reklama:

Ajvar 3 spôsoby

Ajvar 3 spôsoby
  • Čas Prípravy: 0m
  • Varenie: 0m
  • Hotové Za: 0m
reklama:
reklama:

Ajvar je pomazánka , pripravovaná predovšetkým z červených paprík s baklažánom ,cesnakom a chilli. Ajvar pochádza zo srbskej kuchyne, a bol preto dlho známy ako “srbský šalát”alebo “srbský zeleninový kaviár”.Po druhej svetovej vojne sa stal vJuhoslávii populárny ako šalát (príloha) a dnes je populárny i na Balkáne . Pôvodný domáci ajvar je vyrobený z pečených paprík, zatiaľ čo niektorí výrobcovia používajú  varené papriky, čo vedie k nižšej kvalite. Podľa množstva kapsacínu v paprikách a množstve pridaných chilli papričiek, môže byť sladký, pikantný (najčastejšie), alebo veľmi pálivý.

Ajvar sa môže konzumovať ako nátierka na chlieb, príloha, alebo šalát.

 

 

 

Ajvar s petržlenovou vňaťkou

POTREBUJETE

  • 5 kg rajčín,
  • 400 ml oleja,
  • 400 ml ovocného octu,
  • 150 g cukru,
  • 2 lyžice soli,
  • 5 kg zomletých paprík
  • petržlenová vňať

PRÍPRAVA
Olúpte paradajky (Najskôr zabarte horúcou vodou potom  sa  lepšie  šúpu)  nakrájajte  a dajte do  hrnca.

Pridajte olej, ocot,  cukor, soľ a varíme po dobu jednej hodiny. Potom pridajte upečenú a zomletú papriku a  varte kým  sa  nevydusí prebytočná  voda. ďalších 15 minút. Nakoniec pridáme petržlenovú vňaťku.

Ajvar classic

POTREBUJETE

  • 5 kg papriky,
  • baklažán 2 kg,
  • 250 g cukor,
  • 150 g soli,
  • 1 šálka vývaru,
  • 2 deká,
  • 1 l oleja

PRÍPRAVA
Vyčistite papriky zo semien. Baklažány zapečte spolu  s  paprikou v  rúre  a  ošúpte. Potom  ich  nakrájajte  a  dajte  do  hrnca.

Pridajte  tri litre vody a  priveďte  k varu, prihoďte papriky  , potom pridajte cukor, soľ, šálku vývaru a deko. Keď sa papriky a baklažány uvaria, rozomelú sa.Mala  by  sa  vydusiť  všetká  prebytočná  voda. Potom  ajvar plníme  do  pohárikov.sterilizujeme.

Ajvar s horčicou

potrebujeme:

  • 2 kg papriky,
  • 300 ml oleja,
  • 1,5 lyžice soli,
  • 1 lyžica cukru,
  • 1 sáčok deka
  • 100 g strúhaného chrenu,
  • 350 g horčice

ORGANIZÁCIA
Vyčistené papriky  upečieme a  zomelieme alebo  vymixujeme a potom  dusíme  s olejom asi 30 minút. Pridajte soľ, cukor, deko a strúhaný chren(môže  byť  aj  sterilizovaný), všetko dusíme kým sa  voda  nevydusí. Po vychladnutí pridáme horčicu, dobre premiešame,a dávame do  pohárov.

Ajvar  sterilizujeme  aspoň 15 min..

 

 

reklama:
reklama:
reklama:

Podobné Mňamky Recepty:

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?