Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Koložvárska kapusta – ŠPECIÁL

Koložvárska kapusta
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Koložvárska kapusta mojeforum.online
reklama:

A je to vždy eňo tuti lebo ja som koložvársku nemusela a veru teraz ako sa mi to podarilo z troch receptov a rád od svokry budúcej toto spojiť je bomba aj pre mňa a idem sa zahrnúť s ňou

Koložvárska kapusta je tradičný recept, ktorý robievali už staré matere našich babičiek, teda ide o tradičný slovenský recept.

A teraz niečo k histórii:

KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA alias VARSA A LA CLUJ

Veľmi obľúbeným ryžovým jedlom, hlavne na južnom Slovensku je Koložvárska kapusta. Toto kapustovo ryžové jedlo by som avšak radšej zaradil na východné Slovensko. To bolo spolu so Sedmohradskom v 16. a 17. storočí spoločným regiónom východného Uhorska aj vďaka rodákovi zo Spišu, čiže čistokrvnému Slovákovi, uhorskému kráľovi Jánovi Zápoľskému. Maďarský národovci radi tvrdia, že vznik Koložvárskej kapusty patrí na územie Maďarska a že Koložvárska kapusta je maďarským národným jedlom. Lenže pravda je opäť iná, lebo jej pôvod patrí bezpochyby na územie Transylvánie. Sedmohradsko (Transylvánia) so svojim hlavným mestom a rodným mestom ďalšieho uhorského kráľa Mateja Korvína, sa nazýva Cluj (rumunsky), Kluž (slovensky), Kolozsvár (maďarsky), Klausenburg (nemecky). Takže toto slávne mesto dalo tomuto jedlu svoje meno a aj recept. Preto by sme aj my na Slovensku mali používať správny sedmohradský názov Kapusta a la Kluž, podľa originálneho názvu Varsa a la Cluj, čiže Klužská kapusta.

A tu nájdete môj recept, ak máte iné verzie, budem rada, keď mi ich pošlete do komentárov 😉

Suroviny:

  • 1 kg mletého mäsa
  • 700g kyslej kapusty
  • 250 ml smotany na šlahanie
  • Do 0,5 litrového hrnčeka trištvrte ryže
  • 1 cibuľa
  • Malá nožička klobásy
  • Zemiaky podľa potreby na spodok
  • Soľ
  • korenie mleté čierne,
  • červená paprika
  • granulovaný cesnak
  • Bravčová masť – s ňou opatrne často sa používa aby ste to nemali premastené radšej postupne priložiť
Koložvárska kapusta
Koložvárska kapustamojeforum.online

Postup:

Všetko robím v jednom hrnci s nepriľnavým povrchom – vyžaduje menej masti

Ako prvú si robím ryžu ktorú prepláchnem dám do hrnca masť trošku asi pol lyžice veľkej dať ryžu použiť granulovaný cesnak a soľ všetko podľa chuti radšej menej ku koncu varenia dochutiť všetko musí byť dochutené aby to malo potom spolu chuť a popražiť mierne ak sa nám zdá že dosť približne 5-8 minút dať si prevariť 0,5 litra vody a vyliať do toho var** kým sa neodpari voda občas premiešať ku koncu sa tomu venovať viac hotovú ryžu vykydnem do jánskeho skla lebo potom zase nemusím použiť masť na jej vymastenie iba s ňou pobehám celú misku a nechám ju tam vychladnúť kým si všetko spravím pekne vychladne.

Ďalší krok robím si mäso v tom istom hrnci bez umytia zase trošku masti asi tak pol lyžice veľkej a dať mäso okoreniť, osoliť hneď a popražiť keď sa jemne zatiahne dávam papriku (nešetrím ňou aby ju bolo vidno, že šťava z mäsa riadne červená) aby nehorela nedávam hneď od začiatku lebo po chvíli pustí mäso trošku šťavy a pražím do hotová ochutnám poprípade dochutím ako som spomínala všetko musí byť mierne dochutené nie zase prehnane a hotové vykydnem do čoho sa zmestí tanier napríklad

Ďalší krok posledný robím kapustu v tom istom hrnci bez umytia. Nakrájame si cibuľu na drobno a trošku masti štvrť lyžice a pomaly pražím aby bola taká fajná a stratila sa v dave iných chutí a keď sa robí pomaly dá sa jej čas nepripali sa a je chutná potom dám do toho rukami vyžmýkanú koľko vládzem pretrhnúť sa nejdem kyslú kapustu NEPREMÝVAŤ!!! Podlejem vodou asi šálka dochutím granulovaný cesnak, čierne korenie mleté a červenou paprikou nešetrím aby kapusta mala krásnu červenú farbu. Ak sa mi zdá že ešte treba vody podlejem ale zase nie moc aby zase neplávala a dusím pekne riadne do mäkka aj 15-20 minút

Pokiaľ dusím očistím zemiak pripadne dva podľa veľkosti samozrejme ryžu zo skla si preložím do taniera a vysteliem nakrájaným zemiakom dno čím tenší tým skôr spravené v rúre takže čas pečenia závisí od zemiaku ostatné je temer hotové

A nakrájam si klobásu na kolieska kto má rád veľa klobásy samozrejme si dá väčšiu nožičku

A potom sa púšťam do vrstvenia na zemiaky dám polovicu ryže, potom polovica mäsa, polovica kapusty, polovica klobásy a znova druhá polovica ryže, mäsa (nedala som všetku šťavu lebo sa mi to zdalo už moc tekutín ale záleží aj na tom koľko vám mäso pustí šťavy) klobásy a kapusta na záver pekne pomaličky celé polejem smotanou a šup do rúry. Ja si ju nepredhrievam lebo ju mám za 6 minút vyhriatu

A v rúre sa to pečie zakryté pri 200° používam ventilátor 25-30 minút v mojej rúre každý si prispôsobí a potom odokryjem a ešte zapečiem podľa potreby aby som aj videla že tekuté veci ako smotana a stava z mäsa sa aj trošku vsiakli samozrejme sa nevsiaknu komplet to sa dorobí už vonku a teda približne 5-10 minút. Vyberiem a nechám vychladnúť. Dobrú chuť…

Koložvárska kapusta
Koložvárska kapustamojeforum.online
Koložvárska kapusta
Koložvárska kapustamojeforum.online
Koložvárska kapusta
Koložvárska kapustamojeforum.online
Koložvárska kapusta
Koložvárska kapustamojeforum.online
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.