Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako používať želatínu

Untitled 3 recovered.jpg
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Asi je dobré niečo napísať aj o želatíne..

Mám dojem že je pre mnohé gazdinky strašidlom ..

Želatínu poznáme práškovú alebo listovú (plátkovú).

Taktiež sa používa agar .. Je to tiež forma želírovacej zmesi.

Img_8356.jpg

 

ŽELATÍNA

Neľakajte sa ak ste to nevedeli, ale želatína sa skutočne vyrába zo surovín bohatých na kalogén.(bravčové kosti, koža,chrupavky)

Želatína však nemá zápach, ani žiadnu chuť.. Neobsahuje cukor, ani tuk či alergény.

Samozrejme exituje aj vegetariánska náhrada akou je agar. Používa sa aj z náboženských dôvodov.

21 gelatin tips and tricks min.jpg

Ako ju používať : Želatínové listy treba najskôr namočiť do studenej vody na cca 5 minút. Keď sú listy mäkké, vezmite ich do rúk a stlačte ich, aby ste odstránili prebytočnú vodu.

Potom je potrebné želatínu roztaviť v horúcej kvapaline. Vyhnite sa vareniu želatíny, ktorá by potom mohla mať zlú chuť.

Prášková  želatína musí byť napučaná v 6-násobku objemu vody. 

Príklad: Potrebujete 2 g želatíny, znovu ich hydratujte v 12 g vody.

 Keď je želatína rehydratovaná, dostanete želatínovú zmes,ktorú budete musieť roztopiť v horúcej tekutine.

Beef gelatine sheets.jpg

Množstvá : Podľa receptov sú množstvá vyjadrené v tabuľkách alebo v hmotnosti. A to nie je vždy jasné. Želatínový plátok nemá rovnakú hmotnosť.Teda presnejšie výrobok jedného výrobcu nemusí myť rovnakú hmotnosť ako výrobok od konkurecie. Niektoré sa vyrábajú 1 g, iné asi 2 g, niekedy viac. Takže ak je recept vyjadrený v želatínovom liste, je lepšie kontaktovať autora, aby ste vedeli akú hmotnosť mal na mysli.

Ak chcete poznať váhu vašich plátkov, je to jednoduché: Pozrite sa na celkovú hmotnosť balenia a počet plátkov. Rozdeľte túto hmotnosť na počet plátkov. Hneď budete vedieť koľko váži jeden plátok.

Štandardná dávka je 8 g želatíny na 50 cl kvapaliny. Ale samozrejme je to priemer. Pretože čím viac želatíny máte, tým viac bude produkt pevnejší .

A naopak, čím menej tým bude redší..

O3rtcnjao4uzxov78zv o.jpg

Gelatine_dissolved.jpg

AGAR

Agar je prírodný želírovací prostriedok vyrobený z červenej riasy z Japonska. Je to teda rastlinná želatína, ktorá je vhodná pre vegánsku kuchyňu a v kontexte náboženských zákazov.

420400100000._._.o.jpeg

Forma : prášok.

Ako ho používať : Agar musí vrieť, aby mohol pôsobiť. Nie je potrebné ho hydratovať. Prášok nasypte priamo do vriacej tekutiny a miešajte nepretržite aspoň 1 minútu (najlepšie 3 minúty).

Množstvo  : Na 50 cl kvapaliny  2 g agaru.

Maxresdefault.jpg

 

Najčastejšie otázky

Želatína /agar: aké sú rozdiely ?

Tieto 2 želatíny neponúkajú rovnakú textúru. Zatiaľ čo želatína poskytne krémový a jemný dezert alebo krém, agar je oveľa ťažší a neželíruje tak

A práve preto dávam aj ja prednosť  želatíne ako agaru.

Tiež by ste mali vedieť, že bravčové želatínové prípravky veľmi dobre tuhnú, čo nie je prípad agarových prípravkov (ktoré časom zvodnatejú).

Môžem nahradiť želatínu  agarom ?

Za určitých podmienok môže byť želatína nahradená agarom, ak sa môže tekutina, v ktorej sa želatína roztaví, môže variť, čo nie je vždy možné. Tak si dobre prečítajte recept.

Agar je skoro vždy možné nahradiť želatínou..

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies