Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nekysnutý chlieb so sódou

Náročnosť:
Dscn9209.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 10min
  • Varenie: 40min
  • Hotové Za: 50min
reklama:

Suroviny

  • 400g hladká múka (dala som 350g hladkej chlebovej múky T 650 + 50g hladkej ražnej múky)
  • 1 lyžička soli (zarovno)
  • 1 lyžička sódy bikarbony (mierne kopcom)
  • 1 lyžička kryštálový cukor (zarovno)
  • 1 lyžička celá rasca (zarovno)
  • 350ml bieleho jogurtu
  • 1 lyžica oleja
  • asi 1 lyžica múky na posypanie

Postup prípravy

Irish Soda Bread – jednoduchý, rýchly chlieb bez kysnutia, populárny na celom svete. Tento chlebík je zaujímavý aj svojím tak trochu rustikálnym vzhľadom.

POSTUP:

Postup je triviálne jednoduchý.
Múku som v miske zmiešala so sódou, cukrom soľou a rascou, pridala som jogurt a olej a všetko som zľahka vareškou zmiešala. Nemiešajte dlho, stačia 2 – 3 minúty, len kým sa cesto ako-tak spojí dohromady. Vôbec nemusí byť hladké, práveže je to nežiadúce. Cesto stierkou vyškrabem do menšej okrúhlej zapekacej misy (priemer 18 – 20cm), ktorú som si predtým vyložila papierom na pečenie. Pomúčenými rukami ho trochu vytvarujem do bochníka (nemusí mať pravidelné uhladené tvary, na aké sme zvyknutý u kysnutých chlebov), ostrým nožom narežem do kríža, vrch trochu pomúčim a upečiem.
Ja som piekla asi 30minút na 200°C a potom som ešte dopiekla asi 10 – 15 minút na 175°C.
Riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak!

Poznámka:

Namiesto jogurtu môžete dať cmar, acidofilné mlieko alebo kyslú smotanu, potom si ale treba upraviť množstvo, podľa mojich skúseností cmar je spravidla redší ako jogurt, takže stačí okolo 300ml. Čo sa chuti týka, určite nečakajte chuť slovenského kysnutého chleba, tej sa nedočkáte. Je to niečo medzi chlebom  a slaným koláčom. Pri pečení vás môže prekvapiť zvláštna vôňa, rovnako upečený chlebík je trochu cítiť po sóde, čo môže niekomu vadiť.

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...