Červený elixír zdravia: Cvikla

Benefits of beetroot juice 1.jpg
reklama:
reklama:

Zaujímavosti o cvikli + pár rád ako si ju chutne pripravíme

Cvikla sa v našej kuchyni nevyskytuje zrovna často.

Možno za to môžu aj spomienky staršej generácie na nevábnu sterilizovanú červenú repu v školskej jedálni.

A pritom je to pri správnej úprave veľmi chutná a predovšetkým zdravá zelenina.

Top 15 benefits and uses of beetroot for skin hair and health.jpg

Liečivé účinky

  • Repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.
  • Podporuje kardiovaskulárny systém – jej farbivo rozširuje vencovité tepny a spevňuje stenu vlásočníc.
  • Znižuje krvný tlak (pite 2 šálky šťavy denne).
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.
  • Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde .
  • Má pozitívny vplyv na zrak.
  • Zbavuje črevá jedovatých látok (denne 150 ml šťavy) a odstraňuje zápchu.
  • Pomáha pri ateoskleróze (odporúča sa 50 – 100 ml surovej šťavy denne).
  • Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.
  • Vyvoláva optimistickejšiu náladu.

Červená repa proti rakovine

Šťava sa odporúča ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia,

rovnako tak aj pre rekonvalescenciu po jej liečbe.

Užívajú sa bežne až 3 menšie poháre šťavy počas dňa,

ako prevencia sa odporúča 1 pohárik najmenej 1 – 2x týždenne.

Dôležitá pre budúce mamičky

Je plná kyseliny listovej (šťava z jednej repy obsahuje 34% odporúčanej dennej dávky), ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.

Stop diabetikom.

Jediný, kto by si pri konzumácii cvikle mal dávať pozor, je cukrovkár.

Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

Benefits of beetroot juice.jpg

Pite hlavne surovú repu alebo z nej vylisovanú šťavu.

Varením stráca obsah užitočných látok.

Šalát

Roast beetroot walnut and goat s curd salad.jpg

Za surova môžeme repu pridávať do zeleninových šalátov, buď nakrájanú na tenké plátky, alebo nastrúhanú.

V kombinácii s kapustou, chrenom, orechmi, jablkom, varenými zemiakmi a jogurtovou alebo majonézovou zálievkou  je to elixír nabitý vitamínmi a minerálmi.

Boršč

Borscht 768x502.jpg

Repu uvaríme v šupke, necháme schladiť a nakrájame ju na kocky.

Potom sprudka na panvici osmažíme cibuľu, cesnak a hovädzie mäso,

pridáme korenie na vývar a dusíme.

Keď bude mäso polomäkké, vložíme k nemu opraženú koreňovú zeleninu,

surové zemiaky a uvarenú repu.

Na záver ešte pridáme kapustu a kôpor.

Hotový boršč podávame s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Pečená

Beetroot salad_3288594b.jpg

Do zapekacej misy naukladáme plátky červenej repy,

pokvapkáme olejom, pridáme štipku škorice,

osolíme a vložíme do rúry (cca na 200 ° C stupňov pečte 35 – 40 minút).

Potom misu vyberieme  a na predpečenú cviklu, nakrájame balkánsky syr alebo fetu

(alebo iný podľa chuti) a pečieme ďalších 15 minút, kým syr nezozlatne.

Podávame s pečivom alebo zemiakmi.

Skvelým nápojom je nápoj z cvikle, jablka a mrkvy..

20130618 070634 768x576.jpg
odšťavte :

  • 1 cviklu
  • 1 mrkvu
  • 1 jablko

ochutiť môžete citrónovou šťavou alebo zázvorom

22. mája 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?