Chyby ktoré robíme pri príprave mäsa

Does meat reinforce masculinity_strict_xxl.jpg
reklama:
reklama:

Aj  pri  samotnej  príprave  mäsa sa robí  veľa  chýb..

Vyprážaná obaľovaná cuketa je fajn, ale mäso je skrátka mäso.

Niet preto divu, že sa na našom tanieri objavuje skoro denne.

Či už sa ho chystáte uložiť do mrazničky alebo tepelne upravovať,

vždy sa musíte  oň postarať…

Hovoríte si, že to nie je žiadna veda?

Ste na omyle!

Mäso

Používanie jednej dosky na krájanie..

Tiež krájate všetko na jednej doske na krájanie?

Nabudúce už to nerobte.

V surovom mäse je totiž veľa baktérií, ktoré potom zostávajú na všetkom,

čoho sa dotkne, vrátane dosky, riadu i vašich rukách.

V ten moment nie sú nijako zvlášť nebezpečné,

ale v izbovej teplote sa ale rýchlo dokážu množiť.

A vy sa tak zahrávate so zdravím svojim i všetkých blízkych.

Najlepšie je používať inú dosku na krájanie mäsa a inú na krájanie napríklad zeleniny.

Ak chcete všetko pripraviť na jednej,

začnite práve zeleninou a až potom sa pustite do mäsa.

A pravidelne doštičku dezinfikujte.

Stačí na to aj obyčajný ocot.

*Vyhnite  sa  toho  aby  ste krájali  mäso  a potom  na  tej  istej  doštičke hoc  aj  opláchnutej

nakrájate  zeleninu  na  šalát…

C573df5f8c7f69d753bff93d9a9655b9.jpg

Vyhnite  sa  toho  aby  ste krájali  mäso  a potom  na  tej  istej  doštičke hoc  aj  opláchnutej

nakrájate  zeleninu  na  šalát…

Stiahnut 2.jpg

Rozmrazovanie pri izbovej teplote

Priznám sa, že ja to robím tiež.

Nikdy ma totiž nenapadne vybrať mäso z mrazničky deň dopredu a nechať ho pozvoľna rozmraziť v chladničke.

Lenže ako som už spomenula v predchádzajúcom bode,

izbová teplota a vlhko sú ideálnym prostredím pre množenie sa zdraviu nebezpečných baktérií,

ako sú salmonela, E. coli aj listérie.

Všetky vám môžu pekne znepríjemniť život, pretože spôsobujú hnačkové a infekčné ochorenia.

Ak teda budete nabudúce potrebovať mäso rozmraziť čo najrýchlejšie,

zabalené ho ponorte do hrnca alebo misy so studenou vodou.

Každú polhodinu vodu vymeňte.

1.jpeg

Krájanie mäsa izbovej teploty

Surové mäso sa na malé kocky a rezančeky oveľa lepšie krája,

keď ho predtým čiastočne zamrazíte.

Nebude sa  vám  potom šmýkať pod rukami a výsledok bude oveľa lepší.

Stačí, keď ho do mrazničky vložíte na tridsať minút.

Images 4.jpg

Pripravujete mäso práve vybraté z chladničky?

Nezáleží na tom, či sa chystáte upravovať hovädzie,

bravčové, kuracie mäso alebo ryby,

nikdy by ste nemali do horúcej rúry alebo na gril

„šupnúť“ mäso rovno z chladničky.

Výsledkom je potom totiž kus mäsa,

ktorý je prevarený na vonkajšej strane a nedostatočne tepelne upravený,

alebo dokonca surový v strede.

Vždy preto najskôr vyberieme mäso alebo ryby z chladničky

a nechajte ich pri izbovej teplote po dobu asi pätnástich až dvadsiatich minút „aklimatizovať sa“.

Proteín zahriaty na izbovú teplotu umožní,

že tepelná úprava bude prebiehať rovnomernejšie.

Images 5.jpg

Koľko  skladujete mäso v chladničke?

Surové mleté ​​mäso, hydinu, ryby a väčšinu morských plodov

by ste mali v chladničke chladiť  najviac dva dni.

Mäso, ako sú steaky a kotlety (hovädzie, teľacie, jahňacie i bravčové),

môžu síce zostať v chladničke až po dobu piatich dní,

ale len v prípade, že je naozaj čerstvé.

Ak ste si však istí, že ho nebudete pripravovať hneď, je najlepšie, aby ste ho zmrazili.

Images 6.jpg

Zlé  zmrazovanie

Až si nabudúce prinesiete mäso od mäsiara alebo zo supermarketu,

nedávajte ho do mrazničky tak, ako ste ho kúpili.

Jeho kvalitu oveľa lepšie uchováte,

keď ho zabalíte napríklad do alobalu alebo kuchynskej fólie

a zavrite do igelitového vrecka na „zips“.

Zabránite tak jeho vysychaniu, spáleniu mrazom aj preberaniu okolitých pachov.

Images 7.jpg

Kedy  sa  pustiť  do hotového jedla z mäsa..

Nikdy sa nemôžem dočkať, kedy budem mať to úžasne voňavé mäso na tanieri.

Ak sa ale pustíte do steaku, pečienky, grilovaného kurčaťa, sviečkovej,

bravčovej panenky alebo akéhokoľvek iného dielu mäsa hneď,

ako ho vyberiete z rúry alebo panvice, robíte hrubú chybu.

V momente, keď do neho zakrojíte, totiž všetka šťava vytečie na doštičku alebo tanier

Až budete nabudúce vyberať mäso z panvice, grilu alebo z rúry, nechajte ho „odpočívať“

pri izbovej teplote po dobu najmenej piatich minút (celé kurča potrebuje asi 20 minút),

takže bude mať čas rozprestrieť a vstrebať šťavu do jednotlivých vlákien.

Vaša trpezlivosť bude odmenená oveľa šťavnatejším a lahodnejším kusom mäsa.

Ak máte obavy, že mäso vychladne, prikryte ho dôkladne kusom alobalu a dajte do vyhriatej rúry.

15. januára 2016

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?