Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výborná Rebarbora je zdravá ale…….

Vyborna rebarbora je zdrava ale........jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
valika
reklama:

Rebarbora je zelenina viacerých tvárí – je veľmi zdravá a nebezpečná zároveň.

Preto je jej správna príprava veľmi dôležitá.

Až keď správne zaobchádzame s kyselinou šťaveľovou, ktorú rebarbora obsahuje, dokáže vaše telo využiť obsiahnuté zdraviu prospešné látky.

Sezóna rebarbory ​​je krátka, preto by sme sa práve v týchto dňoch mali vrhnúť na jej nákup či zber.

Pár zaujímavostí o rebarbore

Rebarbora prišla do Európy od Barbarov, z Číny a Mongolska.

 Na európskom kontinente ju začali pestovať Nemci a Angličania a od 18. storočia sa jej obľuba začala rozširovať aj do ďalších krajín.

Už pred viac ako tromi tisíckami rokov sa v Číne ujala ako potravina a o jej šírenie do celého sveta sa postarali Arabi.

Rebarbora prospešná pre naše zdravie

Rebarbora je cennou zeleninou hlavne pre veľký obsah vitamínov a minerálov.

Prečo je rebarbora zdravá?

  • je bohatá na kyseliny citrónovú a jablčnú
  • obsahuje vitamíny skupiny B (predovšetkým niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú)
  • je zdrojom horčíka, fosforu, železa, jódu, draslíka a mangánu
  • rebarbora na seba viaže tuk, je účinná v boji s nadváhou
  • detoxikuje organizmus
  • je močopudná
  • podporuje metabolizmus
  • pomáha pri ochabnutosti čriev a zápche (prírodné preháňadlo)
  • posilňuje krvotvorbu, pokožku aj vlasy, aktivuje energiu buniek

Pozitívne účinky rebarbory ​​sú najsilnejšie v surovom stave, v upravenom stave väčšinu vitamínov bohužiaľ stráca.

Prečo je rebarbora nebezpečná?

Kontroverznou látkou, ktorú rebarbora obsahuje, je kyselina šťaveľová (oxálová).

Všeobecne sa hovorí o jej škodlivosti, niektoré štúdie uvádzajú, že táto kyselina priamo v tele porušuje iónovú rovnováhu vápnika a vápnik sa vďaka tomu z tela vylučuje.

 Vďaka obsahu kyseliny šťaveľovej by si rebarboru mali odpustiť ľudia trpiaci reumatizmom, dnou alebo obličkovými kameňmi.

 Rebarboru by rozhodne nemali konzumovať ľudia s problémami  obličiek, močovým mechúrom a ľudia majúci problémy so žalúdočnými kyselinami.

Opatrne tiež na podávanie deťom, tehotným a dojčiacim ženám.

Nakupujeme rebarboru

Rebarbora má svoju sezónu iba krátko, a to zhruba od polovice mája do polovice júna . Má to svoje odôvodnenie, od konca šiesteho mesiaca totiž v rebarbore prudko stúpa podiel kyseliny šťaveľovej a stáva sa tak nebezpečnú pre konzumáciu.

Pri zbere a kúpe myslíme na to, že sa jedia len stopky , nikdy nie listy, ktoré sú bohaté na kyselinu šťaveľovú od počiatku.

O zrelosti rebarbory ​​nerozhoduje výrazne červená farba stopiek, to záleží na odrode. Aj tie zelenkasté bývajú vhodné k ďalším úpravám.

Ako spracovať rebarboru

Z rebarbory sa pred úpravou musí odstrániť tuhá vlákna a šupky, ktorú jednoducho stiahneme ostrejším nožom.

Rebarbora sa obvykle upravuje tepelne, v niektorých zdrojoch sa uvádza, že  by sa nemala jesť surová a častejšie ako 2 – 3x týždenne.

Liečba pomocou rebarbory 

V liečbe sa používa koreň, nie stopky. Koreň rebarbory sa vyryje na jeseň, očistí sa, umyje a nakrájaný na kúsky sa usuší.

Koreň rebarbory sa užíva zväčša v podobe prášku, ktorý má schopnosť zastaviť hnačku (v malých dávkach) a naopak ako preháňadlo (vo väčších dávkach). 

Pri zápche užívame polovicu mocca lyžičky rozomletého usušeného koreňa, účinok nastáva po cca 8 hodinách.

Rovnako tak listy majú úplne opačné účinky. 

Pripravíme Ak z nich čaj, začnú sa nám tvoriť obličkové kamienky, pri použití listov zvonka na obklady naopak pomáhajú kamienky rozpúšťať.

Na obklad z listov pri obličkových kameňoch rozdrvíme listy rebarbory ​​valčekom, až trochu pustí šťavu. Potom je nahrejeme na panvici s trochou olivového oleja na čo najvyššiu teplotu, ktorú na koži znesieme, priložíme na oblasť obličiek a upevníme. Obklad z rebarbory ​​necháme pôsobiť cez noc.

Zdroj : https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/rebarbora-zdrava-i-zivot-ohrozujici-zelenina/

Ponúkame vám zopár rebarborových receptov..:

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.