Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lacnejšie alternatívy drahých surovín

150515124608 yogurt stock super 169.jpg
reklama:

Skúste niektoré z drahých surovín vymeniť za lacnejšie, a predsa rovnako chutné. Nebojte sa, že by tieto lacnejšie suroviny boli menej zdravé alebo dokonca zmenili chuť celého pokrmu. Verte, že v mnohých prípadoch to ani návšteva či náročný manžel nespoznajú. Lacnejšia surovina pre bežné a domáce účely varenia bohato stačí.

ovocné jogurty

Nemusíte kupovať zbytočne drahé ovocné jogurty. Stačí, keď kúpite pokojne aj väčšie balenia bielych jogurtov, a do nich potom môžete pridať domácu marmeládu, med alebo ovsené vločky a domáce müsli.

150515124608 yogurt stock super 169.jpg

javorový sirup

Ak sa v recepte objaví pár lyžíc javorového sirupu, je naozaj zbytočné kupovať celý pohár, ktorého cena je vyššia. Sirup môžete nahradiť kvalitným kvetovým medom. Chuť síce nemá rovnakú ako javorový sirup, ale chutne osladiť dezert dokáže bez problémov.

šľahačka / smotana

Túto surovinu môžete mnohokrát nahradiť jogurtom. Hlavne v prípade dezertov tým chybu určite neurobíte. Navyše bude jedlo oveľa zdravšie a nebude obsahovať toľko tuku.

parmezán

Tento typický taliansky syr má veľmi slanú chuť a nie práve priaznivú cenu. Môžete ho nahradiť syrom Grand Moravia. Je však menej slaný a jeho chuť nie je tak výrazná ako chuť parmezánu.

Gran moravia2.jpg

pancetta

Táto talianska špecialita je druh suchého mäsa, ktoré sa získava z bravčovej slaniny, ktorá sa nakladá do soli. Neodmysliteľne patrí napríklad do receptu na špagety Carbonara. Namiesto pancetty môžete použiť klasickú chudú slaninu.

prosciutto

Veľmi obľúbená a často používaná talianska šunka, ktorú ide nahradiť len veľmi ťažko. Môžete ale vyskúšať kvalitnú bravčovú šunku od kosti, ktorá sa prosciuttu blíži najviac.

mascarpone

Určite už ste niekedy chceli vyskúšať tiramisu. Hlavnou prísadou je mascarpone. Ide o smotanový syr, ktorý tvorí z päťdesiatich percent smotana, a je celkom ťažké ho nahradiť. Môžete namiesto neho použiť nátierkové maslo, avšak chuť rozhodne nebude rovnaká ako u mascarpone. Môžete vyskúšať aj vanilkové nátierkové maslo, ktoré stojí minimálne o polovicu menej ako mascarpone. A zaujímavá chuť, veľmi podobná chuti mascarpone, vám vznikne, keď zmiešate lučinu s vyšľahanou šľahačkou.

Mascarpone.jpg

olej

Túto veľmi často používanú surovinu môžete nahradiť napríklad maslom, stuženým tukom, ale aj masťou, ktoré stoja o polovicu menej ako olej. Zároveň sa masť tak rýchlo neprepáli a vaše jedlo vďaka nemu získa oveľa lepšiu chuť.

dlhé piškóty

Tieto piškóty môžete ľahko nahradiť obyčajnými detskými piškótami, ktoré kúpite v každom obchode. Len ich budete potrebovať väčšie množstvo než piškót cukrárskych. Musíte tiež počítať s tým, že obyčajné piškóty tak ľahko neudržia tvar dezertu.

tatárska omáčka

Ak doma nemáte kúpenú tatarku a zrovna žiadna nie je v akcii, môžete si vyrobiť tatarku domácu, ktorá vás prekvapí svojou chuťou. Stačí zmiešať dve lyžice obyčajnej majonézy, pridať lyžicu kremžskej horčice, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutiť soľou a korením. Budete sa čudovať, ale vykúzlite si jednoduchú a lacnú pochúťku a možno sa vám ku klasickej tatarke už ani nebude chcieť vracať.

Tartar sauce 8 9 11.jpg

ryžové víno

Toto žlté víno sa používa v ázijskej kuchyni. Slúži tu ako ochucovadlo mnohých pokrmov. Má typickú chuť, ktorá nie je tak ľahko nahraditeľná, ale môžete sa k nej priblížiť použitím kvapky sherry alebo portského vína.

Baileys

Jeden z drahších likérov možno nahradiť aj akýmkoľvek iným krémovým likérom. Mimo iného môžete do receptu použiť napríklad len esenciu miesto samotného alkoholu. Malinový likér nahradíte višňovou griotkou, amaretto potom iným mandľovým alebo pomarančovým likérom.

kuracie prsia

Nekupujte prsné rezne a kúpte rovno celé kura. Dajte si s ním trochu práce a môžete ho použiť hneď na niekoľko obedov. Z kostí a kože potom môžete uvariť výbornú polievku.

59396.jpg

mleté mäso do fašírok

Ak nemáte dostatok mletého mäsa, môžete mleté ​​mäso namiešať so strúhanou mrkvou. Fašírkam tak dodáte skvelú a novú chuť a deti ani nespoznajú, že jedia zdravo.

 

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...