré sú výrazné, podporuje detoxikáciu organizmu, a v malom množstve je ideálnym tukom pri redukčnej diéte.Obsahuje vitamíny A, E, K a D.Spomaľuje starnutie mozgu a tela.

 

Na varenie, či do šalátu?

O tom, či si olej pridáte do šalátu alebo na ňom opečiete kus mäsa či zeleninu, rozhoduje jeho tepelná stabilita.
Pri prekročení dymového bodu vznikajú škodlivé látky,
ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a znásobujú riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení.

42 shutterstock_350179640.jpg

Skôr než vložíte olej do košíka všimnite si:

  • v akom obale ho predávajú – kvalitné oleje sú skladované v tmavých fľašiach zo skla, ktoré olej chránia pred slnkom a svetlom.Tie totiž majú negatívny vplyv na kvalitu a chuť.
  • či sa na dne nevyskytuje usadenina.
  • či základom je jedna surovina alebo ide o zmes, pričom jednodruhové oleje sú hodnotnejšie.
  • dátum výroby aj spotreby.
  • spôsob predaja – chuť a kvalitu ovplyvňuje tiež teplota pri skladovaní, keď je teplota vyššia ako 20°C olej zatuchne.
  • čo ešte obsahuje, pretože niektoré oleje hlavne tie , ktoré sa používajú na dochucovanie šalátov môžu obsahovať dochucovacie zložky.Preto si pozorne preštudujte etiketu.

 

Iné Olejové špeciality

40 pumpkins.jpg

Tekvicový olej – obsahuje množstvo zinku, zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.Má antiparazitálne účinky, u mužov pomáha chrániť prostatu.

Peanutoil03.jpg

Arašidový olej – problémy mu nerobia ani vysoké teploty, takže si na ňom môžete opražiť napríklad ryžové rezance, čím získajú špecifickú chuť.

Avocado_oil_2048x@2x.jpg

Avokádový olej – chuťovo je podobný olivovému, akurát je jemnejší. Používa sa do jedál teplej aj studenej kuchyne.Pomáha udržiavať optimálne hodnoty krvného tlaku, obsahuje množstvo vitamínu E a priaznivo ovplyvňuje celulitídu.

567_top 10 amazing benefits of wheat germ oil_istock 469696889.jpg

Olej z pšeničných klíčkov – Obsahuje látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú príznaky sprevádzajúce klimaktérium.Chráni pred tvorbou krvných zrazenín, podporuje činnosť žlčníka a pečene.Spomaľuje starnutie.

Poppy seed oil.jpg_350x350.jpg

Makový olej – obsahuje množstvo vápnika,chráni kosti pred osteoporózou. Uvoľnuje kŕče, pomáha pri chronickej únave.

Stiahnut 2.jpg

Extra panenský kokosový olej –  sa často považuje za najlepší olej na varenie, vrátanie vysmážania, pretože má jednu z najvyšších tepelných odolností, za čo vďačí mastným kyselinám so strednou dĺžkou reťazca.

V minulosti bol démonizovaný kvôli jeho vysokému obsahu saturovaných tukov, avšak v súčasnosti sa ukázalo, že naše telo potrebuje tieto tuky rovnako ako ostatné druhy.

Mastné kyseliny nachádzajúce sa v kokosovom oleji majú silné antimikrobiálne vlastnosti a sú ľahko stráviteľné. Ich menšia molekulárna veľkosť umožňuje, aby ich telo použilo pre okamžitú výrobu energie.

Navyše, uvedene tuky sú spracovávané priamo v pečeni, a teda sa neukladajú v tele ako tukové tkanivo.

Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia veľa kokosového oleja, sú oveľa zdravší ako zvyšok populácie.

Kokosový olej sa využíva aj pri takzvanej ketogénnej diéte, kedy telo nespaľuje cukor, ale ketóny vyrobené z kokosového oleja. Získava pri tom energiu pre mozog aj celé telo.

Hlavné zdravotné prínosy kokosového oleja:

  • potláča v tele zápaly
  • podporuje chudnutie
  • predchádza vysokému krvnému tlaku
  • znižuje riziko srdcových ochorení
  • pomáha konvertovať zlý cholesterol na dobrý  cholesterol v krvi

 

 

 

 

 

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre grilovačka Hlavné jedlá Krémy a plnky Nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera Zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies