- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako variť ryžu
Ako variť ryžu

Biela dlhozrnná
1šálku ryže zalejte 1a1/2 šálky vody a mierne osoľte.
Prikrytú uveďte do varu a na miernom ohni potom varte 15 – 20 minút.
Odstavte z ohňa ešte 5 minút nechajte dôjsť.
Hnedá ryža
1 šálku ryže zalejte 2 šálkami vody a osoľte.
Keď sa začne variť znížte teplotu a varte 45 minút.
Odstavte a nechajte ju 10 minút dôjsť.
Divoká ryža
1 šálku zalejte približne 3 šálkami vody,
osoľte a varte 45 minút do mäkka.
Prebytočnú vodu sceďte.
Ryža na rizoto
Orestujte na oleji a po častiach za stáleho miešania prilievajte vodu,biele víno alebo vývar.
priebežne skúšajte ,kým ryža zmäkne a nadobudne krémovitú konzistenciu.
Ochuťte podľa vlastnej chuti.
Ryža na suši
Guľatozrnná alebo strednozrnná suši ryža musí mať veľký obsah škrobu,aby sa dobre lepila.
Pred varením ju dôkladne opláchnite a nechajte odkvapkať.
1 pohár ryže zalejte 1,5 pohárom vody.
Priveďte do varu a na miernom ohni varte 15 minút.
Uvarenú ryžu rozprestrite aby sa z nej odparila prebytočná voda,
ochuťte ju ryžovým octom, soľou a cukrom a prikryte utierkou.
Mierne teplú ju vrstvite na morskú riasu