Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Polenta je chutná a prekvapivo zdravá príloha

Polenta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Polenta www.gettyimages.com
reklama:

Ak radi cestujete a ochutnávate tradičné miestne jedlá, tak ste na ňu iste už narazili. Obľúbená je najmä v talianskej, rumunskej, chorvátskej či bulharskej kuchyni. O čom je reč? O polente čiže kukuričné ​​kašu, ktorá na tanieri vyniká svojou krásne žltou farbou a ktorá sa dá konzumovať na mnoho rôznych spôsobov.

Rozmanité možnosti konzumácie

Polenta sa konzumuje už od staroveku a predtým bývala nazývaná tiež pokrmom chudobných, lebo chudobnejší ľudia ju konzumovali namiesto chleba. To ale nič nemení na tom, že polenta je veľmi bohatá na najrôznejšie zdraviu prospešné látky, najmä vlákninu, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Okrem toho, že nás skvele zasýti, nášmu telu jej pravidelná konzumácia tiež v mnohých smeroch prospeje. Najčastejšie sa polenta konzumuje ako príloha k najrôznejším omáčkam, mäsu i zelenine, ale dá sa konzumovať aj samostatne, napríklad so syrom, šunkou a hubami, okrem toho ju možno aj zapekať, vyprážať či grilovať. Slovo polenta pochádza pôvodne z latinčiny, okrem toho sa môžete stretnúť ešte s jej ďalšími názvami, napríklad pura, kačamak, bakardan či mamaligu.

Zdravá pre žalúdok, pečeň i svaly

Polenta má veľmi pozitívny vplyv na tráviacu sústavu, najmä na žalúdok a pečeň. Kukuričné ​​zrná, z ktorých je vyrobená, totiž obsahujú kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravé fungovanie žalúdka. Ľahko sa vstrebávajú v črevnom trakte, odkiaľ sa dostanú do krvi, kde pomáhajú neutralizovať najrôznejšie toxíny. Tým polenta tiež pomáha k správnej funkcii pečene a detoxikáciu organizmu. Ďalšie pozitívne účinky polenty súvisia so štítnou žľazou, kedy pomáha znížiť nervové poruchy spôsobené poruchami štítnej žliaz. Jej konzumácia sa odporúča tiež diabetikom, lebo reguluje hladinu cukru v krvi, a môžu si ju dopriať aj ľudia s neznášanlivosťou lepku, pretože kukurica lepok neobsahuje. Blahodarne polenta pôsobí tiež na posilnenie svalových vlákien, pri obličkových kameňoch a hepatitíde.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.