Slané pohostenie z lístkového cesta

Zoom_50769.png
reklama:
reklama:

Lístkové cesto už zachránilo nejednu oslavu.

Výborne sa s ním pracuje a môžeme z neho vykúzliť veľa dobrôt.

Jeho zakúpením si ale prácu značne zjednodušíme.

Práca s hotovým cestom je tak jednoduchá,

že pohostenie z neho môžeme s kľudným svedomím zaradiť do kategórie rýchloviek.

Pri jeho príprave stačí mať pri ruke hladkú múku a pri vaľkaní cesto slabo poprašovať,

aby sa nelepilo na dosku a valček.

Ingrediencie k lístkovému cestu volíme doslova podľa vlastnej chuti,

k nemu sa totiž hodí naozaj skoro všetko.

Čo tak tento rok na Silvestra vyskúšať doma pripravené tyčinky, slimáky, plnené taštičky, slaný závin alebo Minipizzu?

Lístkovo špenátové studničky

 

Cq5dam.web_.616.462.jpeg

  • mrazené lístkové cesto (môže byť aj chladené)
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 500 g mrazeného špenátu
  • 200 g strúhaného syra
  • jemne nasekaná zelená cibuľka
  • 2 strúčiky cesnku

Predhrejeme si rúru na 200 °C..Lístkové cesto vyvaľkáme..Z cesta vykrajujeme tvary ak ako na linecké koláčiky.

V páre s dierkou uprosted a plný tvar.

Ukladáme hneď na seba var plný preložíme s tvarom s dierkou a

medzi vrstvami potrieme vyšľahaným žĺtkom aby sa nám prilepili k sebe..

 

Takto poukladané na plechu vyloženom s papierom na pečenie budeme plniť plnkou zo špenátu..

do mixéra si dáme smotanu, okvapkaný špenát na sitku, nastúhaný syr,nasekanú cibuľku a pretlačený cesnak..

Ochutíme korením a soľou a premixujeme..pripravenú zmes dáme do cukrárskeho vrecka a plníme ňou pripravené studničky.

Po naplnení vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 20 minút..(dozltista)

 

Chuťovky s údeným lososom

Chuťovky s lososm

  • 1 lístkové cesto
  • 240 g smotanového syra 
  • 1 vajce
  • jemne nasekaná pažítka
  • soľ a mleté čierne korenie
  • citrónová kôra
  • 1 balenie údeného lososaLístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme tvary ktoré ukladáme na pripravený plech vyložený papierom na pečenie.

Cesto potierame vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri 200°C v predhratej rúre asi 15 minút..

Jedným zo spôsobov prípravy týchto lososových hamburgerov je aj:

Pred pečením ukladáme dva vykrojené tvary na seba a vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom poprípade ich môžeme po povrchu posypať sézamovým semienkom..

Po upečení a miernom vychladnutí ich opäť rozoberieme.

Krém na plnenie pripravíme zmiešaním smotanového syra a asekanej pažítky..

Dochutíme soľou a korením a potrieme jeden diel cesta.

Preložíme kúskom údeného lososa a prikryjeme druhým dielom cesta..

Samozrejme fantázii sa medze nekladú a zdobenie nemá hraníc..

Nezabudnite špáradlom všetko dobre spojiť..

 

Nivové kalíšky

Zoom_50769.png

  • lístkové cesto
  • syr s modrou plesňou (Niva,Roquefort)
  • figový džem

Z  pripraveného lístkového cesta vykrajujeme štvorce, ktoré budeme piecť v mini muffinovej forme.

Formu jemne pomastíme a štvorce zľahka pritláčame aj po stranách  aby sa po upečení vytvorili kalíšky ktoré budeme plniť..

Pečieme pri 200°C asi 10 – 15 minút..Dozlatista..Potom vyberieme z rúry a do strudu každého kalíška dáme kúsok pesňového syra..

Prekryjeme malou lyžičkou figového džemu a vložíme na chvíľku do rúry kým sa syr trochu nepustí..

Potom necháme mierne vychladnúť a ešte teplé podávame..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28. decembra 2016

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?