Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Nápoje a drinky , Ostatné , Pizza , polievky , Ryby , Šaláty , sladkosti , Slané chuťovky , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce zaváraniny chutia najlepšie

Canned peaches e1338428600714.jpg
reklama:

Je to jednoduché! Sterilizovanie pri teplote 85 – 100 °C ničí mikroorganizmy,

pritom zachováva chuť a vôňu i farbu ovocia a zeleniny.

Ako na to?

Naučte sa jednoduchý postup. Zvládne to každý..

Canned peaches e1338428600714.jpg

Pripravíme si neporušené viečka a poháre.Staré ale aj nové umyte saponátom a poriadne opláchnite.Na umytie pohárov môžete použiť aj umývačku riadu.

Poháre naplňte ovocím či zeleninou, zalejte nálevom tesne pod hrdlo pohára a viečko upevnite hlavicou alebo zaskrutkujte.

V hrnci poháre poukladajte na chránené dno a zalejte ich vodou maximálne do tretiny ich výšky.Hrniec prikryte,vodu nechajte zovrieť a sledujte teplotu aj čas, ktoré sú uvedené v recepte.

Maxresdefault 1.jpg

Po sterilizácii poháre vyberte na podložku, ktorá však nesmie byť studená.Rýchlejšie ich schladíte tak, že budete dolievať studenú vodu do hrnca – nie však priamo na poháre.

Keď sa poháre ochladia , obráťte ich hore dnom,aby ste zistili, či viečka dobre tesnia.

Na poháre nalepte štítky s názvom a hlavne dátumom kedy ste ich zavarili.Uložte ich na suché, chladné a tmavé miesto.

Sterilize bottles and jars for canning step 9.jpg

Sterilizovanie v rúre

Sterilizovať sa dá aj rúre.Ako na to?

Poukladajte poháre na plech s vodou, ktorá by mala siahať 5 až 10 mm od dna pohárov.Ukladajte ich v jednej vrstve,ale môžu byť rôznych veľkostí..

 

Sterilizovanie v pare

Do hrnca nalejte toľko vody, aby siahala približne 2 cm pod mriežku.Voda nesmie siahať až k pohárom, lebo by sa ich spodná vrstva zohrievala rýchlejšie ako vrchná.Hrniec uzavrite a vodu nechajte zovrieť.Okolo pohárov bude prúdiť para, ktorá sterilizuje ich obsah.Teplota a čas zavárania v pare sú rovnaké ako sterilizácia vo vode.

Nezabudnite zavarené poháre občas skontrolovať.Ak si všimnete pleseň, vyduté viečka alebo inú farebnú zmenu plodov, poháre vylejte a nejedzte to!

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Značky podľa Chodov

Cesto Chlieb a pečivo Desiata Dezerty Džemy a lekváre Hlavné jedlá Krémy a plnky nápoje Nátierky Obedy Olovrant Ostatné Polievky Predjedlá Prílohy a omáčky Raňajky Rýchlovky Slané chuťovky Večera zaváraniny Zákusky a koláče Šaláty
Všetky práva vyhradené © Mnamky-recepty.sk iSITA s.r.o. 2013-2017, Kopírovanie stránky bez predošlého súhlasu je zakázané.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...