Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pečte správne v alobale: 10 overených odporúčaní

55d1e6ce637b6 730x437.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

V modernej kuchyni je nepostrádateľná „Hliníková fólia“, alebo teda Alobal..

Jej použitie umožňuje aj najskúsenejším kuchárom variť rôzne jedlá, efektívne a šťavnato.

55d1e6ce637b6 600x395.jpg

Na pečenie v alobale je veľa receptov. Dá sa použiť na prípravu takmer hocijakého jedla v širokej škále kombinácií. Vo fólii sa pripravujú ryby a hydina, mäso, zelenina, zemiaky a morské plody  sú tiež vynikajúce. Ak často používate alobal u vás v kuchyni, isto ste zistili, že aj z praktického hľadiska pomocou neho veľa získate. Myslíme tým čistota v kuchyni. Je skvelý baliaci materiál ktorý udrží potraviny v optimálnej teplote nielen v rúre ale aj v chladničke. Využijete ho pri pikniknikoch, výletoch, pri rybárčení.

Piecť vo fólii – je ako mávnutím „kúzelnej paličky“, pretože pri pečení vám jedlo nezhorí, a jeho chuť bude vynikajúco šťavnatá.

 

Mimochodom, pečenie vo fólii uľahčuje aj umývanie riadov v kuchyni, najmä ak sú jedlá pripravené po častiach.

4 600x395.jpg

Jedlo, pripravené vo fólii, je dobre podusené ako pod pokrievkou, ale jeho chuť je oveľa koncentrovanejšia a vôňa je voňavejšia.

Alobal neumožňuje priamemu kontaktu jedla s ohňom, takže váš obed vám nebude horieť, ale bude prevoňaný vôňou všetkých produktov, ktoré tvoria jej zloženie. Mäsité pokrmy sa často pripravujú pečením v alobale, alebo aspoň teda jeho prekrytím.

8ac10468bc88f8dec5d3ddb61ef1f87b.jpg

Nazbierali sme najdôležitejšie techniky, aby vaše jedlo bolo výborné, šťavnaté plné chutí a vôní..

  • Ak chcete piecť malý kus bravčového alebo teľacieho mäsa (s hmotnosťou približne o 500 g), predhrievajte rúru na teplotu 200 stupňov. Potrebujete  potom iba 15-25 minút a pokrm bude pripravený. Môžete piecť aj  pri nižšej teplote, ale potom budete musieť počkať trochu dlhšie. V tomto prípade bude mäso viac varené, ako pečené.

 

  • Najlepšie je piecť kusy mäsa bez kostí v alobale. Ale ak máte pekný kus mäsa s kosťou, nie je ťažké ho upiecť, len sa treba presvedčiť či nieje kosť ostrá aby ste počas pečenia alobal nepretrhli pri manipulácii. Vytiekli by vám všetky šťavy a unikla vôňa..

 

  • Ideálne je, ak máte možnosť piecť  priamo na mriežke alebo na grile. Použite však hrubší alobal. Ak sa vám ho nepodarilo kúpiť potom použite obvyklý tenký, ale predtým ho zložte trikrát alebo štyrikrát.

 

  • Dôležitým bodom je, zabezpečenie tesnosti pri balení pokrmov do fólie. Zamedzíte tomu, aby sa para uvoľnená počas tepelného spracovania neodparila, produkty nebudú horieť, ale budú nasýtené arómami.

 

  • A chcete upiecť v alobale celý kus mäsa najskôr do neho urobte hlbšie zárezy 2 – 3 cm od seba dobre ho ochuťte korením a soľou, pridajte nakrájanú zeleninu  pokvapkajte trochou oleja a až potom pevne uzavtvorte.

 

  • Ak chcete použiť viac vrstiev napríklad kombinovať zeleninu a mäso… Prvú vrstvu dajte vrstvu cibule a mrkvy alebo inej zeleniny. Vďaka tomu zelenina pustí šťavu a prejde do mäsa. Mäso bude tiež prevoňané vôňou zeleniny.

 

  • Potrebujete vedieť, ako správne používať hliníkovú fóliu, aby bolo mäso čo najchutnejšie? Jedlo balíme tak, aby lesklá strana fólie bola vo vnútri matná zvonku. Pri balení jedla do „obálky“ napríklad pri príprave vo vode sa uistite, že švy sú poriadne stlačené a obal až potom namočte. Môže sa stať že alobal sa nafúkne, z dôvodu vyvíjajúcej sa pary. Ak pripravujeme v alobale mäso alobal utesňujeme na pevno..

 

  • Pri príprave zeleniny v alobale musíte konať opačným spôsobom – nechajte trochu voľného miesta (asi tretinu objemu zeleniny) , alobal utesnite voľnejšie.

 

  • Ak máte v pláne rozložiť balíčky s jedlom zabaleným v alobale na horúce uhlie, počkajte, kým sa uhlie po trochu ochladí. Ten pravý okamih je –  keď uhlíky prestávajú byť červené a pokryjú sa sivou farbou.. Ak sa ponáhľate, mäso by malo byť nakrájané na kusy, ktoré nie sú hrubšie ako jeden a pol centimetra, potom bude rovnomerne  a rýchlo upečené. Mäso, ktoré je pečené na briketách či uhlí, musí byť po jeho položení na gril otočené asi po 5 minútach. Mäso nebude horieť, ak pri príprave dáte zeleninu do dvoch vrstiev – zhora aj dole.

 

  • Chutné mäso určite docielite, ak sa na jeho povrchu vytvorí červená kôra. Pri pečení v hliníkovej fólií je to veľmi jednoduché. Niekoľko minút pred dokončením vyberte obal z rúry, jemne odtrhnite hornú vrstvu fólie dajte späť do rúry na 5-10 minút. Buďte však veľmi opatrní – v obale sa nahromadí horúca para a môžete sa spáliť.
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre grilovačka Hlavné jedlá Krémy a plnky Nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera Zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies