reklama:

Pár trikov aby boli vaše perníčky na vianoce mäkké a nadýchané

reklama:
reklama:
17ed43384d257f0eeefe993e6a3acf8b.jpg

Nielenže úžasne voňajú a chutia,

ale dajú sa skvele použiť ako nádherné dekorácie na adventný svietnik,

veniec alebo sa dajú zavesiť aj  na stromček.

Bez klasických medovníkov ozdobených snehovo bielkovou polevou

by skrátka vianočné sviatky strácali to pravé kúzlo.

A pretože Štedrý deň je tu už za pár týždňov, je čas pustiť sa do pečenia.

Začať by ste mali práve  s medovníčkami.

Potrebujú totiž čas, aby si odležali.

Poradíme vám, ako upiecť tie najlepšie.

Cesto

Preosievajte!

Perník

 

Možno sa vám to zdá úplne zbytočné, ale verte mi, odrazí sa to na štruktúre výsledného produktu.

Takže ak ešte doma nemáte sitko, určite si ho čo najskôr kúpte.

Preosejte nielen múku, ale aj práškový cukor.

Aj v ňom totiž často bývajú hrudky a kryštály.

Zároveň s múkou prosievajte aj kypriace prísady, ako sú sóda či kypriaci prášok.

Len tak budete mať istotu, že je prášok do pečiva rovnomerne premiešané.

Namiešajte si vlastné korenie!

Homemade gingerbread spice recipe 55.jpg

Aj keď už dávno nie je problém zájsť do najbližšieho obchodu a siahnuť po vrecúšku s korením určeným priamo do perníka,

nie je nad to, pripraviť si doma  vlastnú zmes.

Čerstvo namleté alebo v mažiari nadrvené ingrediencie totiž majú nenahraditeľnú vôňu i chuť.

Na prípravu domáceho perníkového korenia budete potrebovať:

35 gramov škorice

9 gramov nového korenia,

2 gramy klinčekov,

2 gramy zázvoru,

2 gramy kardamónu,

2 gramy koriandra,

1 gram muškátu a

1 gram feniklu

Použite správne ingrediencie !

Untitled 1 recovered.jpg

Dôležité je aj to, aké ingrediencie pre prípravu cesta použijete.

Múku nikdy nedávajte tu práve prinesenú z obchodu.

Vezmite si zo špajze nejakú starší, ktorá neobsahuje toľko vlhkosti.

Med do cesta by mal byť tekutý bez akýchkoľvek hrudiek.

Najlepšou voľbou je tmavý lesný.

Je aromatickejší a dodá perníčkom nádherne zlatistú farbu.

Výslednú chuť vylepšíte ešte pridaním pomarančovej či citrónovej kôry.

Doprajte cestu odpočinok !

Cesto

Nič by ste nemali uponáhľať.

To platí aj pri pečení vianočných perníčkov.

Dôkladne ručne prepracované cesto nechajte preto pred vyvaľkaním a vykrajovaním tvarov dobre odležať.  

Zabaľte ho do potravinovej fólie a uložte aspoň na dvanásť hodín do chladničky.

Fóliu použite aj pri vaľkaní cesta.

Potierajte až nakoniec !

 

Vyvarujte sa častej chyby.

Pred pečením ani počas neho, perníčky nikdy ničím nepotierajte.

Vykrojené tvary len rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte medzi jednotlivými kúskami dostatočne veľké medzery.

Pri pečení sa totiž nielen nafúknu, ale tiež trochu zväčšia.

Hotové perníčky potom vytiahnite z rúry a ešte horúce potrite bielkom alebo žĺtkom zmiešaným s troškou vody.

Docielite tak nádherne lesklého a hladkého povrchu.

 

Nechajte ich uležať !

Hotové perníčky sú po upečení väčšinou tvrdé a musia sa nechať uležať, aby boli nakoniec mäkké a vláčne.

Je dobré ich uložiť na mieste s vyššou vzdušnou vlhkosťou, ako je napríklad balkón.

Najvhodnejšie je uzatvárateľná nádoba z keramiky.

Vyložte ju alobalom, perníčky do nej naukladajte a postriekajte rumom.

Všetko potom opäť prikryte alobalom a dobre zatvorte.

Rovnakým spôsobom môžete uložiť aj vianočný štólu.

 

 

 

30. novembra 2016

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?