Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prílohy bez lepku? Ktoré to sú?

Mixture of dried lentils, peas, soybeans, beans  - background
Mixture of dried lentils, peas, soybeans, beans - background
reklama:

Niečo o lepku

Primárne je dobré vedieť aj to, čo to vlastne lepok je. Popísať si ho možno ako dve bielkoviny, ktoré sú veľmi často súčasťou rôznych obilnín. Bohužiaľ je problém v tom, že mnohí z nás na neho má nielen alergiu, ale môže ho aj veľmi ťažko tráviť. Je súčasťou hlavne mnohých príloh,a je dobré poznať to, čím je možné ho nahradiť.

 Z jedálnička teda môžete odstrániť klasické možnosti, ako sú:

cestoviny
pečivo
produkty z klasickej múky

Toto všetko sú teda pri neznášanlivosti lepku alebo bezlepkovej diéte potraviny, ktoré sú viacmenej zakázané . 

A akými prílohami ho naopak nahradiť? 

1. Zemiaky

Zemiaky sú jasnou a osvedčenou voľbou aj pre tých z vás, ktorí sa chce vyhnúť lepku. Lákadlom nie je len ich pomerne priaznivá cena, ale zabúdať nemožno treba ani na to, že zemiaky možno pripraviť v celej rade úprav. Môžete ich podávať klasicky varené, možno z nich pripraviť kašu, je možné ich upiecť v rúre, alebo vložiť do oleja a urobiť hranolky. Preto sa dá povedať aj to, že zemiaky v podstate nikdy neomrzia.

Keď sa hovorí o zemiakoch, nemožno zabudnúť ešte na jednu im veľmi podobnú prílohu. Tá sa nazýva sladké zemiaky , a pokiaľ ide o možnosti prípravy, tak je veľmi podobná. Líšia sa ale svojou farbou a chuťou. Tá je ľahko červenkastá, a pokiaľ ide o chuť, tak je ľahko sladkastá. Ak máte dosť klasických zemiakov, rozhodne s touto prílohou chybu neurobíte. Lákadlom je to, že je bez problémov zoženiete v každom supermarkete.

0227360_630x355.jpg

2. Ryža

Dnes jedna z najobľúbenejších príloh. Ako u nás, tak v podstate po celom svete. Jej výhoda je primárne v tom, že ryža dokáže vďaka svojmu zloženiu celkom dobre zasýtiť, dodá telu toľko potrebné dobré sacharidy, a napriek tomu tu nie je obava spojená so zlým trávením alebo problémy, ktoré by snáď boli spojené s tým, že sa v ryži nachádza lepok .

Medzi obľúbené a osvedčené tipy patrí:

dlhozrnná ryža
ryža parboiled
jazmínová ryža

3. Quinoa

Môže vás zaujať svojou chuťou, je veľmi bohatá na mnoho prospešných látok . Ideálna možnosť použitia je ako zaujímavá a netradičná alternatíva ryže. A kde túto prílohu zohnať? Buď môžete zamieriť do obchodov so zdravou výživou, alebo skúste väčšie supermarkety, ktoré ju tiež ponúkajú.

Sxucqkrjrgezhtb5j9zq_quinoa 9465.jpg

4. Strukoviny

Osvedčená a jasná klasika, ktorú môžeme zaradiť ako do sekcie príloh, tak aj do sekcie bezlepkových potravín. Iste aj vy poznáte šošovicu, hrach, alebo napríklad fazuľa. Áno, toto všetko sú dnes veľmi známe strukoviny, ktoré možno použiť ako prílohu, ale napríklad aj na prípravu polievok, alebo iných jedál. Okrem osvedčených druhov môžete pri bezlepkovej diéte alebo pri alergii využiť aj ďalšie možnosti, ako je napríklad cícer, alebo červená šošovica.

Čo je na strukovinách zaujímavé, to je rozhodne aj fakt, že sa z nich dnes predávajú tiež múky. A prečo sa o ne zaujímať? Keďže ich môžete úplne pochopiteľne využiť rovnako, ako múky klasické. Ich výhoda je ale v tom, že sú podobne ako základná surovina bezlepkové. Vďaka tomu sa strukoviny stanú neoceniteľným pomocníkom, aj keď si budete chcieť pripraviť niečo klasického.

Mixture of dried lentils, peas, soybeans, beans - background
Mixture of dried lentils, peas, soybeans, beans – background

5. Pohanka

Jedná sa o obilninu. Neobsahuje ale lepok a tak je možné ju bez obáv používať. Okrem toho, že ju môžete využiť ako klasickú formu prílohy, nemožno zabúdať tiež na to, že na trhu existuje aj pohánková múka. Na pečenie bez lepku, alebo iné formy prípravy je pohánka jasná voľba.

466209139_xs.jpg

6. Polenta

Zaujímavá príloha, ktorá je unikátna tým, že je možné použiť ju v rôznych formách. Medzi prvé patrí napríklad kaša. Ďalej je možné z polenty pripraviť aj klasické knedle, ktoré teda budú celkom pochopiteľne bez lepku. Možností je rad a dostupnosť na trhu nie je žiadny problém.

7. Pšeno

Opäť celkom zanedbávaná, ale lákavá príloha, ktorá neobsahuje lepok. A rozhodne to nemusí byť len pšenová kaša, ktorá môže byť pripravená. Ak zabrúsite do kuchárok vašich mamičiek alebo babičiek, určite v nich nájdete recept na zaujímavý jahelník. Pamätajte si ale aj to, že pšeno je možné pripraviť aj ako alternatívu ryže. Nemusíte ho používať len ako prílohu, skúste napríklad rizoto..

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...