Ako pripraviť „Kuskus“

51bbd534dbd0cb1eee0004ef._w.540_s.fit_.jpeg
reklama:
reklama:

Kuskus do našej krajiny pricestoval zo Severnej Afriky,

kde patrí k základným surovinám tamojšej kuchyne. 

Miska kuskusu.jpg

Dá sa z neho pripraviť veľké množstvo rôznych pokrmov,

je tiež neutrálnou  prílohou,

ktorú môžeme využiť aj pri našich omáčkových jedlách.

Robí sa veľmi ľahko, väčšine ľudí vyjde skvele už na prvý pokus.

Základný najklasickejší spôsob 

prípravy je najjednoduchší.

Do nejakého hrnca si nasypeme jeden diel kuskusu

a zalejeme ho rovnakým alebo o málinko menším množstvom veľmi horúcej,

ale nie vriacej vody (pomer môže byť v závislosti na druhu niekedy o málinko väčší).

Rozmiešame, osolíme, prikryjeme pokrievkou

a po niekoľkých minútach odklopíme,

pridáme maslo alebo olivový olej a pekne vidličkou prehrabeme.

51bbd534dbd0cb1eee0004ef._w.540_s.fit_.jpeg

Kuskus je hotový.

Na tomto postupe sa obmieňa prevažne len tekutina či prípadné dochutenie.

Veľkú obľubu má zalievanie kuskusu rôznymi čistými vývarmi,

niekto zase namiesto solenia a vývaru ho pred zaliatím pokvapká sójovou či worcestrovou omáčkou.

Základný spôsob je vďaka svojej prostote najobľúbenejšie,

ale existujú ešte dve alternatívne metódy .

Isrealicouscouscooking.jpg

Podľa prvej si na menšiu panvicu hodíme trochu rozpusteného masla a alebo olej,

rozpálime a nasypeme naň suchý kuskus.

Opražíme ho podobne ako ryžu a potom zalejeme vodou či vývarom

– väčšinou je to o štvrtinu väčšie množstvo, než sme dali kuskusu.

Uvedieme do varu, stiahneme na minimum a necháme tekutinu v odkrytej panvici vsiaknuť.

Nakoniec zase prehrabeme vidličkou,

tuk môžeme ale nemusíme pridávať,

pretože už bol použitý na začiatku (solíme podľa toho, či plánujeme jedlo slané alebo sladké).

Druhá alternatívna metóda je síce jednoduchá,

ale neumožňuje rôzne pokusy s dochucovaním.

Proste kuskus uvaríme na pare – varíme tak dlho,

kým nezmäkne a nezväčší svoj ​​objem.

Kuskus kolac s malinami.jpg

 

A čo potom s pripraveným kuskusom môžeme robiť ?

To je veľmi jednoduché.

Ako bolo uvedené už v úvode, možno ho jednoducho použiť ako prílohu k omáčkam.

A alebo ho premiešame s ďalšími surovinami,

ako napríklad s mäsom opečeným na kocky, rôznou zeleninou

(dobrá kombinácia je napríklad uhorka, stonkový zeler a paradajka)

alebo, ak sme nepoužili soľ a vývar,

možno z neho pripraviť aj sladké jedlo z primiešaní ovocia  alebo hrozienok s orechami a medom.

Fantázii sa medze rozhodne nekladú.

12. februára 2016

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?