Čo je zdravšie? Masť alebo olej?

00.jpg
reklama:
reklama:

Máš radšej vyprážané na masti? Alebo radšej používaš olej?

Zdravý životný štýl propagovaný počas posledného desaťročia zapríčinil pokles konzumácie masti.
Mnohí sa dnes na túto potravinu pozerajú cez prsty a chleba s masťou vidíte len v rozprávkach.

Naozaj si táto potravina zaslúži byť zabudnutá?

01.jpg

Najpoužívanejšia je bravčová, kačacia a husacia, pričom jej energetická hodnota je okolo 775 kcal / 100 g.

V kulinárstve platí, že masť dodá jedlu chuť a vôňu,

husacia či kačacia pečeň v masti sú vyhľadávanou delikatesou toho,

kto sa nebojí si život „osladiť „.

Pretože má vyššiu tepelnú stabilitu,

nevzniká pri vyprážaní na masti toľko karcinogénnych látok a škodlivých zlúčenín,

oveľa viac sa hodí na pečenie a tepelnú úpravu ako rastlinné oleje.

Čo sa týka kardiovaskulárnych chorôb, je bravčová masť menej riziková než maslo.

Hydinová masť stojí niekde na pomedzí masti bravčovej a rastlinných tukov.

Sadlo všeobecne obsahuje 1/3 cholesterolu v porovnaní s maslom.

Masť je tvorená z 85% lipidmi, nasýtenými a nenasýtenými mastnými kyselinami a kyselinou olejovou.

Posledná menovaná významne zapríčiňuje zníženie vplyvu nasýtených mastných kyselín,

tým pádom pôsobenie cholesterolu v tuku na naše cievy.

Neobsahuje významné množstvo vitamínov a telo ju trávi pomerne dlho,

ale pre zdravého človeka nie je postrachom,

naopak, môže byť zaujímavým spestrením jedálnička.

Takže s chuťou do nej!

06.jpg

Masť v kozmetike

Príroda je múdra a pod každým podnebím nás vybavila surovinami,

ktoré tamojšie živočíchy potrebujú pre život.

Ak je niekde veľa jedovatých živočíchov,

nájdete tam aj veľa rastlín so silnými účinkami,

v teplých pásoch používajú ľudia viac olejov, v chladných zase viac masti a masla.

Hoci sa vám myšlienka masti na vašej tvári alebo  na tele môže hnusiť,

ruku na srdce: „Viete čo obsahujú voňavé krémy, mydlá a šampóny v krásnych fľaštičkách?“

Masť ako pleťový krém používali naše babičky bežne a verte,

že keď ľúbezný hlas v TV reklame spieva ódu o lipidoch vyhladzujúcich vrásky,

nebaví sa v zásade o ničom inom ako o tukoch.

O prasati vieme, že je nám geneticky najbližšie a podľa klinických štúdií je bravčový tuk

takmer zhodný s ľudským kožným tukom (tzv. ceramid).

Bravčová masť má schopnosť vstrebávať účinné rastlinné látky a prenikať s nimi do pokožky,

je vhodná pre problematickú a citlivú pleť.

Najčastejšie sa kombinuje s nechtíkom lekárskym, harmančekom, levanduľou,

alebo s konopem,.

Možno ju používať aj samotnú ako zábal na popraskané chodidlá a ruky.

Samozrejmosťou je sadlo nesolené, ak sa rozhodnete ho robiť doma,

škvarte ho veľmi pomaly na teplote pod 90 ° C.

Do masti dajte vylúhovať na cca 3 dni bylinky,

v prípade konope ešte duste pod pokrievkou na teplote cca 80 ° C asi hodinu.

Konope nesmie sčernieť!

Masť sa výborne hodí na liečbu jaziev, popálenín, atopického ekzému,

psoriázy, oparov, suchej kože a pleti, na vyhladenie vrások, …..

Ak vám bravčová masť páchne, skúste ju cca hodinu povariť vo vodnom kúpeli,

eventuálne pridať voňavú bylinku , napr. levanduľu.

02.jpg

A k čomu ešte slúži masť?

Tak napríklad zábaly z husieho, bravčového, jazvečej masti slúžia na liečbu kašľa,

prieduškových ochorení a prechladnutí.

Látka sa namočí do teplej masti, priloží sa na hrudník,

zvrchu namočenú látku  ešte prekryjeme ďalšou vrstvou látky tak,

aby chorý bol v teple.

Ak  vám v zime dojde impregnačný sprej na kožené topánky, masť vám urobí rovnakú službu!

1. júna 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?