reklama:

Domáce zaváraniny chutia najlepšie

reklama:
reklama:
Maxresdefault 1.jpg

Je to jednoduché! Sterilizovanie pri teplote 85 – 100 °C ničí mikroorganizmy,

pritom zachováva chuť a vôňu i farbu ovocia a zeleniny.

Ako na to?

Naučte sa jednoduchý postup. Zvládne to každý..

Canned peaches e1338428600714.jpg

Pripravíme si neporušené viečka a poháre.Staré ale aj nové umyte saponátom a poriadne opláchnite.Na umytie pohárov môžete použiť aj umývačku riadu.

Poháre naplňte ovocím či zeleninou, zalejte nálevom tesne pod hrdlo pohára a viečko upevnite hlavicou alebo zaskrutkujte.

V hrnci poháre poukladajte na chránené dno a zalejte ich vodou maximálne do tretiny ich výšky.Hrniec prikryte,vodu nechajte zovrieť a sledujte teplotu aj čas, ktoré sú uvedené v recepte.

Maxresdefault 1.jpg

Po sterilizácii poháre vyberte na podložku, ktorá však nesmie byť studená.Rýchlejšie ich schladíte tak, že budete dolievať studenú vodu do hrnca – nie však priamo na poháre.

Keď sa poháre ochladia , obráťte ich hore dnom,aby ste zistili, či viečka dobre tesnia.

Na poháre nalepte štítky s názvom a hlavne dátumom kedy ste ich zavarili.Uložte ich na suché, chladné a tmavé miesto.

Sterilize bottles and jars for canning step 9.jpg

Sterilizovanie v rúre

Sterilizovať sa dá aj rúre.Ako na to?

Poukladajte poháre na plech s vodou, ktorá by mala siahať 5 až 10 mm od dna pohárov.Ukladajte ich v jednej vrstve,ale môžu byť rôznych veľkostí..

 

Sterilizovanie v pare

Do hrnca nalejte toľko vody, aby siahala približne 2 cm pod mriežku.Voda nesmie siahať až k pohárom, lebo by sa ich spodná vrstva zohrievala rýchlejšie ako vrchná.Hrniec uzavrite a vodu nechajte zovrieť.Okolo pohárov bude prúdiť para, ktorá sterilizuje ich obsah.Teplota a čas zavárania v pare sú rovnaké ako sterilizácia vo vode.

Nezabudnite zavarené poháre občas skontrolovať.Ak si všimnete pleseň, vyduté viečka alebo inú farebnú zmenu plodov, poháre vylejte a nejedzte to!

27. júna 2017

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?