Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lahodné alternatívy vianočného kapra

Shutterstock_1357128188.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 2. decembra (Mňamky-Recepty.sk) – Ryba nie je len symbolom kresťanstva, ale Ježiša Krista ako takého. Pre väčšinu slovenských domácností dodržiavajúcich aspoň aké také tradície je ryba neodmysliteľnou súčasťou vianočnej hostiny. Väčšinou na prestretom sviatočnom stole pristane kapor. Ak vás už chuť „riečneho prasaťa” unavuje, spestrite si jedálniček alternatívnou rybacinou.

Filé

Filé je ľahko dostupné a dokážete ho kúpiť za skvelú cenu takmer v každých potravinách. Najčastejšie môžete vo forme filé naraziť na aljašskú tresku.

Filé sa vyznačuje bielym mäsom, intenzívnou rybacou chuťou a vôňou. Perfektne drží tvar, vďaka čomu je filé obľúbené medzi skúsenými kuchármi aj začiatočníkmi. Pochvaľujú si ho aj deti, lebo na rozdiel od kapra neobsahuje žiadne kosti. Filé môžete vypražiť alebo opiecť a podávať na masle. Ako prílohu odporúčame grilované zemiaky.

Tip

Na zjemnenie výrazného rybacieho zápachu nechajte filé deň pred prípravou odležať v mlieku.

Losos

Losos je síce posledné roky podobne ľahko dostupný ako filé, cenou sa však pohybuje vyššie. Ak chcete pri nákupe tohto typu ryby ušetriť, pozrite si pred nákupom letáky a zistite, kde vás vyjde lacnejšie. Bežne sa cena za 100 g môže pohybovať až do 2 €, ale počas dobrej akcie môže jeho cena klesnúť aj o 30%.

Typicky ružové, niekedy až červené mäso lososa je vychýrené pre svoju jemnú konzistenciu a veľmi lahodnú chuť. Podľa hypotézy viacerých vedcov losos za svoje krehké mäso vďačí nadmernej fyzickej aktivite, ktorú musí vynaložiť pri ceste z oceána do sladkých vôd.

Losos okrem iného podporuje chudnutie. To z neho robí ideálnu zložku štedrovečernej hostiny, ktorá sa tradične spája s praskajúcimi gombíkmi na košeli a uvoľnenými opaskami.

Lososa môžete nasekať do šalátu, ale omnoho častejšie ho ľudia grilujú, pečú alebo obaľujú. Grilujte ho na mede a masle. Tie zjemnia jeho už aj tak jemnú konzistenciu. Na záver stačí pridať bylinky a citrón.

Shutterstock_1831423711.jpg
Foto: Shutterstock

Pangasius

Známy aj pod označením sumček žraločí. Táto vietnamská ryba valcuje slovenskú ponuku svojou nízkou cenou. Cena za 100g sa pohybuje pod 1 €, čo je napríklad v porovnaní s cenou lososa naozaj výhodná ponuka.

Obľúbený je pre svoju kuraciu chuť a minimum kostí, ktoré vedia poriadne znepríjemniť sviatočnú večeru. Pangasius sa upečie za pár minút. Pripraviť si ho môžete v trojobale alebo v korenistom zábale.

Zubáč

Zubáč má zo všetkých sladkovodných rýb najmenej kostí. Dá sa ich šikovne zbaviť ešte pred tepelnou úpravou. Zubáča na vianočnom stole ocenia hlavne čerství rodičia. Žiadne výlety na pohotovosť a panika, keď sa zapichne kostička. V tomto ohľade je veľmi populárny aj pstruh. Cena za oba druhy rýb sa bežne pohybuje okolo 1 € za 100 g.

Pstruh

Pstruha možno na Slovensku, na rozdiel od pangasiusa, kúpiť v malých farmách, kde máte možnosť na vlastné oči vidieť podmienky, v akých ryby žijú. Ak na tom trváte, zamestnanec farmy ryby usmrtí priamo pred vašimi očami, takže máte istotu, že sú čerstvé. Losos je po upečení veľmi krehký a odstránenie kostry aj so všetkými kosťami v celku je vskutku jednoduché.

Žralok

Poznáme ho z prírodopisných dokumentov a hororových filmov, no spoznali by sme ho aj na vianočnom stole? Je pravda, že po tepelnej úprave sa už žralok svojou legendárnou plutvou pochváliť nemôže, no spoznať ho podľa chuti nie je žiaden problém.

Diétne, stredne šťavnaté mäso s vysokým obsahom bielkovín a… žiadnymi kosťami? Je to vôbec možné? Nuž, keď sa na to pozrieme z pohľadu jeho konštitučnej stavby, pochopíme, prečo je to tak. Jediná kosť v tele žraloka je jeho chrbtica, tvar tela udržujú chrupavky. Kedysi sa využívali aj tie, dnes sú žraloky chované výhradne na mäso.

Napriek vášmu pesimistickému odhadu nie je cena za žraločie mäso vysoká a pohybuje sa často pod 1 € na 100 g. Pripraviť si ho môžete na bylinkovom masle, s citrónovou omáčkou alebo ho môžete vysmažiť.

Tip na záver

Aby ste nemuseli na štedrý deň riešiť faux pas, že im vami vybraný typ nechutí, spravte si generálky a zistite, čo vašej rodine chutí. Nájsť ideálny typ ryby je dôležité najmä pre deti.

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.