Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tatársky biftek zvládnete aj doma. Načo si dať pri príprave pozor?

Tatarak.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Aj tatarák pripravený doma môže byť vynikajúcou večerou, a nie rýchlym riešením, ak sa vám nechce variť. 

Prejdite si tipy, ako na to, aby vám draho nakúpené mäso nezhnedlo, ktorú časť hovädzieho si rozkázať v mäsiarstve, aké suroviny tatárskemu bifteku pristanú a ktorým sa vyhnúť.

 Dozviete sa, či mäso mlieť, škriabať, alebo krájať a prečo do neho musí prísť olej, alebo žĺtok.

Tartare e1489242856940 1014x487.jpg

Patrilo by sa sa začať kuchynským pravidlom, ktoré platí pre prípravu surového mäsa trojnásobne.
Čím menej ingrediencií, tým viac by ste mali dbať na kvalitu.
Do tataráku teda rozhodne nepatria hovädzie mleté ​​polotovary zo supermarketov.
Na miesto toho vyrazte do spoľahlivého mäsiarstva a mäso si vyberte alebo objednajte tam. 
Pýtajte si mäso vyzreté suchou metódou, z mladých kusov dobytka. Prirodzene vám ho aj namelú, keď si poviete, to by však znamenalo, že sa hneď po návrate domov sa musíte pustiť do prípravy.
Ale späť k samotnej kľúčovej surovine.
Mg_7100.jpg

Na mäse obzvlášť záleží

Čo sa hovädzieho mäsa týka, máte v zásade dve možnosti. Prvá v asociácií s tatárskym biftekom je kus pravej sviečkovej. Tento delikátny, na mnohých miestach nedostatkový kus mäsa patrí k najdrahším, ale zároveň k najjemnejším. Nebude asi vyhovovať vám, ktorí máte radšej výraznejšiu mäsovú chuť. A práve takúto úplne bez problémov predvedie kus krásneho stehna.

 Také zadné hovädzie patrí k najchutnejším a najhodnotnejším častiam, má veľmi málo tuku a väziva, preto je ideálne pre surovú prípravu.

Mlieť, alebo škrabať?

Aby sa z vašej nemalej investície do vynikajúceho kusu hovädzieho nestala nevábna pasta, dajte bokom mlynček a doprajte mu patričnú ručnú starostlivosť s nožom. A to nožom ostrým a pružnejším. Tým mäso cez sval plochými pohybmi noža naškriabte. Ak ste sa ale rozhodli pre pravú sviečkovú, potom odporúčame mäso neškrabať, zanikla by jeho jemná chuť aj štruktúra. Bohato postačí, keď ho nakrájate na tenké plátky rezom cez sval a tie následne prekrájame nadrobno. V takom tataráku mäso naozaj vynikne. Pracujte rýchlo a takto nakrájané alebo naškriabané mäso hneď začnite ochucovať. V opačnom prípade, alebo ak by ste si mäso dokonca odložili na pár hodín do chladničky, nielenže vám mäso nepekne zhnedne, ale riskujete aj zdravotné komplikácie.

2710.jpg

Elegantné ochucovanie

Klasický tatarák podávaný s radom dochucovadiel a cesnakom na mastných hriankach nie je to, po čom túžite, ak si chcete vychutnať starostlivo vybraný kus mäsa.

 Držte sa preto pravidla – menej je viac. 

Čo by rozhodne nemalo chýbať, je skvelá morská soľ a čerstvo namleté ​​čierne korenie. Agresívne štipľavú chuť kuchynskej cibule nahraďte malým kúskom šalotky a zabudnite na  kyslé uhorky a siahnite po francúzskych miniuhorkách cornichon, ktoré dodajú tataráku slanokyslý tón.. Slanosti docielite aj trochou kapár, ak vám nevadia. A nebráňte sa lyžičke kvalitnej horčice dijonského typu. 

Vynechajte ale lacný kečup a mletú sladkú papriku, tie do dobrého tatárskeho bifteku nepatria. Ak to musí byť, pridajte lyžičku dobrého paradajkového pretlaku.

Rc_b353_steak_tartare 1600x552.jpg

Krémový tatarák

Čo odlišuje tatársky biftek od nasekaného mäsa na karbonátky, je bezpochyby jeho jemná krémovitosť. A tej dosiahnete za pomoci surového žĺtka. Ak máte obavy zo salmonely, používajte vždy tie najčerstvejšie vajcia, po manipulácii so škrupinou si vždy bez výnimky umyte ruky teplou vodou a mydlom a škrupiny nepoužívajte na oddeľovanie žĺtkov od bielkov. Zvládnete to aj pomocou dvoch pohárov. Ak chcete ísť ešte ďalej, použite pasterizované žĺtky, aké už zoženiete vo väčších obchodných reťazcoch. A ak žĺtky z akéhokoľvek dôvodu nechcete, použite extra panenský olivový olej a trochu čistej majonézy.

 Pretože ale stále ide o rizikovejšie surové mäso, dbajte na správne načasovanie a tatarák bezprostredne po príprave podávajte. Hoci je tatársky biftek dosť individuálnou záležitosťou, čo sa chuťe týka, prinášame základný recept.

Jednoduchý tatársky biftek

Steak tartare appetizers 546174.jpg

Na cca 4 porcie:

400 g hovädzieho zadného mäsa alebo sviečkovej

2 vajcia veľkosti M

1 stredne veľká šalotka

1 lyžička dijonskej horčice

1 lyžica najemno nakrájaných uhoriek cornichon

1 lyžica extra panenského olivového oleja

Morská soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Pečivo na hrianky (bageta, toast, chleba)

Najprv si nakrájame na jemno šalotku. Na len o málo väčšie kúsky nakrájame aj uhorky. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky do misky, škrupiny hneď  vyhodíme . Mäso môžeme vybrať zhruba polhodinu pred krájaním z chladničky, ale nemusíme. Zbavíme ho šliach a postupne naškrabeme. K mäsu prisypeme nasekanú šalotku a uhorky, pridáme aj horčicu, žĺtky, olivový olej a osolíme a okoreníme. Premiešame,  dochutíme soľou, korením, alebo čo nám vyhovuje. Podávame s nasucho opečenými kúskami pečiva.

Bezpečnosť na prvom mieste

Podstatným bodom pri príprave tatárskeho bifteku je bezpečnosť, preto si vždy preštudujte základné informácie, aké musí byť na balenie mäsa uvedené.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.