Škola varenia : Príprava pred varením

Two girls making salad
reklama:
reklama:

Medzi najdôležitejšie podmienky varenia patria poriadok a čistota.

Vždy musíme vedieť kde čo máme, či už ide o potraviny , koreniny, alebo iné pomôcky..

Všetko musí mať svoje miesto, aby sme všetko našli aj zo zavretými očami.

Treba si dopredu naplánovať čo budeme variť, aby sme mali predstavu , čo budeme potrebovať. 

V dnešnej dobre cez týždeň pripravujeme prevažne raňajky a večere.

Je naozaj praktické keď si jedálny lístok vymyslíte dopredu..

Ušetríme si tým veľa času aj nervozity..

Classes2.jpg

Príprava pred varením

Podľa toho čo budeme spracúvať si  nachystáme kuchynský robot, fritézu , ponorný mixér, kuchynské váhy či iné spotrebiče a samozrejme hrnce a panvice.

Pri čistení zeleniny , zemiakov a ostatných surovín si na stôl alebo pracovnú dosku rozprestrite novinový papier.Po skončení ho stačí zbaliť a vyhodiť do odpadu.

Očistenú zeleninu, zemiaky a ostatné suroviny pred varením dôkladne umyjeme.Pred varením opláchneme aj všetok potrebný riad.

Keď pripravujeme mäsový pokrm, ako prvé spracujeme a začneme teplne upravovať mäso, lebo vyžaduje najviac času ..Kým sa nám mäsko robí pripravujeme si prílohu alebo šalát.

Keď pripravujeme cestoviny alebo pečieme koláč, všetko si nachystáme a odvážime si všetky suroviny, aby sme nič nemuseli zháňať dodatočne.

Two girls making salad

Ak už budete mať vo varení dodatočnú prax , nemíte všetko vážiť..

Je naozaj užitočné vedieť , že:

Masť veľkosti vajíčka váži asi    80 g

Masť veľkosti orecha                    30g

1 kocka cukru                                   6 g

1 hrnček múky                               125 g

1 hrnček krupice                            150 g

1 hrnček cukru                               175 g

1 hrnček ryže                                  200 g

1 polievková lyžica kryš.cukru    20 g

1 PL práškového cukru                  15 g

1 PL soli                                            20 g

1 PL múky                                        10 g

1 PL strúhanky                                10 g

1 PL krupice                                      5 g

1 PL masti                                        20 g

1 PL tekutiny                                   16 g

Positive family preparing lunch together 20150410061507.jpg q75dx720y432u1r1ggc .jpg

Pri príprave jedál na jednu osobu rátame približne:

  • Polievky
    • 1 l polievky pre 3 – 4 osoby
    • na 1 osobu 3 dl vývaru alebo 2,5 dl zahustenej inej polievky
  • Závarky a vložky(na jednu dávku):
    • tuk na zápražku 5 – 7 g
    • múka na zápražku 7 – 10 g
    • krupica 5 g
    • hotové cestoviny 100 g
    • ryža 50 g
    • zelenina 50 – 70 g
    • strukoviny 20 – 25 g
    • múka na halušky 20 g
  • Mäso (na jednu dávku):
    na 100 g hotového mäsa treba surového

    • na varenie100 g
    • na vyprážanie140 g
    • na pečenie 120 – 150 g
    • na karbonátky 100 g
    • ryby pečené 150 – 200 g

    na viac dávok

    • kurča pečené asi 1 kg – 4 dávky
    • sliepka pečená 1 a 1/2 – 2 kg – 6 dávok
    • kačica pečená 8 dávok
    • hus pečená asi 4 kg – 12 dávok
    • moriak pečený asi 4 kg – 12 dávok
  • Omáčky (na jednu dávku):
    • múka 10 g
    • tuk 10 g
  • Príkrmy a prílohy (na jednu dávku):
    • zemiaky nečistené surové 300 – 400 g
    • strukoviny surové 60 – 100 g
    • surové ovocie 200 g
    • zelenina 150 g (surová 200 – 250 g)
    • ryža (surová) 60 – 80 g (dusená 150 g)
    • múka na knedle 80 – 120 g
  • Múčniky (na jednu dávku):
    • rezancové cesto 100 g
    • kysnuté cesto 120 g
    • krehké cesto 40 g
    • závinové cesto 40 g
    • palacinky asi z 1/8 – 1/4 l mlieka 120 g

Istock_000004639036small_1_.jpg

Pri príprave mäsa:

Keď si jedno menšie kura (asi 1200 g) rozdelíme na 6 kusov, pri úprave vyprážaním nám vystačí pre 3 osoby.

1 menšie kura rozdelené na 8 kusov pri príprave paprikáša rátame pre 4 osoby.

Keď kupujeme bravčové karé na jednu osobu rátame 2 rezne.

Z jedného kilogramu bravčovej krkovičky pripravíme pre dve osoby po 2 porcie.

Na prípravu guláša pre dve osoby kupujeme 300 – 400 g hovädzieho mäsa.

30. júna 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?