Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

S hubami po celý rok! Konzervujeme, mrazíme, sušíme a solíme

Uchovani hub 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Aj pre vás je tohtoročná hubárska sezóna štedrá?

Ponúkame vám pár tipov ako huby uchovať ..

Susene huby.jpg
povar.ru

Sušenie je vynikajúci spôsob spracovania veľkého množstva húb.

V usušenej podobe zaberajú minimum miesta a zároveň si zachovávajú všetky svoje užitočné vlastnosti. A aróma sa navyše stáva ešte intenzívnejšou.

Huby môžete sušiť pomocou: rúry; mikrovlnnej rúry; sušičky na zeleninu a ovocie; a na priamom slnku.

Ako Huby sušiť:

Prvým krokom je čistenie húb od nečistôt a trávy, v prípade potreby odstránenie poškodených častí.

Potom ich huby nakrájajte na tenké plátky.

Dajte na plech vyložený s papierom na pečenie, na  mriežku sušičky v jednej rovnomernej vrstve.

V rúre sa sušia huby pri teplote 45-50 ° s pootvorenými dvierkami 4-5 hodín. Potom ich vyberte a nechajte ich vychladnúť, poprehadzujte ich . Postup opakujte až do úplného vysušenia.

V mikrovlnke huby rýchlejšie schnú, ale musíte ich tiež častejšie vetrať. Po 15-20 minútach sušenia huby ochlaďte a nechajte mikrovlnku s otvorenými dvierkami.

Nastavte teplotu v sušičke na 50-55 stupňov a vysušte od 6 do 12 hodín, v závislosti od sily techniky a veľkosti plochy mriežky.

V takomto prípade nemusíte huby ani  vetrať.

Ak je možné huby sušiť vonku , umiestnite ich na slnko, zakryte gázou a nechajte úplne vysušiť.

Skladujte sušené huby v čistých sklenených nádobách  s vekom .

Uchovani hub.jpg
povar.ru

Ďalším jednoduchým spôsobom, ako konzervovať huby na zimu, je zmraziť ich.

Prvý spôsob:

Huby očistite huby, odstráňte zvyšky zeme a trávy.

Celé dajte na plech a vložte na niekoľko hodín do mrazničky. Keď sú huby zmrazené, preložte ich do špeciálnych mraziacich vreciek alebo nádob s vekom.

Pred varením ich rozmrazte v chladničke.

Druhý spôsob:

Huby umyte a ošúpte. Nakrájajte na tenké plátky a vložte do hrnca s vriacou vodou. Povarte 3-4 minúty, potom ich sceďte.

Huby osušte na papierovej utierke a potom preložte do mraziaceho vrecka alebo do vhodnej nádoby.

Tieto mrazené huby pred varením je možné ihneď použiť bez rozmrazovania.

Marinovannie_opyata_v_banke_gribi_konservaciya 579595.jpg
povar.ru

Solené huby 

Tí ktorí máte radi slanšie jedlá by ste mohli vyskúšať zasolené huby.

Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky..Môžete nakrájať na plátky ale aj na kocky..

pripravte si vhodnú nádobu, napríklad  veľký sklenený pohár a na dno nasypte trochu soli.Potom na vrstvu soli dáme jednu vrstve húb asi 1 cm a tú vrstvu zasolíme..

Môžete pridať podľa chuti aj cesnak, korenie alebo kôpor. Takto huby vrstvíme striedavo so soľou..Na vrch pohára dáme poslednú vrstvu soli a na vrch položíme závažie..

Huby necháme pôsobiť niekoľko dní..(týždeň) v chladničke..

Potom huby preložíme do menších pohárov ktoré sa dajú uzatvoriť  a uchovávame ich v chladničke alebo v pivnici , nanajvýš však 1,5 mesiaca.

Zavarane kuriatka.jpg
povar.ru

Huby v slanom náleve

Tieto huby sú neuveriteľne voňavé a chutné.

Budete potrebovať :

1,5 kg húb podľa zberu

1 l vody

2 lyžice soli

3 – 5 bobkových listov

1 hlavu cesnaku

nové korenie a klinčeky podľa chuti

Do hrnca si dáme vodu, pridáme soľ, pretlačené strúčiky cesnaku, bobkový list , nové korenie a klinčeky.. Vodu rozvaríme.

Medzitým si huby očistíme a podľa veľkosti nakrájame..(môžu byť aj celé..)

huby vložíme do vody a podusíme potom pod pokrievkou 15 – 20 minút na miernom ohni.

Huby potom preložíme do uzatvárateľných pohárikov , zalejeme slaným nálevom v ktorom sme ich varili a zaviečkujeme..

Potom ich otočíme hore dnom , prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť.

Skladujeme ich na suchom chladnom a tmavom mieste.

Huby s octom.jpg
povar.ru

Huby v kyslom náleve

Potrebujeme:

Huby – 1 kg;

Soľ – 2 lyžičky;

Ocot – 8 lyžičiek;

Voda – 1/2 l.

Huby, ak je to žiaduce, umyte, očistite a nakrájajte. Vložte ich do hrnca, podlejte dostatočným množstvom vody a rozvarte ich.

Keď sa huby začnú variť posolíme ich a dusíme asi 20 minút.

Vodu na nálev privedieme osobitne do varu. Nalejte ocot a  soľ po minúte odstavte z ohňa.

Huby poukladajte do vopred vysterilizovaných nádob a zalejte vriacim nálevom. poháriky potom sterilizujte 15 minút. Nechajte v hrnci kým úplne nevychladnú. Tento polotovar sa dá použiť na prípravu hlavných jedál, polievok a širokej škály občerstvenia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.