Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bravčový perkelt

Dscn9500.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min
reklama:

Suroviny

  • asi 1 kg bravčové mäso (pliecko)
  • bravčová masť
  • asi 1/2 - 3/4 kg cibule, kúsok údenej slaniny
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletej rasce alebo trochu celej rasce
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 bobkový list
  • 1 - 2 lyžičky sladkej červenej mletej papriky
  • štipka štipľavej mletej červenej papriky
  • malý pohár domáceho leča
  • čerstvá štipľavá paprika - čilli
  • feferónka (nemusí byť)

Postup prípravy

1. Krok

Na masti osmažím na drobno nakrájanú cibuľu do zlatova. Keď začne cibuľa zlatnúť pridám na malé kocky nakrájanú slaninku (stačí naozaj len kúsok) a orestujem ju do sklovita. Pridám pretlačený cesnak a krátko ho osmahnem, len aby zavoňal (jeden strúčik si odložím na neskôr). Pridám všetky koreniny, na kocky nakrájané mäso a krátko ho poopekám, aby bolo osmahnuté zo všetkých strán. Keď je mäso zatiahnuté, pridám malý pohár domáceho leča a podlejem vodou. Vody nedávajte veľa, aby ste nemuseli na konci perkelt zahusťovať. Dusím, kým nie je mäso mäkké, zvyčajne 1 až 1 a 1/2 hodiny. Počas dusenia podľa potreby prilievam vodu. Keď varím perkelt v tlakovom hrnci, varím ho 20 minút od natlakovania (tlak č. 2), potom hrniec odstavím a zatvorený ho nechám samovoľne odtlakovať. Odtlakovaný hrniec otvorím, skontrolujem či je mäso mäkké a ďalej pokračujem ako pri bežnom varení. Keď je mäso mäkké, pridám posledný pretlačený strúčik cesnaku a ešte krátko povarím. Ak to nepreženiete s vodou pri podlievaní, perkelt by mal byť primerane hustý od množstva rozvarenej cibule a zeleninového leča (správne uvarený perkelt by mal mať menej šťavy ako guláš). Ak ste predsa len podliali viac vody, prípadne ste perkelt robili v tlakovom hrnci (tam sa voda nemá kde vyvariť) môžete ho trochu zahustiť ( v hrnčeku zmiešam 1 - 2 lyžice hladkej múky s vodou a za stáleho miešania vlejem do vriaceho perkeltu a na miernom ohni ho ešte krátko prevarím). Podávam s rôznymi prílohami podľa momentálnej chuti (halušky, knedlíky), alebo v prípade nedostatku času iba s dobrým čerstvým chlebom. Poznámka: Údenej slaninky stačí naozaj len kúsok. Ak chcete, aby v perkelte bolo vidieť aj kúsky papriky a rajčín z leča, pridajte ho neskôr, v polovici dusenia. V lete dávam namiesto leča čerstvé papriky a rajčiny. Štipľavú papriku ako aj ostatné koreniny si dajte podľa svojej chute. Ak budú perkelt jesť aj deti, štipľavú papriku samozrejme vynechajte.

Bravčový perkelt, ako sa robí u nás doma…

Dscn9442.jpg

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre grilovačka Hlavné jedlá Krémy a plnky Nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera Zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2018, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies