Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Steaky a ich stupne prepečenia.. Ktorý máš rád ty?

Steak 1.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Steak.jpg

Well done:

úplne alebo plne prepečený. Teplota stredu je 71°C. Mäso je už celkom prepečené a okraje mierne ohoreté. Stred je šedohnedý.

Príprava steaku trvá približne 5 minút z každej strany.

Tento stupeň sa veľmi neodporúča, pretože mäso je ako žuvačka a zážitok z kúska mäsa nie je ani zďaleka taký, aký by ste si predstavovali.

Medium:

stredne prepečený steak. Teplota v jadre dosahuje už 58 – 60°C. Úplný stred je však stále ružový, ale zbytok mäsa je už celkom prepečený do šedohnedej farby.

Doba prípravy trvá zhruba 3 minúty z každej strany.

Je to najbežnejší stupeň prípravy steakov, vtedy sú aj najchutnejšie.

Rare:

jemne, mierne opečený, teplota stredu má okolo 52°C. Zvonku zo strán je už tmavohnedý a vnútro sa tiež začína zafarbovať, avšak zostáva červené.

Príprava rare steaku trvá približne 1,5 minúty z každej strany.

Medium well:

viac prepečený. Teplota stredu mäsa je 65°C. Mäso má takmer celé hnedú farbu, iba náznaky ružovej v strede.

Pri medium well steaku už dochádza k strate šťavnatosti. Pečie sa asi 4 minúty z každej strany.

Medium rare:

stredne prepečený s teplotou stredu 55°C. Zvonku je tmavohnedý, stred má ružový a zbytok vnútra prechádza pomaly blízko povrchu do šedo-hnedej farby.

Pripravuje sa 2,5 minúty z každej strany.

Raw:

surový a nepečený. Steaky sa v tomto stave nepodávajú, pripravuje sa z nich napríklad tatársky biftek či carpaccio.

Blue rare alebo very rare:

veľmi mierne opečený, krátko „ošľahnutý“ nad plameňom. Zvonku je opečený, zvnútra však ostáva krvavý.

Každá strana sa pečie približne 30 sekúnd.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.