reklama:

Vychytávky do kuchyne, ktoré ocení každá gazdinka

reklama:
reklama:
How to cook pasta_2.jpg

Vážime bez váhy.

Je dobré si zapamätať, že plná, mierne navŕšená polievková lyžica obsahuje približne 15 g múky, rovnako toľko strúhanej žemle, ale už 20 g práškového cukru.

Kus masla veľkosti vajcia váži približne 50 g. Pri pečení jemných múčnikov, nákypov a tort však odvažujeme suroviny presne na kuchynskej váhe.

  

Makaróny a špagety dávame variť do hrnca s vriacou osolenou ‘vodou celé, nepolámané. Aby sa nám tam zmestili, namočíme najskôr konce, tie zmäknú a potom ľahko ponoríme zvyšok. Vodu rýchlo privedieme do varu, cestoviny premiešame, aby sa neprichytili ku dnu, potom teplotu zmiernime, aby sa zvoľna varili. Uvarené scedíme a ihneď premastíme čerstvým maslom, nedávame pod studenú vodu..

How to cook pasta_2.jpg

 

Papriku do omastku nedávame škvariť. Zhnedne a zhorkne. Iba ju ľahko speníme a ihneď pokrm podlejeme.

 

Zeleninu v lete nezahušťujeme zápražkou , práve tak ako nezahušťujeme takto polievky. Namiesto zápražky pridáme lyžičku ovsených vločiek, ktoré pokrm nielen zahustia, ale navyše ho obohatí o vitamíny skupiny B. 

 

Zápach z rýb odstránime , ak rybu dáme aspoň na štvrť hodiny do vlažného mlieka.

 

Hrnce sú zašlé.

Naplníme vodou a pridáme ½ lyžice kyseliny citrónovej. Privedieme k bodu varu, vypneme a necháme 2 hodiny účinkovať. 

 

Ak nejde viečko zaváraniny otvoriť, postačí nahriatia handrička namočená v teplej vode.

           

 

zemiaky

Potato2.jpg

 

Namrznuté zemiaky zbavíme nepríjemnej príchuti, keď ich pred varením ponoríme na chvíľu do studenej vody a potom ich dáme rovno do vriacej vody, do ktorej sme pridali okrem soli aj čajovú lyžičku octu. Zemiaky varíme v šupke – uchovávame tak C vitamín. Akonáhle však začnú klíčiť, varíme ich olúpané, aby sme ich zbavili nezdravého solanínu. Aby sa zemiaky nerozvarili, dávame ich variť do horúcej vody, ktorú osolíme až neskôr.

Staršie zemiaky varíme olúpané, s trochou rasce a stonkou petržlenu v slanej vade.Majú lepšiu chuť.

 

Zemiakovú kašu pripravíme zo sušeného mlieka. Varené a roztlačené zemiaky premiešame so sušeným mliekom, zalejeme horúcou vodou, pridáme kúsok čerstvého masla a dobre vymiešame.

Do zemiakovej kaše pridávame horúce mlieka, inak sa lepí . Ak chceme kašu ohrievať, zvyčajne ju musíme zriediť. Potom však do studenej kaše pridáme studené mlieko, dobre rozmiešame a až potom ohrievame.

 

Zemiakové knedle nebudú slizké ak, nasypeme do vody, v ktorej ich varíme, trochu múky. Dovárajú sa potom však pri nižšej teplote.

Chrumkavá a nepremastené zemiakové placky docielime, keď tesne pred vyprážaním pridáme do pripraveného cesta trochu strúhanky. Na 1 kg zemiakov sú potrebné tri plné polievkové lyžice žemle.

Zemiakové cesto nesmieme nechať oddýchnuť, pretože by zredlo.. Ak sa to už stane, musíme do cesta zapracovať ešte trochu múky.

Zemiakový šalát pripravíme i z múčnych zemiakov, ktoré zlejeme krátko pred dovarením a potom ich necháme ešte dôjsť v pare. Asi minútu na to ich ponoríme do studenej vody, kde stuhnú, až potom šúpeme a ľahko krájame.

 

múka

1200px flours.jpg

 

Každú múku, než ju použijeme, je nutné najskôr dôkladne preosiať. Múka totiž preosievaním nakyprí a navyše ju tým zbavíme larviček, ktoré by v nej prípadne mohli byť, ak je už staršia. Knedle, pečivo a pod. Sú z preosiatej múky ľahšie a oveľa kyprejšie.

Múku vážime alebo meriame vždy až preosiatu. Múku, ktorú máme v zásobe, musíme nechávať vždy na tmavom a suchom mieste.

 

múčniky

Super easy chocolate cake 31233 1.jpeg

 

Ak sa ponáhľate pri príprave múčnikov, nemiešajte dlho žĺtky s cukrom, ale najskôr ušľahajte tuhý sneh z bielkov, zašľahajte cukor, pridajte žĺtky a ostatné prísady a nakoniec pol lyžičky prášku do pečiva. Múčnik je veľmi kyprý.

 

Pri plnení formy hrnieme cesto viac ku krajom. Aby sa torta pri nadobúdaní nepotrhala, napichneme cesto niekoľkokrát špajdľou alebo dáme doprostred cesta makaróny, ktorými ako komínami uniká tvoriaci sa kysličník. Cesto potom rovnomerne naberá a netrhá sa.

 

Koláče pečieme na plechu vyloženom alobalom, ktorý potrieme tukom a až potom naň položíme cesto nepripáli sa a ušetríme si čas s umývaním plechu.

Bábovka bude kyprejšia ak pridáme ak do cesta trochu rumu alebo koňaku.           

 

Peknú farbu pečiva docielime, keď ich potrieme rozšľahaným vajcom, do ktorého sme pridali niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Cesto na ťahaný závin neprikrývame prehriatou nádobou. 

Droždie neoschnú, keď ich zabalíme do vlhkého papiera alebo plátna. Ale keď niekedy na droždie zabudneme a uschnú, tak ich ešte nemusíme vyhodiť, nie sú znehodnotené. Stačí, keď ich polejeme na štvrťhodinu chladnou vodou.

Vykysnuté cesto nemusíme hneď spracovať . 

Ak vám rúra nám pripaľuje, dajte na dno rezervný pekáč hore dnom .. Docielite lepšie výsledky ako prikrytím alobalom.

Mandle sa dobre rozpoľujú, keď ich necháte niekoľko hodín v studenej vode.

 

Majonéza sa nezrazí, ak majú vajcia i olej rovnakú teplotu. Preto vajcia z chladničky necháme tak dlho vonku, až si vyrovnajú teplotu.

Tvrdé orechy ľahko rozbijeme, keď ich vložíme do smaltovaného hrnca, zalejeme prudko vriacou vodou, priklopíme a necháme asi 20 minút stáť. Vodu potom zlejeme.Polovičky orecha idú ľahko oddeliť len špičkou noža a jadrá sa z nich vylúpnu celé a neporušené.

Tortu krájame pílkovým nožom, ktorý namáčame do studenej vody.

9. júna 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?