Ako naložiť s ovocím predtým, než sa skazí?

Pexels photo 247685.jpg
Tipli
reklama:
reklama:

BRATISLAVA 5. septembra 2017 (M/PR) – Leto je ideálny čas, kedy si naplno môžeme užívať plnú chuť ovocia. Avšak čo ak ho máme prebytok? Ako ho čo najrýchlejšie spracovať?

Prinášame vám pár tipov ako si užiť naplno nielen to naše domáce, ale aj exotické ovocie.

Voňavá exotika


Mango

Mango ako symbol moci a sily,  je vhodné aj pri držaní diéty a môžete ho kombinovať aj pri očistných kúrach. Nebojte sa experimentovať. Mango môžete konzumovať čerstvé, mraziť ho, sušiť alebo pridať do smoothie.

Výbornou pochúťkou je sušené mango. Sušené ovocie vám navyše vydrží oveľa dlhšie. Sušiť môžete v sušičke alebo jednoducho v trúbe. So sušičkou sa nemusíte o nič starať a kúpiť si ju môžete napríklad v overenom eshope Hej.sk. V druhom prípade ho nezabudnite v polovici sušenia pretočiť na druhú stranu.

Z manga si môžete urobiť jednoduchý sorbet, ktorý vám v mrazničke vydrží aj pár mesiacov. Stačí ho rozmixovať, pridať trochu limetkovej šťavy, malín, prípadne trochu cukru. Takúto zmes môžete vypiť ihneď alebo nechať cez noc zamraziť.

Ak máte mango už prezreté, použite ho ako masku na tvár. Stačí ak ho rozmačkáte vidličkou a jednoducho nanesiete na očistenú pleť, ktorú vám omladí a rozjasní. Po 15 minútach pôsobenia stačí pleť opláchnuť a okrašľujúca kúra je hotová.

Pexels photo 52577.jpeg
Tipli

Pitahaya alebo dračie ovocie

Pitahaya alebo dračie ovocie, ako sa nazýva vďaka svojmu tŕňovitovému tvaru, sa vyznačuje mierne sladkou chuťou a nízkym obsahom kalórií. Pitahayu je pred použitím potrebné ošúpať, jedlá je len dužina so semiačkami. Ak však dužinu vyberiete lyžičkou, prázdnu šupku môžete využiť na servírovanie ako misku a nemusíte sa obmädzovať len na klasické kuchynské náradie. Svojou chuťou vám pravdepodobne bude pripomínať kiwi alebo melón.

Najlepšie si pitahayu vychutnáte čerstvú, len tak, ako pochúťku alebo pridaním do ovocného šalátu. Skúste tiež netradičné smoothie z nakrájanej dužiny pitahaye, kokosového mlieka, trochou medu či agávového sirupu, chilli, limetky a mäty. Túto zmes môžete tiež nechať zamraziť a máte vynikajúci sorbet.

Kaki 687896_1920.jpg
Tipli

Kaki

Ovocie Kaki, ktoré svojou farbou pripomína blčacie plamene a sladkou chuťou jablká či marhule, od vás odoženie únavu aj stres. Sezóna tohto ovocia sa ešte len blíži, začína v jeseni a vrcholí v zime.
Kaki sa nešúpe, suší a konzumuje sa aj so šupkou, ktorá je v prípade dozretého plodu veľmi jemná a ľahko sa žuje. Nakrájané Kaki na kocky si môžete pridať do ovocného šalátu alebo ho môžete rozmixovať a ochutiť ním smoothie. Toto ovocie je tiež vhodné na marmeládu alebo kompót. Skúste ho zapiecť ako dezert, rozkrojené na polovicu so škoricou, hnedým cukrom a kúskom masla.

Stredoeurópska klasika

Pexels photo 302478.jpeg
Tipli

Maliny

Maliny patria medzi tzv. super ovocie, obsahujú veľa antioxidantov a vitamínu C. Najlepšie chutia čerstvé, nazbierané priamo z keru. Klasické spracovanie malín je v podobe marmelády, džemu, kompótu alebo sirupu. Ak máte doma odšťavovač, pripravte si v ňom výbornú malinovú šťavu, ktorú si odložíte na zimu a získate dokonalý prírodný liek.

Máte malín málo a na varenie džemu nemáte čas alebo chuť? Pripravte si jednoduchý malinový džem rýchlo a bez varenia.. Maliny jednoducho rozmixujte, podľa chuti oslaďte a pridajte vanilku. Pridať môžete aj chia semienka, ktoré vytvoria “sliz” a džem pekne zahustia. Nechajte ho aspoň hodinku postáť v chladničke, ideálne cez noc a malinový raw džem je hotový.

Čučoriedky

Čučoriedky sú šťavnaté modročierne bobuľky plné vitamínu C a antioxidantov.

Na ľudské zdravie majú nespočetné množstvo účinkov, dokonca omladzujú a sú osvedčeným pomocníkom pri hnačke.

Tieto zázračné bobule môžete spotrebovať čerstvé, urobiť z nich kompót, marmeládu, sirup, zamraziť ich či usušiť a použiť na čaj. Účinky čučoriedok sa využívajú aj v kozmetike. Unavenú pleť určite poteší jednoduchá maska, z rozmixovaních čučoriedok zmiešaných s jogurtom a lyžicou medu. Takto vytvorenú masku naneste na očistenú pleť a nechajte pôsobiť 10-15 minút.

Currant 1560383_1920.jpg
Tipli

Ríbezle

Sladko-kyslé bobuľky ríbezli pôsobia ako prevencia proti rakovine, prečisťujú obličky a močové cesty a pomáhajú pri trávení. Prebytočné ríbezle môžete zamraziť, urobiť z nich džem, marmeládu, sirup, víno alebo si tiež vylisovať šťavu v odšťavňovači.

Čo takto urobiť si ríbezľové sušené placky? Umyté ríbezle prelisujte cez cedník a tekutinu trochu oslaďte. Ríbezľový pretlak nalejte asi do 3mm hrubky do sušičky ovocia  a nechajte sušiť podľa návodu. Usušené placky jednoducho zlúpnite, potrite javorovým sirupom a zabaľte ako palacinku. Môžete nakrájať a skladovať v sklenenej nádobke až do jesene.

Z ríbezlí si tiež pripravíte domácu masku. Bobuľky rozpučte a zmiešajte s jogurtom alebo s olejom a naneste na tvár. Maska skvele hydratuje pokožku a je ideálnou jesennou kúrou po intenzívnom vplyve letného slniečka.

Tipli.sk

Pri práci s ovocím a pri jeho spracovaní budete potrebovať aj kvalitné spotrebiče. V každej domácnosti sa určite nikdy nestratí napríklad odšťavovač, lis na ovocie alebo nejaký šikovný pomocník pri servírovaní zdravých pochúťok. Chceli by ste mať doma kvalitnú výbavu spotrebičov alebo pomocníkov do kuchyne a ešte pri tom aj ušetriť?

Tipli.sk je cashback portál vďaka ktorému ušetríte na každom nákupe cez internet. Určitú časť peňazí, ktorú utratíte, vám vráti späť na účet. Môžete si vybrať z viac než 200 obchodov z rôznych kategórii. Nájdete tam obchody s vybavením do domácnosti a záhrady, do kuchyne, rôzne elektrospotrebiče, ale nechýba ani móda, krása či obchody pre mamičky a deti. Stačí sa zadarmo zaregistrovať na Tipli.sk a presvedčiť sa o tom môžete hneď. V ponuke obchodov si vyberiete váš obľúbený, presmerujete sa do tohto internetového obchodu a nákup uskutočníte presne tak, ako ste zvyknutí. Zvyšok je už na Tipli. Do 48 hodín vám určité percento z nákupu späť.

 

5. septembra 2017

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?