Máte to radi kyslé? Pozvite do kuchyne rebarboru..

Untitled 1 5.jpg
reklama:
reklama:

Rebarbora bývala v časoch nedostatku šikovnou náhradou ovocia do kompótov,  

koláčov alebo marmelád.

Možno si aj vy pamätáte, ako vám ju babička podstrkovala  všade tam,

kde predsa podľa každého normálneho človeka patria jahody alebo iné sladké ovocie.

Skúste vziať túto kyslú delikatesu na milosť.

Hoci je hviezdou sladkých dezertov, rebarbora v skutočnosti nie je ovocie.

Je to zelenina rodu rebarbora, čeľade rdesnovité a jej sezóna je práve teraz.

Nespornou výhodou pre záhradkárov je fakt, že rebarbora je úplne nenáročná a môžete ju žať skoro na jar,

kedy sú domáce jahody, čerešne alebo marhule ešte v nedohľadne.

Kúpite ju ale aj v lepších predajniach zeleniny alebo na trhu.

 

Jej kyslá chuť môže síce niekoho odradiť,

pre  labužníkov je ale naopak prednosťou.

Často sa v kuchyni používa v kombinácii so sladším ovocím,

ako sú jahody, jablká alebo hrušky,kde sa chute zaujímavo prepoja.

Je skvelá nielen do koláčov, ale aj ako kompót alebo džem či želé.

Skvele sa hodí džem z rebarbory s plesňovými syrmi..

V kuchyni sa z rebarbory ​​používajú iba stopky, listy sú jedovaté.

Obsahujú totiž väčšie množstvo kyseliny šťaveľovej.

Stopky je vždy potrebné najprv olúpať a až potom tepelne spracovať.

 

 

Rebarbora síce obsahuje pomerne málo vitamínu C,

je to ale nepodstatné – konzumuje sa totiž výhradne tepelne upravená,

takže aj o toto malé množstvo prídete.

Zato je bohatá na vitamíny B3, B5 a B9 (kyselinu listovú),

z minerálnych látok je zdrojom napríklad vápnika, draslíka, mangánu, železa, fosforu a horčíka.

Používa sa tiež v liečiteľstve, kde sa využíva  jej koreň či listy.

Tie je ale nutné užívať len zvonka.

Konzumácii aj menšieho množstva rebarbory by sa potom rozhodne mali vyhnúť tehotné ženy,

nie je vhodná ani pre ľudí trpiacich reumatizmom,

dnou alebo obličkovými a močovými kameňmi či pre malé deti.

 

 

Rebarborový kompót s jahodami

 

 

  • 400 g rebarbory
  • 200 g menších jahôd
  • 300 ml vody
  • 4 lyžice krupicového cukru
  • 2 celé škorice
  • 3 klinčeky
  • badián

 

 

Pracovný postup:

Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Jahody umyjeme a odstránime stopky.

Do hrnca nalejeme vodu a nasypeme cukor, pridáme rebarboru aj korenie a varíme asi 10 až 15 minút, aby rebarbora zmäkla.

Potom prisypeme jahody a ešte asi 3 minúty povaríme.

Nakoniec vyberieme korenie a prelejeme do misiek alebo do väčšej nádoby.

Necháme vychladnúť a podávame treba po nedeľnom obede alebo sa zmrzlinou.

 

Drobenkový rebarborový-hruškový koláč

Ingrediencie na 1 plech:

Drobenkový rebarborový-hruškový koláč
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 4 hrušky
  • Na posýpku:
  • 6 lyžíc hrubej múky
  • 4 lyžice krupicového cukru
  • 4 lyžice masla

Pracovný postup:

Vajcia rozšľaháme v mlieku, prilejeme olej a vmiešame cukor.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame do ušľahanej zmesi.

Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto do neho nalejeme.

Poukladáme očistenú a pokrájanú rebarborou a kúsky hrušiek, ktoré sme olúpali a zbavili jadrovníka.

Navrch nasypeme posýpku, ktorú sme prsty spracovali z uvedených surovín.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C dozlatista asi 30 minút.

 

Tip: Namiesto hrušiek môžeme použiť jablká alebo jahody.

Do mrveničky je zaujímavé pridať trochu mletej škorice.

 

Vanilkové muffiny s rebarborou

Ingrediencie na 9 až 12 kúskov:

Vanilkové muffiny s rebarborou
  • 1/2 kelímku vanilkového jogurtu
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1/4 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnčeka krupicového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 stonku rebarbory
  • práškový cukor na posypanie

 

Pracovný postup:

Zmiešame zvlášť tekuté ingrediencie a sypké ingrediencie.

Potom do riedkej zmesi po lyžiciach pridáme zmes múky, cukru a prášku do pečiva.

Nakoniec vmiešame očistenú a nadrobno pokrájanú rebarboru.

Formu na muffiny si vyplníme košíčky.

Môžeme je tiež len vyskladať na plech, ale v tom prípade použijeme dva až tri naraz, aby lepšie držali.

Do košíčkov lyžicu alebo zdobiacim sáčkom s väčším otvorom nalejeme cesto (len asi do 3/4, pretože vybehne).

Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 15 až 20 minút.

Do jedného muffiny pichneme špajdľou, keď cesto nelepí, je hotovo.

Necháme vychladnúť na mriežke, podávame posypané práškovým cukrom

 

Rebarborový džem

  • rebarbora (váha po olúpaní), narezaná na 2,5-3cm kúsky 1 kg
  • želírovací cukor 1: 1 1 kg
  • šťava z 1 citróna
  • sterilizované zaváracie poháre

 

Do mrazničky dajte vychladiť malý tanierik.

Rebarboru dajte do neutrálneho hrnca (nerezový, keramický) spolu s cukrom a citrónovou šťavou.

Pomaličky zahrievajte a dobre miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Priveďte do varu a stále zbierajte všetky povlaky a zrazeniny.

Varte, kým zmes nedosiahne teplotu 105 ° C na cukrovom teplomere.

 Aby ste vyskúšali správnu konzistenciu, dajte hrniec z platne,
jednu lyžicu dajte na studený tanier a nechajte pár minút vychladnúť.
Prsty hmotu stlačte – mala by sa zvrásniť, ak nie,
vráťte hrniec na oheň a varte ďalšie 2 minúty, potom test opakujte, kým správne tuhosti nedosiahnete.
 
Zložte hrniec z platne, nechajte asi 15 minút ochladúť,
potom teplú hmotu naberačkou prelejte do sterilných zaváracích pohárov a uzavrite viečkami.
Nechajte džem vychladnúť viečkami dole.

 

 

 

 

9. mája 2017

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?