reklama:

Medvedí cesnak

reklama:
reklama:
Untitled 1 4.jpg

Patríte k milovníkom cesnaku,

ale nie nepekného dychu, ktorý po  jeho konzumácii nasleduje?

Vyskúšajte hit posledných rokov – cesnak medvedí!

Práve teraz je jeho sezóna a teda ideálna príležitosť .

Baerlauch

Je fantastický do nátierok z tvarohu,

skvelú chuť urobí pod mäsom,

možno ho pripravovať ako špenát.

Mimochodom chutný je aj len tak na chlebe s maslom.

Baerlauch 1.jpg

Čerstvé listy dodajú zvláštnu chuť šalátom, cestovinám i polievkam.

Je podobnej chuti  ako klasický cesnak,

nezostáva však v dychu.

Ideálne je pripraviť pokrm tak, aby sa nezničili cenné látky, v medveďom cesnaku obsiahnuté.

Medvedí cesnak je jarná bylinka,

a čerstvý ho môžeme užívať len len mesiac v roku,

potom je koniec a musíme si počkať na ďalšiu sezónu.

Sú však samozrejme spôsoby, ako ho uchovať na dlhšiu dobu.

 

Kde ho nájdeme?

Darí sa mu hlavne v lužných lesoch a vôbec tam, kde je vlhko.

Jeho listy pripomínajú listy konvalinky.

Takže pozor, nesplést, tahle kvetinka je jedovatá.

Možno ho aj pestovať, potom vyžaduje veľa vlahy a zatienené miesto. 

 

Chutí aj lieči

  • má vysoký obsah vitamínu C
  • znižuje krvný tlak
  • bráni kôrnateniu ciev
  • prečisťuje organizmus
  • je vhodný pri nechutenstve
  • pôsobí proti dne aj reumatizme
  • je výbornou prevenciou proti chrípke
  • je to silné prírodné antibiotikum
  • má močopudné a laxatívne účinky
  • je antibakteriálny a protiplesňový
  • je to silný prírodný antioxidant
  • používa sa aj pri liečbe kŕčových žíl
  • znižuje hladinu cukru v krvi

164452 960x720 baerlauch butter.jpg

Bylinkové maslo s medvedieho cesnaku

Potrebujete:

250 g masla,

60 g medvedieho cesnaku,

½ lyžičky soli

Postup:

Maslo nechajte zmäknúť, potom vložte aj s cesnakom a soľou do mixéra a krátko rozmixujte.

Hotovú zmes dajte do misiek, alebo formičiek a nechajte vychladiť.

Môžete ju tiež zabaliť do alobalu, vytvarovať do tvaru valčeka a nechať v chladničke stuhnúť.

 

 

Baerlauch haltbar machen 1.jpg

Ako špenát

Pokiaľ podávate medvedí cesnak ako prílohu,

nechajte ho krátko spariť v pare, potom osoľte, okoreňte a podávajte.

Do smotanovej omáčky ho dávajte až naposledy a nechajte len kratučko povariť.

511b1691.jpg

 

Pesto

Potrebujete:

25 lístkov medvedieho cesnaku,

100 ml panenského olivového oleja,

40 g píniových orieškov (je možné nahradiť ho mandľami i vlašskými orechmi),

40 g strúhaného parmezánu

 

Postup:

všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte.

Potom naplňte do pohárov a dobre uzavrite.

Pesto môžete používať na ochutenie šalátov,

ozdobu polievok, do rizota, na cestoviny, na mäso a do mäsa.

Pozor, pesto skladovaním šedne.

Ak ho chcete uchovať dlhší čas,

cesnak najprv sparte vriacou vodou a potom schlaďte v ľadovej, až potom rozmixujte.

11158712.jpg

 

Krémová polievka

Potrebujete:

1 l zeleninového vývaru,

2 cibule,

2 žĺtky,

2 polievkové lyžice masla,

2 polievkové lyžice oleja,

200 g smotany na varenie,

250 g medvedieho cesnaku,

korenie,

soľ

Postup:

Medvedí cesnak umyte a ešte mokrý vložte do vriacej osolenej vody,

chvíľu povarte, zlejte a sprudka ochlaďte studenou vodou.

Cibuľu nakrájajte nadrobno a na rozohriatom masle nechajte zosklovatieť,

pridajte medvedí cesnak, krátko poduste, podlejte vývarom a nechajte variť.

Hrniec odstavte a ponorným mixérom všetko dôkladne rozmixujte.

Žĺtky rozmiešame v smotane a za stáleho miešania vlejte do polievky,

ochuťte soľou a korením.

 

 

 

7. mája 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?