Šikovná rúra

Rúra
reklama:
reklama:

Každá z  nás  pozná  dobré aj  zlé vlastnosti tej svojej rúry..

Vieme  kedy  ubrať, a  kedy pridať  aby  bol  výsledok  dokonalý..

Rúra

Pečenie  zhora a zdola:

Nastavenie rúry  na  pečenie z  oboch strán je  vhodné na  prípravu mäsa, koláčov aj  rôznych nákypov.

Ak  nastavíme  rúru iba  na  dolný ohrev, môžeme  si  upiecť chrumkavú pizzu.

Horný ohrev dodá jedlu chutnú dočervena vypečenú farbu.

 

Teplý vzduch:

Rovnomerná cirkulácia teplého vzduchu šetrí energiu a zabezpečí šťavnatosť každej pečienke.

Na  pečenie  napríklad piškótového cesta však  nieje  tento druh ohrevu vhodný, lebo cesto zostane ťažké a málo vzdušné.

Staršie typy rúr nemjú tento ohrev.

 

Vysoké teploty:

Teplota okolo 250 °C je  vhodná na  krátke  zapekanie alebo gratinovanie.

Nádoby zo skla,porcelánu alebo bieleho plechu vedú teplo horšie,

preto  je  potrebná práve takáto teplota, aby  sa  jedlo rýchlo  zapieklo.

 

Grilovanie:

Pri tomto spôsobe pečenia sa  zapne  ešte  prídavná špirála.

Takto špízy, kura, alebo  zelenina naložená v marináde získajú obľúbenú kôrku.

Ovens.jpg

Sušenie:

Pomalá tepelná úprava pri nízkych teplotách okolo 80 °C je  ideálna na sušenie.

Napríklad vianočné makrónky, snehové bezé.

Do  takto  vyhriatej rúry môžeme  vložiť aj  ovocie, ktoré  chceme  vysušiť, 

alebo  bylinky  či  pečivo  na  strúhanku.

 

Správna teplota:

Podľa  toho aký  typ rúry  doma  máte

(teplovzdušnú, plynovú alebo elektrickú)

si  treba  prepočítať teplotu pečenia  uvádzanú v recepte.

Tam  sa  uvádza vždy teplota  pečenia podľa elektrickej rúry.

Pri  teplovzdušnej odrátame 20 °C ..

V plynovej  rátame  stupne..

Napríklad: 

180 °C v elektrickej rúre

je 160 °C v teplovzdušnej

a v  plynovej rúre  je  to 3 stupeň..

 

Pri pečení koláčov ,mäsa aj  pečiva sa  uvádza, že ich  vkladáme  do  vyhriatej  rúry.

Preto nastavíme  požadovanú teplotu 10 minút predtým, než vložíme  jedlo.

 

Najmä pri  kysnutom a  piškótovom ceste  neotvárame rúru skôr, 

než  sa  píše v recepty, pretože  pečivo  či  koláč  by  nám klesli.

 

Plechy a formy  na pečenie  by  sa  nemali dotýkať  navzájom a  ani  stien rúry..

Pečenie

 

 

3. januára 2016

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?