reklama:

Lístkové cesto

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
Lístkové cesto
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 1:20 h
  • Varenie: 10m
  • Hotové Za: 1:30 h
reklama:
reklama:

Lístkové  cesto  je  naozaj  univerzálne..Dajú  sa  z  neho  robiť  pečivá , koláče, záviny ,slané  aj  sladké chuťovky..

Používa  sa  s  ovocím  aj  so  zeleninou..Mám  ho  veľmi  rada..

Jeho  príprava  nieje  zložitá ale  skôr  si  treba  dávať  pozor  na  niektoré  chyby  ktoré  pri  jeho  príprave  robíme.

Pomer  surovín  v  recepte  nemeňte  pretože soľ  a  ocot sú  v  ňom dôležité  kvôli elasticite.

Mlieko zlepšuje  chuť  ale  naopak  elasticitu  zhoršuje  preto  je  dobré  zriediť  ho najlepšie 1:1 s  vodou.

A  maslo  by  nemalo  mať  ani  len  izbovú  teplotu malo  b y  sa  používať  z  chladničky  aby  štruktúra  cesta  bola tak  ako  sa  volá  lístková..

Čím  viac  cesto  prekladáme  tým  by  nám  malo  vďaka  maslu  vzniknúť viac vrstiev..

Cesto  vaľkáme rovnakým tlakom v  smere  od  vás..

Neprevaľkávajte  len  po  okrajoch  pretože  by  sa  vám  mohlo  začať  cesto  na  niektorých  miestach trhať..

Je  dobré  narezať  cesto  pred  vložením  do  rúry  aby  ho nepotrhalo.

A  hlavne  nepečte  ho  pri  teplote  nižšej  ako 220 °C ..

Ak pečiete  pri  nižšej  teplote  cesto  sa  nevydvihne  podľa  vašich  predstáv..

[ingredients]

Postup prípravy

1. Krok

150 g hladkej múky si nasypeme na pracovnú dosku v strede urobíme jamku do ktorej dáme vajce a ocot s mliekom a so soľou...

2. Krok

Premiešame a vymiesime cesto..Bude nám trochu pripomínať cesto na rezance ale je to v poriadku..

3. Krok

Teraz si urobíme druhú kôpku zo 150 g hladkej múky do ktorej nakrájame maslo na tenučké plátky a z tohto tiež vymiesime cesto..Bude sa trošku ale tiež to má tak byť..

4. Krok

Vyvaľkáme si naše prvé tuhé cesto na tenko a do jeho stredu položíme maslové cesto a spodné cesto poprekladáme ako by sme balili balík..

5. Krok

Potom z valčekom prevaľkáme aby sa nám cesta spojili a posypeme múkou, preložíme 3x..Cesto uložíme vo fólii do chladničky a necháme 30 minút odpočívať.

6. Krok

Toto zopakujeme 4 krát a vždy cesto preložíme 3 x..Už tam cesto nechávame len po 10 minút..

7. Krok

Potom už len spracujeme podľa ďalšej potreby..Pečieme na 220 °C..

 

 

reklama:
reklama:
reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?