reklama:

Makový závin

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
Screenshot_4
  • Čas Prípravy: 1:30 h
  • Varenie: 20m
  • Hotové Za: 0m
reklama:
reklama:

Suroviny

  • 250ml vlažného mlieka
  • 150g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 50g cukor kryštál
  • 1 cukor vanilkový
  • 2 polievkové lyžice citrónová šťava
  • struhaná kôra z jedného citrónu
  • 500g múka hladká
  • 1/4 čerstvého droždia
  • Plnka:
  • 300g mak mletý
  • 100g cukor práškový
  • 1 cukor vanilkový
  • 250ml mlieka

Postup prípravy

1. Krok

Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, žĺtky, citronová šťava....)

2. Krok

Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru .

3. Krok

Uprostred nádoby urobíme prstom do múky dierku a dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie (ja zvyknem dávať niekedy aj sušené) je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!

4. Krok

Zapnem program cesto a nechám pekárničku pracovať, sama si cesto vymiesi a aj krásne vykysne. Sem tam nakuknem či netreba pridať múku, cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.

5. Krok

Po vykysnutí cesto z pekárničky vyberiem a už plním záviny alebo sa môže spraviť vianočka a toto cesto je dobré aj na plnené pečené buchty.

6. Krok

Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1 lyžicou mlieka a dáme piecť do vyhriatej rúry pri cca 180°C / 15 - 20 minút. Upečené záviny preložím z plechu na mriežku.

7. Krok

Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustíme práškový a vanilkový cukor, zamiešame mak a chvíľu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom naplníme záviny.

http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/makovy-zavin.html

reklama:
reklama:
reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?