Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočný punč podľa receptov našich babičiek ale aj zo sveta

Vianocny punc.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Liter rumu, liter červeného vína … alebo oslávte šťastné a veselé s Babičkiným „červeným punčom“.

Warm_holiday_punch1.jpg

Punč mám spojený s atmosférou vianočných trhov a rozsvieteného vianočného stromčeka na námestí, ale tento rok si ho pripravím aj doma.

Punčov je mnoho variantov, sú teplé i studené, zabijácke i nealkoholické, všetky však lákajú na ochutnanie. Patrí totiž neodmysliteľne k vianočnej atmosfére. Pokiaľ chcete aj vy tento rok prekvapiť domácim punčom, máme pre vás zaručený recept!

Punč

Do porcelánovej nádoby sa dá štvrť litra rumu, šťava z 1 citróna a 4 pomarančov, ¼ kg cukru a nechá sa všetko na teplom mieste stáť. V inej nádobe sa sparí v litri vody 2 dkg dobrého čaju, nechá sa chvíľu stáť, potom sa vleje na misu s cukrom a šťavou, premieša sa a hneď podáva. Na stôl sa môže ešte postaviť fľaštička s rumom.

Holiday drinksnew.jpg

Červený punč

1/2 kg cukru spolu s tromi nakrájanými citrónmi,  sa zaleje litrom rumu, litrom červeného vína, postaví sa na platňu a mieša, až príde skoro do varu, potom sa prileje 1 liter vriacej vody, šťava z 3 citrónov, ešte sa chvíľu mieša a hneď horúci sa podáva na stôl. Ešte sa podľa potreby rozriedi do pohárov vodou.

Drink hot holiday punch.jpg

Slovenská verzia

U nás sa do punču z červeného či bieleho vína pridáva trocha rumu a cukru, plátky pomaranča alebo citróna či jabĺčka, hrozienka, oriešky a škorica s badiánom. Je rovnako populárny ako klasický »svařák«.

Nemecká verzia

Vianočné trhy si bez neho nemožno predstaviť. Býva to zmes niekoľkých ovocných štiav s prídavkom vína či liehoviny, ale variabilita punču je obrovská. Nájdete aj punč s jahodovou príchuťou a šľahačkou, punč s horiacim rumom, punč s Baileys, s tequilou či vodkou, punč s orechmi, s vaječným koňakom, dokonca aj punč s Absinthe.

Punč vo svete

V Karibiku sa punč pije pred jedlom, v Kórei je tradičným punčom sudžeonggwa 
zo sušeného kaki, škorice a zázvoru. V Mexiku sa zase podáva »agua loca« ( »bláznivá voda«), sladký punč z fermentovanej cukrovej trstiny, mezcalu či tequily zmiešané s »Aguas frescas«.

Punsch 673x379.jpg

Punč s čiernym čajom

Budete potrebovať (na 4 šálky):

  •  300 ml pomarančového džúsu
  • 300 ml grapefruitového džúsu
  • 200 ml uvareného čierneho čaju
  • 5 cl calvadosu
  • klinčeky, škoricu, 1 pomaranč,
  • cukor podľa chuti.

Postup:

 Zahrejte obaja džúsy, čaj, calvados, cukor a škoricu tesne pod bod varu. Do čajového sitka vloží niekoľko klinčekov a nechajte v kastróliku minimálne 5 minút lúhovať. Korenie vyberte a nápoj rozlejte do pohárov alebo šálok. Taktiež môžete pridať aj najemno roztlačenou dužinu z pomaranča a grapefruitu.

Abc_spiced_tea_091216_ms.jpg

Pomarančový punč

0,5 l červeného vína 
0,5 l pomarančového džúsu 
1 čerstvý pomaranč 
4 hviezdičky badiánu 
2-3 celej škorice 
cukor na dochutenie

Víno vo väčšom nerezovom hrnci zvaríme spoločne s džúsom a korením. Po krátkom prevarení odstavíme a dochutíme cukrom, aby nebol príliš kyslý. Doplníme a ozdobíme punč plátkami pomaranča, ktorého kôru najskôr dôkladne umyjeme a potom plátky naaranžujeme na okraje pohárov. Punč chutí ešte lepšie, keď použijeme namiesto pomarančového džúsu čerstvo vytlačenú šťavu z pomarančov.

Cherry punč

Na 1 pohár cherry punču 

  • 1 lyžica zaváraných višní,
  • 50 ml čerešňovice
  • 2- 3 lyžice šťavy z kompótu,
  • 100 – 150 ml vody
  • cukor podľa chuti. 

Do pohára dáme višne. Čerešňovicu, šťavu z kompótu a vodu privedieme do varu a nalejeme na višne. Podľa chuti osladíme a ihneď podávame. Pohár môžeme ozdobiť višňou obalenou v kryštálovom cukre, lístkom mäty a špirálkou z citróna. A cherry punč je na svete

Fínsky punč

Na fínsky punč potrebujeme: 

  • 250 ml bieleho vína
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml vody
  • 50 ml vodky
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 120 g cukru kryštálu
  • 1 ks citrónu. 
    Príprava: Cukor rozpustíme v teplej vode, pridáme biele a červené víno a sprudka zohrejeme. Ihneď po odstavení z ohňa pridáme vodku a šťavu z citrónov. Fínsky punč podávame v nahriatych pohároch, do každého pridajte koliesko alebo dve citróna.

Lemon

Anglický zázvorový punč

Osviežujúci vianočný nápoj s ľahko pálivým podtónom čerstvého zázvoru, prevoňaný škoricou . Taký je anglický zázvorový punč, ktorý si určite obľúbite už po prvom ochutnaní.

  • 5 cm čerstvého zázvoru 
  • jeden  kúsok škorice 
  • kôra zo stredne veľkého pomaranča
  •  4 lyžice trstinového cukru 
  • 1 PL citrónovej šťavy 
  • 400 + 200 ml vody 
  • 1 lyžica sypaného čierneho čaju 
  • 100 ml sherry

Čerstvý zázvor olúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Tie spolu s čerstvou pomarančovou kôrou, škoricou a trstinovým cukrom vhodíme do 400 ml vody a päť minút povaríme.

Medzitým si z 200 ml vody a sypaného čaju pripravíme silný čajový extrakt. Scedíme hotový čaj aj zázvorový základ a oboje zmiešame v dostatočne veľkom džbáne.

Pridáme citrónovú šťavu a sherry – dobre premiešame. Ihneď servírujeme.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.