reklama:

Pesto zaujímavosti…

reklama:
reklama:
Zdvbsksbvg.jpg

Pesto  je  vlastne  talianska  omáčka..

Vďaka  nemu  sa  stane  každý  pokrm okúzľujúcim,

s príchuťou stredozemeného  mora a nezabudnuteľnou arómou..

Tým  najznámejším a  najpoužívanejším je..

Zdvbsksbvg.jpg

BAZALKOVÉ PESTO..

 je  to  recept starý 200 rokov,

pripravuje  sa vymiešaním 

Bazalky,píniových orieškov a olivového oleja,

samozrejme nesmie  chýbať tvrdý  syr..

Images.jpg

Ak  chcete  pripraviť  skutočne  kvalitnú Pesto  omáčku,

podľa starej receptúry, a  talianskej tradície musíte  pesto miešať  ručne  v  mažiariku z mramoru.

Mimochodom Pesto  znamená šliapať, trieť , tlačiť..

Ak  ste  však v  zhone tak porušíte  technologický postup použitím  mixéru.

Už  to  nebude  ono,  ale  pripúšťa  sa..

Klasika  a  improvizácie..

Najslávnejším  je :

Pesto alla genovese.jpg

Pesto alla Genovese- (janovske pesto)

je  vyrobené z bazalky pestovanej v  okolí janova,

pridané sú píniové oriešky ,soľ a ligúrsky olivový panenský olej.

Ďalej  neodmysliteľnou súčasťou je  tvrdý ovčí syr.

Pesto alla siciliana.jpg

Pesto alla Siciliana-

Je  bez  orieškov ale  miesto  nich sa  pridávajú paradajky..

Pesto alla trapanese.jpg

Pesto alla Trapanese-

je  typické sušenými paradajkami a  mandľami ale  tentokrát bez syra..

 

Do  pesta  sa  dajú  použiť  rôzne  oriešky..

Vlašské, liekové arašidy..

Môžete  použiť rukolu,špenát, kôpor alebo aj mätu..

Nebojte sa experimentovať..

Najdôležitejšou surovinou ktorá  sa  nemení  je kvalitný  olivový olej..

Musí  byť extra panenský …

 

S čím pesto kombinovať?

Pesto ladí perfektne  s  talianskymi cestovinami,raviolami..

Magicky premieňa celkom bežný pokrm na  pokrm lahodný..

Hodí sa  aj s ryžou a miešanou zeleninou a to  surovou ale  aj grilovanou či dusenou.

Pesto alla trapanese ricetta.jpg

 

Taktiež zapasuje k pečenej rybe..

V  peste  sa  dá  aj marinovať kuracie  či morčacie mäsko.

Potom stačí zabaliť do alobalu  a upiecť v rúre  či na  grile  a  servírovať  ako slávnostný pokrm..

Grilované jahňacie spolu s pestom bude  iskriť novou chuťou,

a prerazí  aj typické pachute z jahňaciny..

 

Pestom môžete  doplniť chuťovku či chlebíček,

rovnako s  ním môžete  podávať pizzu,rizoto,

alebo jedlá s plodmi mora..

Taliani ho dokonca pridávajú aj do polievok..

Je  fantastické na  hrianke či opečenej bruschette..

Dhddcvbr0nc.jpg

 

Predpokladá sa, že  pesto  poznali už  za  rímskych čias..

Prvé doložené dôkazy o príprave tejt omáčky siahajú už do roku 1865..

Taliani ho tak milujú  že  dokonca usporadúvajú súťaže v príprave janovského pesta.

 

Mnohé krajiny sa  pokúšajú  napodobniť  chuť  pesta

napríklad vo  francúzskom Provence pripravujú omáčku Piest..

V Rakúsku používajú  namiesto píniových orieškov tekvicové semienka.

A v Nemecku zas medvedí cesnak..

V  taliansku  je  tradíciou že  svadobná tabula  musí obsahovať pesto,

nielen ako symbol bohatého stole , ale  aj  ako šťastné požehnanie manželstva..

V aorn9aj5i.jpg

 

Bazalkové pesto:

 

60 g bazalky

3 lyžice píniových orieškov

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice strúhaného parmezánu

100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

 

Najskôr  si  v  mažiariku rozdrvíme píniové oriešky, pridáme  potom cesnak a syr spolu s bazalkou.

Soľ pridávame opatrne..

Je  doplnkom k cestovinám ale  aj  k  šalátu Capresse..

H3yukteutju.jpg

 

Paradajkové pesto:

 

20 g bazalky

3 lyžice píniových orieškov

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice strúhaného parmezánu

3 lyžice  nasekaných sušených paradajok

100 g kapary

1 polievková lyžica balsamica

100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

 

V  mixériku  nasekáme  bazalku,píniové oriešky,cesnak, syr a sušené paradajky..

Pridáme  potom kapary a  balsamico..Zriedime  na  požadovanú konzistenciu olivovým olejom.

Používame k cesstovinám,

ale  aj  ku krémovým syrom,ku grilovanému mäsu, restovanej zelenine..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. mája 2016

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?