reklama:

Ako pracovať s kváskom

reklama:
reklama:
No knead pizza dough.jpg

Ako  pracovať s kváskom a  vlastne  aj  so  samotným  kysnutým  cestom..

Kneading dough.jpg

 

Múku na  cesto  preosejte do väčšej misy,

urobte v strede jamku a “prebudený”kvások postupne  primiešavajte

vareškou do múky, až kým nevznikne tuhšie cesto.

Dsc_0011 001.jpg

Postupne  pridávajte  ďalšiu  tekutinu , poväčšine mlieko a  zároveň

vmiešavajte múku po  bokoch misky.

Spracovaním vám vznikne lepkavá masa, ktorá sa  oddeľuje  od stien misy.

Potom  začnite postupne primiešavať ostatné prísady podľa receptu.

Tuk rozpustený a  soľ  by nemali prísť do priameho kontaktu s droždím.

Prečo?

Negatívne ovplyvňujú činnosť kvasiniek.

Vymiesené cesto odložte  na  teplé miesto a prikryte ho suchou utierkou.

Utierka  zabráni  jeho vysúšaniu.

Cesto by  malo počas kysnutia viditeľne zväčšiť svoj objem.

Dostatočne vykysnuté cesto by malo byť  mäkké, pružné

a po zatlačení prstom sa  rýchlo vracia do pôvodného tvaru..

No knead pizza dough.jpg

 

O kvasniciach..

V  každej kocke droždia drieme niekoľko miliónov kvasiniek.

Pri vhodnej teplote, kvalitnej výžive v podobe  cukru a škrobu obsiahnutého v múke

a  po prísune tekutiny kvasinky ožijú a začnú sa rozmnožovať.

Pritom sa uvoľňuje oxid uhličitý, 

čo sa prejavuje tvorbou bubliniek a zväčšovaním cesta.

Prebudené kvasinky žijú asi 15 minút.

Za  tento  čas by  sa  mali pridať k múke,ktorá je  zdrojom ich obživy.

Na  to, aby  droždie začalo pracovať, potrebujeme optimálnu teplotu okolo 37°C.

Príliš  vysoká teplota  kvasinky  zabíja  a  naopak nízka zastavuje  ich rast..

Healthy leaven.jpg

 

 

 

 

 

22. januára 2016

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?