Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fazuľa – spestrite si jedálniček viacerými druhmi

Fazuala.jpg
13
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Fazuľa je veľmi chutná potravina a náš jedálniček môže spestriť na niekoľko spôsobov. 

Obsahuje významné množstvo bielkovín, rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu a môže nám nahradiť aj nedostatočný príjem zeleniny.

Ak milujete fazuľu, váš jedálniček  nemusí byť fádny. Vyberať totiž môžete hneď z niekoľkých druhov.

Fazuala.jpg

Adzuki

Fazuľa Adzuki pochádza z Číny a vyniká jemnou orieškovou chuťou. Obsahuje veľa bielkovín, fosforu, vápnika a zasýti na dlhšiu dobu. Odporúča sa pri obličkových ochoreniach. Namáča sa na 3-4 hod. A výhodou je, že sa voda po namočení nemusí zlievať. Varí sa 1 hod. V tlakovom hrnci.

Adzuki

Farebná fazuľa

Vyznačuje sa múčnou konzistenciou a má široké využitie. Hodí sa skvele do polievok, šalátov, omáčok, na zapekanie alebo pyré. Farebná fazuľa dozrieva v červenej, hnedej i čiernej farbe. Pri úprave jej nevadí ostrejšie korenenie, a preto je to to pravé napr. Na prípravu chili con carne.

Pinto.jpg

Biela

Biela fazuľa je plochá  s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou. Používa sa na prípravu rôznych druhov jedál. Vďaka svojej jemnej štruktúre sa výborne hodí na výrobu fazuľového pyré. Pred uvarením sa namáča na 8-12 hodín. Biela fazuľa je vhodná na polievky, nátierky, šaláty, zapekanie, prílohy a pod. Varí sa 20 min v tlakovom hrnci (1,5 hod. V normálnom hrnci).

Fazula biela.jpg

Borlotti

Talianska Borlotti fazuľa má o niečo hrubšiu šupku a lepšiu chuť.Je  výborná do šalátov, ale aj ako prísada do teplej kuchyne. Borlotti fazuľa  patrí k najkrajším odrodám fazule, pretože na jej zrnách sa objavuje mramorová doska a pre jej vzhľad býva často hneď po vylúpaní z luskov navliekaná miesto korálov. Borlotti je veľmi populárna v tureckej, portugalskej, mexickej alebo talianskej kuchyni, v ktorej sa z nej varí preslávená polievka minestrone. Má sladkastú chuť s nádychom, ktorý môže niekomu pripomínať orechy alebo jedlé gaštany. Po uvarení má jemnú krémovú textúru, zachováva si svoj tvar a je pevná na skus. V kuchyni sa výborne hodí na prípravu šalátov, nátierok, ragú, k dusenému mäsu, jedál z jedného hrnca , ale predovšetkým na prípravu vynikajúcich a sýtych toskánskych polievok.

Borlotti beans 6.jpg

Čierna

Čierno sfarbená fazuľa sladkastej chuti spestrí každý šalát. Pochádza z Južnej Ameriky. Okrem Karibskej oblasti sa pestuje v Číne a Thajsku. Čierna fazuľa sa výborne hodí do mexickej kuchyne. Namáča sa na 8-12 hod a varí sa 1,5 hod. (V tlakovom hrnci skrátime dobu varenia ľahko cez 20 min.).

1398051394633177646.jpg

Čierne oko

Táto fazuľa krémovo bielej farby je charakteristická škvrnou čiernej alebo žltej farby pripomínajúca oko. Má jemnú neutrálnu chuť, ktorú možno zvýrazniť korením či bylinkami, a obsahuje významné množstvo kyseliny listovej. Vďaka neutrálnej chuti ju možno použiť do rôznych druhov pokrmov, obzvlášť sa hodí do polievok a zeleninových nákypov. Pochádza a pestuje sa v Južnej Afrike, v súčasnosti je hlavným dodávateľom Kalifornia. Namáča sa na 8-12 hod., Pričom dĺžka varenia je 1 hod. (V tlakovom hrnci cca 15 min.).Velky postup4170_1380313674.jpg

Červená

Pochádza zo strednej Ameriky , ale pestuje sa aj v západnej Afrike. Je označovaná aj ako „chilli fazuľa“. Fazuľa je pomerne veľká, má červenú až hnedú farbu. Po uvarení domäkka získava jemne sladkastú chuť. Výborne sa hodí ako príloha k ryžovým a kukuričným pokrmom. Červená fazuľa sa kombinuje s kajenským korením alebo pálivou paprikou. Pre urýchlenie varenia sa namáča na 12-24 hodín. Varíme 1,5 hodiny (alebo 20 minút v tlakovom hrnci).

Kidney beans 640x426

Mungo

Fazuľa Mungo pochádza z Indie a pestuje sa v Číne a Thajsku. Je významným zdrojom železa, vitamínov, draslíka, horčíka a najčastejšie má olivovo zelenú alebo červenú farbu. Chuťou pripomína zelený hrášok a je dobre stráviteľná. Je vhodná na naklíčenie, pretože nepodlieha hnilobe či plesniveniu. Jej chuť vynikne v kombinácii s kari korením. Namáča sa na 4-8 hodín a voda sa zlieva. Varí sa 10 minút v tlakovom hrnci (45 minút v normálnom hrnci).

Mungo kopirovat 800x416.jpg

Navy

Fazuľa Navy vyniká jemnou chuťou. Je tiež dobrým zdrojom mangánu, kyseliny listovej a horčíka. Vďaka výhodnému pomeru obsahu draslíka a sodíka sa odporúča preventívne konzumovať pri vysokom krvnom tlaku a ateroskleróze. Populárna je najmä v USA, vo Veľkej Británii a vo Francúzsku. Fazuľu Navy môžeme pridávať do polievok, používať do šalátu, podávať je zapečenú a v kombinácii s olivovým olejom a bylinkami si pripravíme lahodnú nátierku.

21 navy beans thinkstockphotos 494876324

Pinto

Fazuľa Pinto je typická svojou pikantnou múčnu chuťou. A preto je veľmi obľúbená v Mexiku a USA. Obsahom živín sa podobá ostatným fazuliam. Často je konzumovaná v zmesi s ryžou zabalená v kukuričnej tortille. Namáča sa na 8-12 hod. A pre lepšiu stráviteľnosť sa odporúča s bylinkami. Varí sa 1,5 hod. (V tlakovom hrnci cca 20 min.).

297 2.jpg

Purpurová

Veľká purpurová fazuľa je po uvarení mäkká a má jemnú neutrálnu chuť. Ideálne sa hodí do miešaných šalátov alebo ako závarka do polievok. Chuť môžeme oživiť korením a bylinkami – bazalkou, majoránom alebo tymianom. Purpurovú fazuľu namočíme na 4 hodiny do vlažnej vody. Varíme v novej vode domäkka.

1306994461582.jpg

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Súvisiace témy:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.