Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jarná cibuľka na vysoký tlak, cholesterol aj proti rakovine

Sbfcs5ncwjllugbt1yw4.jpg
reklama:

Jarná cibuľka je ľahko dostupná po celý rok.

Je to zväzok úžasnej chute a vône, ale aj poriadna dávka zdravia.

Dnes samozrejmá súčasť nášho jedálnička menom vňaťová cibuľka sa do Európy dostala z Číny, kde bola známa už pred štyrmi tisíckami rokov. Oproti „klasickej“ sa vyznačuje hlavne snehobielou masou cibuľky, z ktorej rastie dlhá zelená vňať. V kuchyni navyše spotrebujete s prehľadom obe dve jej časti.

Na srdce, kosti i proti chorobám

Konzumácia jarnej cibuľky má svoje zdravotné benefity. Táto zelenina je bohatá na antioxidanty, ktoré telu pomáhajú zbaviť sa voľných radikálov. Okrem toho je plná vitamínu C, pomôže vám udržať správnu hladinu cholesterolu a krvného tlaku, a pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Nájdete v nej aj poriadnu dávku vitamínu K, čo je kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Vďaka „céčku“ sa tvorí dostatok kolagénu, „Káčko“ sa zase postará o dostatočnú hustotu kostného tkaniva.

Jarná cibuľka je známa pre svoje antivirotické a antibakteriálne účinky. Okrem toho pôsobí ako prevencia niekoľkých typov rakoviny (najmä rakoviny hrubého čreva) i žalúdočných ochorení. Je viac než vhodná pre diabetikov, pretože pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi.

Aké má využitie v kuchyni?

  • Biela časť jarnej cibuľky je o dosť jemnejšia než klasická cibuľa. Hodia sa preto do šalátov alebo napríklad na chleba s tvarohom.
  • Jemne nasekanú zelenú časť môžete použiť aj namiesto pažítky.
  • Vďaka jej vôni a jemne pikantnej chuti ju oceníte v nátierkach.
  • Cibuľka vynikne aj pri tepelnej úprave. Jemne alebo hrubo nasekanú ju zalejte vriacim vývarom, aby ste ju sparili, ale aby zostala chrumkavá.
  • Výborne doplní pečeného lososa alebo inú rybu, stačí ju pozdĺžne prokrojit a pokvapkať olivovým olejom a pridať do pekáča.
  • Úžasne sa hodí do mäsovej zmesi alebo do náplne mäsových rolád či plnky.

Braised peas with spring onion and bacon.jpg

Skvele sa dopĺňa s mäsom, bylinkami, inou zeleninou i mliečnymi výrobkami..

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...