Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tajomstvá dokonale upečeného kurčaťa…

Resize.jpg
reklama:

O pečení kurčaťa sa v nejednej rodine vedú spory na život a na smrť.

Ako dlho sa má piecť?

Na bruchu, alebo na chrbte?

Alebo radšej otáčať? 

Original 3.jpg

A ako spoznať, že už je hotové, keď každá rúra pečie úplne, ale úplne inak?

Prišiel čas zložiť zbrane, prezradíme vám pár univerzálnych rád,

ako upiecť celé kurča šťavnaté a navyše aj s chrumkavou kôrkou!

Pre niekoho je dokonalé kurča samozrejmou súčasťou každého nedeľného obeda,

pre iných je jeho pečenie nočnou morou.

Mäso je totiž vo vnútri nedopečené, na povrchu vysušené a kožka na povrchu nejedlá!

Či už patríte do prvej, alebo druhej skupiny,  je dosť možné že sa vám dnešné rady budú hodiť.

Veď stále je čo zlepšovať!

Original.jpg

Začnite už v obchode!

V chladiacich boxoch supermarketov v zásade narazíte na dva druhy kurčiat – „rýchlo chov“,

tie sa za 35 dní stačia vyliahnuť, vykŕmiť, skočiť na tácku a obaliť igelitom.

A potom druhy, ktoré žijú i napríklad trikrát dlhšie.

V prípade prvej skupiny je stále ešte hojne rozšírený mýtus, že im do krmiva pridávajú hormóny.

Nič také! Normy Európskej únie sú natoľko prísne, že je to prakticky vylúčené.

To, že kurčatá žijú krátko a napriek tomu sú pomerne statné,

je len dôsledkom kombinácie výhodného kríženia druhov sliepok a kohútov a vhodne zvoleného krmiva.

Aj napriek tomu ale platí pravidlo, že ak kura žije dlhšie a v lepších podmienkach, je jeho mäso chutnejšie a lepšie.

Práve preto mnohí dávajú prednosť bio kvalite alebo pomerne nedávnej novinke s menom Zlaté kurča.

Na pultoch vyberajte podľa farby kože – skôr ako po kúsku bielom ako múka siahnite po tom zdravo ružovkastom.

A pozor, kurča by nemalo byť v igelitovom obale zaparené!

O kvalite sa môžete presvedčiť neskôr aj doma – oddeľte prstami časť kože od mäsa a pozrite, či je na hranici prsiach a brucha tukový prúžok.

Ak áno, vybrali ste správne!

Original 4.jpg

 

Vykúpať a na pekáč!

Po vybratí z obalu kurča dôkladne umyte pod vlažnou tečúcou vodou.

Pozrite sa aj dovnútra, či tam nezostala napríklad žlč, ktorú prípadne vyrežte.

Nezabudnite  na kožu tú treba ešte starostlivo prezrieť a malé zvyšky peria odstrániť pinzetou.

Kurča potom osušte papierovými utierkami.

„Aby ste neprebili chuť mäsa, odporúčam to s korením a ingredienciami príliš nepreháňať,

kura osoľte zvonka aj zvnútra, prípadne použite korenie, grilovacie korenie alebo mletú papriku.

Do pekáča rozprestrite trochu nadrobno pokrájanej cibule,

do strán položte na pol prekrojenú palicu cesnaku, na všetko položte kurča a podlejte vodou. To by malo úplne stačiť! „

Kurča sa tiež rado priatelí s bylinkami a maslom.

Tymian, rozmarín alebo napríklad šalviu posekajte a zmiešajte s mierne zmäknutým maslom.

Zmes potom prstai votrite pod kožu – prsia potom nebudú suché a chuť byliniek  ich prevoňia!

Bylinky môžete spolu s celým jablkom alebo citrónom naládovať aj dovnútra.

Resize.jpg

 

Pečenie je starosť

Aby vám náplň  z kuraťa počas pečenia nevycestovala von, vyplatí sa kuracie stehná skrížiť.

K sebe je môžete prichytiť kúskom alobalu alebo kožu

pri otvore narezať pozdĺžne tak 1 centimeter od kraja a koniec stehná medzerou prevliecť.

Rúru predhrejte na 230 stupňov Celzia, kurča položte do pekáča na chrbát,

priklopte pokrievkou a pečte.

Zhruba po 25 minútach teplotu znížte na 180 stupňov Celzia (u teplovzdušných rúr na 165),

kura otočte, prelejte výpekom, priklopte a pečte ďalších 25 minút.

Potom kura znova otočte a vráťte do rúry.

Po desiatich minútach pokrievku odklopte, prelejte výpekom a nechajte vytvoriť chrumkavú kôrku.

Vyplatí sa v rúre zapnúť funkciu gril či teplotu opäť zvýšiť nad 200°C.

Dsc_6056.jpg

 

Ako spoznať, že už „je“?

Spôsobov, ako zistiť, že už je kurča hotové, existuje hneď niekoľko.

Babičky radia skúsiť po 40 minútach oddeliť krúživým pohybom stehennú kosť od kurčaťa.

Pokiaľ to ide – máte hotovo.

Oplatí sa tiež prerezať stehno až ku kosti a presvedčiť sa, či mäso vnútri nie je ružové.

Dobre poslúži aj kuchynský teplomer, ktorý zapichnete dovnútra – mäso by malo mať vnútri 80 stupňov Celzia, na prsiach 75.

Hotové kura vyberte z rúry, zabaľte do alobalu, nechajte pár minút „dôjsť“ a podávajte..

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...