Škola varenia : Úprava pokrmov

Cooking.jpg
reklama:
reklama:

Z tepleného hľadiska  rozlišujeme úpravu 

  • Studenú –  príprava ovocných a zeleninových šalátov, rôznych krémov , pien a zmrzlín, studených pokrmov a mís na slávnostné príležitosti.
  • Teplú – rôznymi spôsobmi tepelného spracovania , ako blanšírovním , varením, zaprávaním, dusením, pečením,vyprážaním, zapekaním, grilovaním.

 

Cooking.jpg

Ďalšie členenie spôsobov môže byť:

  • úprava potravín v surovom stave
  • varenie (vo vode, v pare, blanšírvanie, sparovanie)
  • dusenie
  • pečenie
  • vyprážanie
  • dohotovovanie jedál

Healthiest ways to cook food picture 1.jpg

Varenie

je teplená úprava potravín v tekutine alebo v pare pri normálnom alebo zvýšenom tlaku.Pri varení v pre si jedlo okrem minimálnych strát vylúhovaním lepšie zachová svoju pôvodnú farbu ale aj chuťové vlastnosti.

670685d4 8bf2 45ce b156 05a9194f7941.jpg

Blanšírovaním

sa potraviny pred ďalším spracovaním prudko zalejú vriacou vodou.

 

Zaprávanie

Je príprava jemných pokrmov, ktoré sa najskôr varia , dusia a potom zahusťujú zápražkou.

O cooking facebook

Dusenie

tepelná úprava jedál v tekutine alebo v horúcej pare.

21cooking_chickenmeuniere superjumbo.jpg

Pečenie

Tepelná príprava jedál horúcim vzduchom.

01cooking_chicken1 superjumbo.jpg

Vyprážanie, restovanie

tepelná úprava jedál horúcim tukom..

 

Zapekanie

Pri zapekaní sa príprava pokrmu ukončí tepelnými procesmi v rúre.

Landscape 1480535239 gettyimages 184130285.jpg

Grilovanie

príprava jedál na ražni, grile otvorenom ohni.

 

30. júna 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?