Varíme džemy

Džem
reklama:
reklama:

Ponúkame  vám  zopár  rád  pri  varení  džemov…

džem

  • Džem  varte po  menších  dávkach v  širšom  hrnci, aby  ovocná  masa začala čo  najrýchlejšie vrieť.

 

  • Dĺžku varu s  cukrom skracujte  na  minimum, pretože pri  dlhom  varení cukor karamelizuje a džem sa  sfarbuje dohneda.

 

  • Keď  do  džemu  pridáte citrónovú šťavu ,zvýraznite chuť  ovocia.

 

  • Dĺžku sterilizácie kompótov rátajte od  okamihu, keď teplota vody v zaváracom hrnci dosiahne 85 °C.Poháre  najlepšie  rovnako veľké  by  sa  nemali  dotýkať  aby  nepraskli.

 

  • Rôzne  druhy  ovocia  majú rôzny  obsah  pektínu, ktorý spôsobuje rôsolovatenie, preto  do  ovocia  bohatého  na  pektíny(ríbezle ,jablká,egreše)pridávame  menej želírovacích prostredkov.

 

  • Ak  marhule ešte  niesú príliž šťavnaté, môžete  ich  v  džemoch  doplniť  trochou  sektu,vínom,alebo  svetlou hroznovou šťavou.Dobre  ladia  s  jahodami a  malinami.

 

  • Maliny a  černice by  sa  nemali  umývať, len  starostlivo  prebrať.Jemné  bobule sa ľahko  poškodia a umývaním strácajú  arómu a  farbu.Ani  jahody  neumývajte  pod  tečúcou  vodou.

 

  • Šupka  z broskýň a  z  nektariniek sfarbuje džem  dohneda.Preto ak  chcete  svetlý  džem  plody  ošúpte..

džem

1. septembra 2015

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?