Ako nahradiť lepok v jedálničku 5 tipov

Stop eating gluten.jpg
reklama:
reklama:

Prečo by sme nemali jesť lepok, hovoríte si …

Lepok vo veľkom množstve telu škodí, tvrdí prinajmenšom časť odborníkov na výživu.

Lepok navyše obsahujú potraviny, ktoré samy o sebe sú väčšinou kalorickou bombou.

Preto keď ho v jedálničku obmedzíte, pomerne rýchlo, a navyše trvalo schudnete.

Ale čo jesť, keď biele pečivo je úplne tabu?

Ponúkame pár rád, čím lepok nahradiť.

351_1.jpg

Vymeňte múku..

Lepok, čiže glutén, nájdete vo všetkom, čo bežne jete: v múke, pečive, cestovinách, haluškách, sušienkach.

Je to totiž látka obsiahnutá v bežných obilninách – produktoch z pšenice, ovsa, jačmeňa a raže.

Alergii na lepok sa niekedy nesprávne hovorí celiakia.

Celiakia je pritom nevyliečiteľné autoimunitné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku.

Lepok v tele chorého spôsobí reakciu imunitného systému, ktorá vedie k zápalu a vyhladeniu klkov sliznice tenkého čreva.

V dôsledku toho dochádza k poruche vstrebávania živín, to spôsobí poruchy krvotvorby, ochorenie kĺbov a kostí, pečene, žalúdka i mozgu.
Ak sa chcete lepku vyhnúť a nevzdať sa pečiva, musíte si vybrať inú múku: napríklad kukuričnú.

Upečiete z nej aj chleba alebo tortu.

508907065_xs.jpg

Polysacharidy nahraďte ovocím..

Akonáhle sa bavíme o náhrade lepku, hovoríme o náhrade sacharidov .

Obilniny totiž obsahujú predovšetkým polysacharidy.

Tie sa dajú nahradiť zeleninou a ovocím.

Pozor ale na prílišné množstvo ovocia a džúsov – obsahujú monosacharidy,

ktoré sa podieľajú na rýchlom príbytku váhy!

Človek, ktorý je veľa ovocia, môže časom vyhľadávať prirodzene sladšie potraviny;

jeho rozlišovanie chuťou sa tým však zmení.

Bezlepková diéta tak môže v prvej fáze viesť k priberanie na váhe.

Benefits of eating fruit forbreakfast.jpg

Stavte na strukoviny

Ak chcete alebo potrebujete vynechať lepok, musíte sa naučiť jesť inak.

Začnite jesť viac strukovín: šošovicu, hrach, fazuľa, cícer.

Obsahujú veľa minerálnych látok, vitamínov a bielkovín, telo zasýtia a energiu uvoľňujú postupne.

Navyše ponúkajú možnosť pestrej úpravy: nátierky, šaláty alebo kaša.

Stop eating gluten.jpg

Pohánka nahradí aj mäso

Pohánka je skvelá pri bezlepkovej aj iné diéte, pretože je nízkokalorická.

A vďaka vysokému obsahu bielkovín a aminokyselín nahradí v jedálničku mäso.

Navyše obsahuje minerály, ako sú selén, zinok, meď a mangán, znižuje hladinu cholesterolu a zvyšuje imunitu.

Buckwheat Seeds On Wooden Spoon In Closeup

Ryža je najlepšia hnedá

Ryža lepok neobsahuje,

ale na chudnutie je dobrá hlavne tá hnedá, nelúpaná, ktorá na rozdiel od bielej varianty nie je priemyselne spracovaná.

To spôsobuje vyšší obsah vitamínov, minerálov a vlákniny.
Zabudnúť nemusíte ani na zemiaky, mäso, vajíčka, sóju, med, cukor, kávu alebo kakao.

Mlieko je tiež v poriadku, zloženie si kontrolujte u jogurtov.

Img_9154.jpg

 

 

 

 

17. mája 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?