Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škola varenia : Varíme čo a ako?

P1040263 1.jpg
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Dnes vám napíšeme pár viet o tom ako pripravujeme jedlá varením v pare,

blanšírovaním a sparovaním , ale najmä varením vo vode..

Edeka_es_rinderbouillon.jpg

Varenie mäsa

Pri príprave mäsa varením treba vedieť či ho chceme podávať ako samostatné jedlo, alebo chceme získať silný vývar.

V prvom prípade vkladáme mäso do vriacej vody, aby sme obmedzili vylúhovaniu extraktívnych látok do vývaru.

V druhom prípade mäso vložíme do studenej vody a postupne zohrievame na teplotu varu na najmenšom plameni.

Huhn1.jpg

Varenie hydiny

tu platia rovnaké zásady či chceme získať silný vývar , vtedy dávame mäso do studenej vody.Vložením do vriacej vody získame šťavnatejšie mäso.

Cache_7142848.jpg

Zverinu 

musíme pre vysoký obsah krvi pred varením spariť alebo zapiecť.Je vhodné použiť dobre odležané mäso.

P1040263.jpg

Ryby

Varíme v okyslenom a okorenenom zeleninovom vývare.Porcie sladkovodných rýb varíme 10 – 15 minút.Výnimkou je kapor ktorého varíme asi 18 minút.Na varenie rakov používame zásadne živé raky dôkladne umyté v niekoľkých vodách.Varia sa 10 – 15 minút.

Suppengruen.jpg

Varenie zeleniny

Pri varení zeleniny musíme dodržiavať pravidlá vďaka ktorým v nej uchováme čo najviac výživných látok a vitamínov.

Pokiaľ je to možné zeleninu varíme vcelku a nakrájame ju až po uvarení.

Pred vložením do vody vodu osoľte aby bola tvrdšia..Mäkká voda zvyšuje vylúhovanie.

Zeleninu ako je  mrkva a petržlen varíme tak, aby ju voda zakrývala.Ostatné druhy zeleniny treba variť v dostatočnom množstve vody.

Ak chceme aby si zelenina zachovala farbu (cvikla, červená kapusta špargľa špenát) varíme ju s prísadou citrónovej šťavy, kyseliny citrónovej alebo octu.

Pridaním cukru zas zeleninu spevníme a ona si udrží svoj tvar.Kyslosť zas zachová vitamín C a soľ zníži stratu vápnika.

Vývar zo zeleniny použijeme na prípravu polievok, omáčok a štiav.

6_1347354765.jpg

Varenie zemiakov

Je vhodné zistiť predtým ako ideme zemiaky variť o aký varný typ ide.Či sú vhodné na šaláty,do polievky či prívarku alebo na pyré.Varíme ich buď očistené alebo v šupe ale dobre umyté.Použijeme toľko vody, aby zemiaky boli ponorené.Zemiaky v šupe varíme 25 – 30 minút.

Nudeln abspuelen.jpg

Varenie cestovín

Všetky druhy cestovín a múčnych jedál varíme v dostatočnom množstve vody..Voda musí vrieť a musí byť osolená. Dĺžke varenia zodpovedá druh cestoviny, prípadne hustota cesta.

Uvarené cestoviny opláchneme scedené vo vlažnej vode.Niektoré musíme omastiť aby sa nepolepili.

Img_1797big.jpg

Varenie strukovín

Strukoviny najskôr preberieme a namočíme do studenej vody.Fazuľu , hrach, sóju namáčame na 8 – 10 hodín.Šošovicu na 2 – 4 hodiny.

Je dôležité aby strukoviny pri namáčaní boli v chlade aby nám neskysli.Na varenie používame tú istú vodu .

Vody by malo byť toľko aby boli strukoviny zaliate a dĺžka varenia závisí od druhu, veku  a ich akosti.Strukoviny solíme až po dovarení, okrem sóje tá potrebuje pri varení aj soľ.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.