Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Listové cesto

Listkove cesto.png
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zvyčajne sa listovému cestu hovorí lístkové.. Listové cesto, podobne ako odpaľované , je cesto bez cukru, a je teda vhodne aj na prípravu slaného pečiva - tyčiniek , taštičiek plnených syrovými, tvarohovými, mäsovými alebo zeleninovými plnkami, ktoré ponúkame aj ako súčasť studeného občerstvenia.
reklama:

Zvyčajne sa listovému cestu hovorí lístkové..

Listové cesto, podobne ako odpaľované , je cesto bez cukru, a je teda vhodne aj na prípravu slaného pečiva – tyčiniek , taštičiek plnených syrovými, tvarohovými, mäsovými alebo zeleninovými plnkami, ktoré ponúkame aj ako súčasť studeného občerstvenia.

Listove3.png
www.canva.com

Keď sa naučíme pripravovať listové cesto , zvládneme aj prípravu pľundrového cesta .

Pečivo z listového cesta nasladko má široké uplatnenie.

Pripravujeme z neho rôzne plnené záviny , taštičky alebo trojuholníčky.

Vrcholom stále zostávajú listové rezy , trubičky alebo šatôčky.Bez nazvu listkove 2.png

Pre všetkých , čo toto pečivo pripravujú je výhodou , že na jeho prípravu môžu použiť aj kúpený polotovar.

Časom zistíme , ktoré cesto najlepšie „lístkuje“ .

Kúpeným cestom si ušetríme značné množstvo času .

Pri dodržaní zásad správneho pečenia , v dobre vyhriatej rúre , môžete pripraviť fantastický múčnik..

Domáca príprava obľúbeného klasického listového cesta je nielen časovo náročná, ale nie je ani ľahká.

Musí sa pripravovať v chladnej miestnosti , aby sa tuk príliš nezohrieval.

Na prípravu používame výhradne kvalitnú hladkú múku , z tuku najlepšie maslo , z vajec iba žĺtky.

Výrobky z listového cesta potierame rozšľahaným vajcom iba zhora a kladieme na plech vypláchnutý studenou vodou.

Pri pečení rúru dôkladne predhrejeme, a len čo cesto dostatočne vyskočí a zožltne , zmiernime teplotu a dopečieme dozlatista.

Pri pečení listového cesta rúru aspoň prvých 10 minút neotvárame.

Múčniky z tohto cesta sú najchutnejšie čerstvé.

Listove 4.png
www.canva.com

Príprava klasického listového cesta 

Na prípravu listového cesta potrebujeme dve „čiastkové “ cestá:

Vodové :

  • 150 g hladkej múky 
  • 150 ml vody
  • 1 lyžička octu
  • 1 žĺtok
  • soľ

Tukové:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla
  1. Tukové cesto pripravíme premiesením masla a múky, ktoré spracujeme na určitý plochý tvar a necháme v chlade odležať.
  2. Medzitým si pripravíme z uvedených surovín vodové cesto – pružné a nelepivé, závinu podobné cesto. Prikryté ho necháme takisto odležať.
  3. Potom vodové cesto rozvaľkáme na plát , položíme naň tukové cesto , plát zložíme ako obálku a rozvaľkáme. Znovu zložíme a tento postup opakujeme najmenej 3 – 6 krát. Potom cesto uložíme do chladu odležať a stuhnúť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.