Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Gratinované zemiaky

Gratinované
reklama:

Lacnejšie hlavné jedlo na všedný deň alebo ako príloha k mäsu či rybám na slávnostné príležitosti..

Gratinované zemiaky sú síce trošku prácne, avšak na jazyku sa len tak rozplývajú..

Gratinované

Zemiaky na gratinovanie musia obsahovať dostatok škrobu, aby dobre vpili smotanu a mlieko a dobre sa spojili. Nové zemiaky sú na zapekanie nevhodné.

Lepšie je nepoužiť na krájanie zemiakov strúhadlo, ale nakrájať ich ručne na plátky hrubé asi 3 milimetre. Vďaka trochu rozličnej hrúbke sa medzi plátky dostane lepšie zmes mlieka a smotany a zemiaky sa zapečú rovnomerne.

Pred podávaním nechajte gratinované zemiaky zakryté odstáť asi 10 minút.Tak vpijú všetku tekutinu a nasajú chutné arómy!Potom sa ľahšie aj krájajú..

Pri zapekaní môžete zmes sladkej smotany a mlieka nahradiť 400 ml sladkej smotany.Takto pripravené zemiaky sú samozrejme kalorickejšie. Kto chce môže zemiaky pred dopečením posypať trochou strúhaného syra.

Pre 4 osoby:

40 g masla

800 g múčnych zemiakov

soľ a mleté čierne korenie

čerstvo postrúhaný muškátový orech

200 g sladkej smotany

200 ml mlieka

Gratinovanie

 

Rúru vyhrejte na 200°C.Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastite trochou masla.

Zemiaky olúpte a pokrájajte na tenké plátky.

Plátky zemiakov poukladajte do formy  do radu aby sa trochu prekrývali.

Každú vrstvu osoľte  a okoreňte čiernym korením a muškátovým orieškom.

Mlieko zmiešajte so smotanou a rovnomerne zemiaky prelejte.

Navrch dajte zvyšok masla pokrájaného na kúsky.Pečte 30 minút pri 180°C.

Ak zapekané mlieko po okrajoch vyskočilo opatrne ho obracačkou pritlačte aby zemiaky boli rovnomerne navlhčené.

Nechajte ešte 20 minút piecť do mäkka.

Upečené vyberte z rúry zakryte alobalom a nechajte 10 minút postáť.

Ostrým nožom oddeľte od okrajov a nakrájajte na porcie.

 

 

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...