Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Holandská omáčka

Kuchyňa:
Náročnosť:
Salsaolandese2.jpg
  • Kusov: 1
  • Porcií: 2
  • Čas Prípravy: 1min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 1min
reklama:

Suroviny

  • 125 g mala
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica vody
  • soľ a korenie

Postup prípravy

1. Krok

Maslo dajte do hrnca a nechajte ho rozpustiť. Teplota by mala byť okolo 100 ° C.

2. Krok

Do nádoby k tyčovému mixéru dajte citrónovú šťavu, vodu, žĺtky a trochu soli a korenia. Na dno nádoby dajte hlavicu mixéra, zapnite a krátko žĺtky rozmixujte. Potom tenkým pramienkom postupne zašľahajte všetko rozpustené maslo. S hlavicou prejdite niekoľkokrát hore a dole, ale zbytočne dlho omáčku Nešľahajte, nie je to potrebné. Zmenu konzistencie spoznáte ľahko podľa farby a konzistencie - omáčka zbledne a zhustne.

3. Krok

Pripravenú omáčku ochutnajte a upravte. väčšinou dávam o veľa viac citrónovej šťavy a zvyčajne aj dosoľujem. Inak však na nič nečakajte a ihneď omáčku podávajte.

Príprava holandskej omáčky sa medzi kuchármi považuje za akúsi maturitu a domácich kuchárov svojou zložitosťou odrádza.

Pritom je základnou omáčkou, od ktorej sa použitím iných ingrediencií môžete odpichnúť.

Napríklad pridaním šťavy z červených pomarančov vytvoríte Maltézsku omáčku,

najemno nasekaná šalotka a estragón z nej zase urobia omáčku béarnsku.

Princíp je nasledovný:

žĺtky sa začnú šľahať v mixéri za studena spolu s trochou vody a citrónovej šťavy.

Rozpustené maslo sa potom za chodu postupne prilieva a rovno zašľaháva.

Teplo z rozpusteného masla stačí tak akurát, aby omáčka pekne nabehla a získala tú správnu konzistenciu.

Holandskú omáčku tak úplne ľahko pripravíte s pomocou tyčového alebo aj stolného mixéra.

Odpadáva príprava vodného kúpeľa, ručné šľahanie aj stres zo zdrcnutej omáčky.

 

Niekoľko dôležitých tipov

1. Konzistencia omáčky je daná primárne pomerom masla k žĺtkom a tekutine.

Funguje to vlastne úplne rovnako ako u majonézy.

Čím viac masla do žĺtkov zašľaháme, tým bude omáčka tuhšia.

Čím studenšie maslo budete zašľahávať, tým bude holandská omáčka tiež tuhšia.

Pomer v recepte dáva krémovú a stále ešte tekutú omáčku.

Ak je omáčka na vás moc riedka, pridajte maslo alebo začnite len s jedným žĺtkom.

Ak je naopak moc tuhá, pridajte trochu vody (alebo citrónovej šťavy).

 

2. Udržiavanie omáčky odporúčam len odvážnym.

Je totiž potrebné držať ju v teplotnom rozmedzí od 50 do 63 ° C,

inak sa zdrcne (okrem toho jej povrch i rýchlo osychá).

Teplota pre držanie omáčky sa navyše nebezpečne kryje s teplotnou zónou pre množenie baktérií.

Vždy je teda lepšie robiť omáčku na minútku a ihneď spotrebovať.

Pokiaľ ju potrebujete vopred, zašľahajte spolu so žĺtkami lyžičku škrobu, ktorý ju stabilizuje.

 

3. Je potrebné roztopené maslo? Nie je.

Omáčka s rozpusteným maslom je o niečo hladšia a lesklejšia,

ale pre bežné domáce použitie sa s tým netrápte a použite obyčajné maslo.

Ale príprava rozpusteného masla nie je nijako zložitá.

 

4. U surových vajec hrozí salmonela.

Dávajte si preto vždy pozor a k omáčke pristupujte, ako keď obsahuje tepelne neupravené vajcia.

Nepodávajte deťom, tehotným a ľuďom s oslabenou imunitou.

Ak chcete mať istotu, použite pasterizované žĺtky.

 

 

reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...