Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Finty na stratené vajcia s nami sa vám isto podaria..

Stratené vajce
reklama:

Stratené vajcia..

Znie o tak kulinársky.. 😉

Má to znieť, ako že toto je najvyššia meta kulinárskeho umenia. Pritom na príprave nie je nič svetoborné. A je hanba, že ju nezvládajú ani mnohí profesionáli.

Stratené vajce

Väčšinou sa do kastrólika s vodou vleje trocha octu, stačia napríklad dve lyžice. Kyslé prostredie totiž pomáha tomu, aby sa bielok zcelil a držal pohromade i žĺtko.

Dá sa aj vyklepnúť vajíčko do misky s octom a až potom vliať do vriacej vody. Dá sa tak spoľahlivo urobiť stratených vajec veľa naraz.

Podľa kuchárov  je možné stratené vajcia vytvoriť dokonca aj bez octu, avšak len v prípade, že sú vajcia čerstvé. To však má zaručené len ten, kto chová sliepky. My ostatní musíme pracovať s tým, čo donesieme domov zo samoobsluhy.

Poached egg_u10hcm.jpg

1. Výber hrnca:je vhodnejšie vybrať väčší priemer. Až v ňom vytvoríte vír,ktorý vydrží dlhšie ako v malom kastróliku.

2. Var:K mnohým  nezdarom dochádza kvôli tomu, že necháte vodu príliš silno vrieť. Bielok sa potom roztrhá a máte po efekte. Vodu roztočte vo fáze, keď sa na dne len začínajú tvoriť bubliny, voda má zhruba 80 ° C.

3. Nalievanie do hrnca:vajce rozklepnite do plytkej misky alebo hrnčeka. Potom ho opatrne, napríklad aj cez lyžicu vlejte do víru. Keď sa trafíte úplne do stredu, bude úplne dokonale kruhové. Ďaleko efektnejšie je, keď ho umiestnite ľahko od stredu. Bude mať tendenciu sa mierne rozvinúť ako kométa, vy potom bielok lyžicou obmotáte okolo žĺtka tak, aby ste dosiahli guľovitého tvaru. Na tanieri to vyzerá ďaleko efektnejšie.

4. Doba varenia:záleží na tom, ako chcete mať vajcia tekuté, zvyčajne stačia tri až štyri minúty. Ak si robíte vajcia do zásoby, opatrne ich môžete premiestniť do vedľajšieho hrnca so studenou vodou, aby sa zastavila tepelná úprava a zostalo vnútri tekuté.

Benny_smoked_salmon_s1_hd1280.jpg

Benny_avocado_chorizo_s1_hd1280.jpg

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...