Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lístkové cesto

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
Lístkové cesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 1:20 hod
  • Varenie: 10min
  • Hotové Za: 1:30 hod
reklama:

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 2 - 3 lyžice mlieka zriedeného s vodou
  • 1 lyžička octu
  • štipka soli
  • 1 vajce

Postup prípravy

1. Krok

150 g hladkej múky si nasypeme na pracovnú dosku v strede urobíme jamku do ktorej dáme vajce a ocot s mliekom a so soľou...

2. Krok

Premiešame a vymiesime cesto..Bude nám trochu pripomínať cesto na rezance ale je to v poriadku..

3. Krok

Teraz si urobíme druhú kôpku zo 150 g hladkej múky do ktorej nakrájame maslo na tenučké plátky a z tohto tiež vymiesime cesto..Bude sa trošku ale tiež to má tak byť..

4. Krok

Vyvaľkáme si naše prvé tuhé cesto na tenko a do jeho stredu položíme maslové cesto a spodné cesto poprekladáme ako by sme balili balík..

5. Krok

Potom z valčekom prevaľkáme aby sa nám cesta spojili a posypeme múkou, preložíme 3x..Cesto uložíme vo fólii do chladničky a necháme 30 minút odpočívať.

6. Krok

Toto zopakujeme 4 krát a vždy cesto preložíme 3 x..Už tam cesto nechávame len po 10 minút..

7. Krok

Potom už len spracujeme podľa ďalšej potreby..Pečieme na 220 °C..

Lístkové  cesto  je  naozaj  univerzálne..Dajú  sa  z  neho  robiť  pečivá , koláče, záviny ,slané  aj  sladké chuťovky..

Používa  sa  s  ovocím  aj  so  zeleninou..Mám  ho  veľmi  rada..

Jeho  príprava  nieje  zložitá ale  skôr  si  treba  dávať  pozor  na  niektoré  chyby  ktoré  pri  jeho  príprave  robíme.

Pomer  surovín  v  recepte  nemeňte  pretože soľ  a  ocot sú  v  ňom dôležité  kvôli elasticite.

Mlieko zlepšuje  chuť  ale  naopak  elasticitu  zhoršuje  preto  je  dobré  zriediť  ho najlepšie 1:1 s  vodou.

A  maslo  by  nemalo  mať  ani  len  izbovú  teplotu malo  b y  sa  používať  z  chladničky  aby  štruktúra  cesta  bola tak  ako  sa  volá  lístková..

Čím  viac  cesto  prekladáme  tým  by  nám  malo  vďaka  maslu  vzniknúť viac vrstiev..

Cesto  vaľkáme rovnakým tlakom v  smere  od  vás..

Neprevaľkávajte  len  po  okrajoch  pretože  by  sa  vám  mohlo  začať  cesto  na  niektorých  miestach trhať..

Je  dobré  narezať  cesto  pred  vložením  do  rúry  aby  ho nepotrhalo.

A  hlavne  nepečte  ho  pri  teplote  nižšej  ako 220 °C ..

Ak pečiete  pri  nižšej  teplote  cesto  sa  nevydvihne  podľa  vašich  predstáv..

[ingredients]

 

 

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...