Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Batáty – sladké zemiaky

20141022 thanksgiving squash roundup 12.jpg
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Červené, prípadne žlté aj biele hľuzy so žltou,

bielou aj oranžovú dužinou a príjemnou, sladkastou chuťou.

To sú batáty, sladké zemiaky pôvodom z tropickej Ameriky.

Dajú sa použiť na prípravu kaše, ale aj koláčov alebo pyré a tiež zapekať.

A môžete ich skúsiť dokonca aj pestovať.

Batat ipomoea batatas .jpg

Batáty, čiže sladké zemiaky, plodí rastlina povojníka batátového.

V tropických oblastiach Ameriky, odkiaľ pochádza, dorastajú výhony tejto poliehavej rastliny až päťmetrovej dĺžky.

Ľahko zakoreňujú. Listy sú rôznotvaré, často hlboko laločnaté.

Biele, ružovo až purpurovo sfarbené kvety sa rozvíjajú na dlhých stopkách

a sú veľmi podobné ozdobným pupencom.

Ipomoea_batatas_batata.jpg

Obrie sladké zemiaky

Hľuzy majú rôzne pretiahnuté tvary.

Vzhľadom naozaj pripomínajú zemiaky, sú však ešte väčšie.

Hmotnosť hľúz sa pohybuje od pol do päť kilogramov.

Koža sladkých zemiakov je biela, žltkastá, oranžová, hnedá až fialová.

Surové sladké zemiaky majú horkú chuť, varené jemnú a sladkastú,

pripomínajúcu namrznuté zemiaky, ale lahodnejšiu.

Sladké zemiaky možno ľahko pestovať

Rastliny sa dokážu prispôsobiť rôznym zemepisným oblastiam,

ale vždy vyžadujú slnečnú polohu a hlboké hlinitopiesčité pôdy ,

bohaté na organické zásobné látky.

Sweetpotatostarts.jpg
  • Sadenice  sa predpestovávajú zo zakúpenej hľuzy s BOSORKA príchuť do jedálčnými očkami , a to v kvetináčoch. Von ich môžeme vysádzať až po „troch zamrznutých“.
  • Sadenice zasadíme pomerne hlboko vždy do dobre prehriatej pôdy a pestujeme ich ako zemiaky. K dosiahnutiu dobrých výnosov sa za sucha odporúča závlaha.
  • Hľuzy zberáme až po zaschnutí stoniek , najčastejšie v septembri a začiatkom októbra. Musíme dbať, aby sme hľuzy mechanicky nepoškodili.
  • Uskladnené hľuzy vydržia v suchom a chladnom prostredí asi tri týždne. Miestnosť musí byť dostatočne vetraná.
  • Malé hľúzky určené k jarnej výsadbe uložíme do debien s pieskom alebo s rašelinou.

Mladé rastliny v kvetináčoch sú aj zaujímavou črepníkovú izbovou rastlinou ,

ktorá však vyžaduje vyviazanie k tyčke.

Na leto ju potom môžeme preniesť do záhrady alebo do nevykurovaného fóliovníka.

Sweet potato slips.jpg

V čom sladké zemiaky excelujú

Svoju žiarivú farbu získali vďaka vysokému obsahu karotenoidov .

Patrí medzi najvýživnejšie druhy zeleniny a obsahujú kvalitné sacharidy,

 70% vody, 18% škrobu a 6% cukru (spolu 24% sacharidov).

Ich energetická hodnota je väčšia asi o polovicu než u obyčajných zemiakov .

Sladká chuť je vďaka  fruktóze, glukóze so sacharózou.

V niektorých krajinách sa listy dávajú ako krmivo pre zvieratá kvôli veľkému obsahu

 železa, vitamínu A, B, C, E a vláknine .

Betakarotén je rastlinné farbivo, pôsobiace proti vzniku niektorých druhov rakoviny

(žalúdka, pankreasu, úst a ďasien) a makulárnej degenerácii.

V týchto zemiakoch je betakaroténu výnimočné množstvo (jeden batát dodá 187 percent odporúčanej dennej dávky).

Aké ďalšie dôležité látky v sladkých zemiakoch nájdete?

Draslík  je minerál, ktorý pôsobí priaznivo na srdcovú činnosť.

Znižuje krvný tlak a riziko vzniku srdcových chorôb,

obličkových kameňov a mŕtvice.

V Sladkých zemiakoch je bohato obsiahnutý (397 mg na batát).

Kyselina chlorgenová – predbežné štúdie ukazujú,

že táto protirakovinová fytochemická látka môže ničiť škodlivé karcinogény a vírusy.

Kyselina kávová – Táto fenolová zlúčenina vykazuje účinky v boji proti rakovine a chorobe AIDS.

Luteín a zeaxantín – Tieto dve karotenoidové farbivá prepožičiavajú batátom ich sýto oranžovú farbu.

Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou,

niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.

Nerozpustná vláknina – Konzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny,

ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy,

hemoroidov a je účinná proti obezite.(Stredne veľký batáty dodá cez 2 g nerozpustnej vlákniny.)

Pektín – Viac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín,

ktorý znižuje hladinu cholesterolu.

Rastlinné steroly – Tieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť

riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.

Vitamín B6 – Sladké zemiaky dodávajú značné množstvo vitamínu B6,

ktorý by mal pomáhať v prevencii srdcových ochorení, mŕtvice, depresie a nespavosti.

Vitamín C – Hojné množstvo vitamínu C obsiahnuté v Sladkých zemiakoch môže podporiť imunitný systém

a hojenie rán a tiež pomáhať v prevencii degeneratívnych očných ochorení.

Roasted sweet potatoes with pomegranate glaze 4611.jpg

Sladké zemiaky jedzte aj so šupkou , aby ste získali viac beta-karoténu a vlákniny.

Pečením alebo grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry,

takže sú sladšie a telo z nich môže lepšie vstrebať beta-karotén.

Výživné sladké zemiaky a ako na ne:

Hľuzy vykazujú o polovicu vyššiu nutričnú hodnotu ako zemiaky.

Pred kuchynskou úpravou ich dokonale pod vodou očistíme kefkou, alebo olúpeme.

Ďalej ich môžeme:

  • variť nakrájané na kocky
  • dusiť
  • zapekať v rúre
  • smažiť ich plátky na oleji ako chipsy
Sweetpotatofries.jpg

Najchutnejšia je zrejme úprava pečením :

Mierne posolené,  plátky veľkých batátových hľúz potreté maslom alebo kyslou smotanou sú skutočnou lahôdkou.

Batátové hranolky – Iba ich ošúpete, nakrájate na hranolky,

premiesime s lyžicou oleja a trochou soli (byliniek) a upečiete na plechu vyloženom papierom na pečenie do zlatista.

Plnené sladké zemiakyzemiak zabalený v alobale upečiete do mäkka cca 1 hodinu podľa veľkosti,

po vychladnutí opatrne prepolíte, vydlabete a  dužinu premiesime s ľubovoľnými ingredienciami

(fazuľa, nastrúhané tofu, bylinky, korenie, …) znovu naplníte zmesou a krátko zapečiete.

Skvele ladí so škoricou – Dokonca aj v slanej úprave ako príloha k pečenému tofu.

Twice baked stuffed sweet potatoes af.jpg

Sladká kaša po tréningu – uvarená roztlačená dužina s trochou javorového sirupu,

škoricou a proteínovým práškom je netradičný, ale výborný a  zdravý dezert, ktorý sa hodí ako potréningová desiata.

Tlačené zemiaky so smaženou cibuľkou obdoba klasických šťouchaných zemiakov ako príloha treba k seitanu.

Batátové lupienky – olúpať, nakrájať na tenké plátky, potrieť olejom, jemne posoliť a piecť pomaly v rúre.

A zdravé chipsy na chrumkanie sú na svete!

Fnm_110110 all star sides 003_s4x3_lg.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.