Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Medvedí cesnak

Untitled 1 4.jpg
reklama:

Baerlauch

Je fantastický do nátierok z tvarohu,

skvelú chuť urobí pod mäsom,

možno ho pripravovať ako špenát.

Mimochodom chutný je aj len tak na chlebe s maslom.

Baerlauch 1.jpg

Čerstvé listy dodajú zvláštnu chuť šalátom, cestovinám i polievkam.

Je podobnej chuti  ako klasický cesnak,

nezostáva však v dychu.

Ideálne je pripraviť pokrm tak, aby sa nezničili cenné látky, v medveďom cesnaku obsiahnuté.

Medvedí cesnak je jarná bylinka,

a čerstvý ho môžeme užívať len len mesiac v roku,

potom je koniec a musíme si počkať na ďalšiu sezónu.

Sú však samozrejme spôsoby, ako ho uchovať na dlhšiu dobu.

 

Kde ho nájdeme?

Darí sa mu hlavne v lužných lesoch a vôbec tam, kde je vlhko.

Jeho listy pripomínajú listy konvalinky.

Takže pozor, nesplést, tahle kvetinka je jedovatá.

Možno ho aj pestovať, potom vyžaduje veľa vlahy a zatienené miesto. 

 

Chutí aj lieči

  • má vysoký obsah vitamínu C
  • znižuje krvný tlak
  • bráni kôrnateniu ciev
  • prečisťuje organizmus
  • je vhodný pri nechutenstve
  • pôsobí proti dne aj reumatizme
  • je výbornou prevenciou proti chrípke
  • je to silné prírodné antibiotikum
  • má močopudné a laxatívne účinky
  • je antibakteriálny a protiplesňový
  • je to silný prírodný antioxidant
  • používa sa aj pri liečbe kŕčových žíl
  • znižuje hladinu cukru v krvi

164452 960x720 baerlauch butter.jpg

Bylinkové maslo s medvedieho cesnaku

Potrebujete:

250 g masla,

60 g medvedieho cesnaku,

½ lyžičky soli

Postup:

Maslo nechajte zmäknúť, potom vložte aj s cesnakom a soľou do mixéra a krátko rozmixujte.

Hotovú zmes dajte do misiek, alebo formičiek a nechajte vychladiť.

Môžete ju tiež zabaliť do alobalu, vytvarovať do tvaru valčeka a nechať v chladničke stuhnúť.

 

 

Baerlauch haltbar machen 1.jpg

Ako špenát

Pokiaľ podávate medvedí cesnak ako prílohu,

nechajte ho krátko spariť v pare, potom osoľte, okoreňte a podávajte.

Do smotanovej omáčky ho dávajte až naposledy a nechajte len kratučko povariť.

511b1691.jpg

 

Pesto

Potrebujete:

25 lístkov medvedieho cesnaku,

100 ml panenského olivového oleja,

40 g píniových orieškov (je možné nahradiť ho mandľami i vlašskými orechmi),

40 g strúhaného parmezánu

 

Postup:

všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte.

Potom naplňte do pohárov a dobre uzavrite.

Pesto môžete používať na ochutenie šalátov,

ozdobu polievok, do rizota, na cestoviny, na mäso a do mäsa.

Pozor, pesto skladovaním šedne.

Ak ho chcete uchovať dlhší čas,

cesnak najprv sparte vriacou vodou a potom schlaďte v ľadovej, až potom rozmixujte.

11158712.jpg

 

Krémová polievka

Potrebujete:

1 l zeleninového vývaru,

2 cibule,

2 žĺtky,

2 polievkové lyžice masla,

2 polievkové lyžice oleja,

200 g smotany na varenie,

250 g medvedieho cesnaku,

korenie,

soľ

Postup:

Medvedí cesnak umyte a ešte mokrý vložte do vriacej osolenej vody,

chvíľu povarte, zlejte a sprudka ochlaďte studenou vodou.

Cibuľu nakrájajte nadrobno a na rozohriatom masle nechajte zosklovatieť,

pridajte medvedí cesnak, krátko poduste, podlejte vývarom a nechajte variť.

Hrniec odstavte a ponorným mixérom všetko dôkladne rozmixujte.

Žĺtky rozmiešame v smotane a za stáleho miešania vlejte do polievky,

ochuťte soľou a korením.

 

 

 

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...